domel2-5 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Witam, U mnie sytuacja wyglądała tak, Auto kupione, wymienione świece, później olej i rozrząd. Ponieważ nie znałem historii auta, sprzedający też nie (komis) Mechanik wymieniając rozrząd dzwoni do mnie i mówi ze rozrząd jest nowy. ale i tak go wymieniłem, natomiast koło zfr zostało poprzednie. Przed wymiana czasami mi gasł w różnych momentach np dojeżdżając do skrzyżowania, Sytuacja trochę się uspokoiła po wymianie rozrządu na ok 4 miesiące. Auto padło mi pod domem. Wsiadam chcę jechać, odpalam i gaśnie. i tak w koło. Poprosiłem kolegę żeby podjechał z kompem, wskazał tylko błąd czujnika położenia wałka rozrządu- wymieniony, ale nic to nie dało. Świece, cewki sprawdzone, przepustnica wyczyszczona., czujnik wymieniony - bez rezultatu. Bałem się że chcąc zaoszczędzić i nie wymieniając koła zfr, wpakuje się w większe koszta. Ale okazało się w winowajcą był Elektrozawór koła zfr. Wymontowałem go, wyczyściłem, sprężynka rozciągnięta, sitko wyczyszczone było bardzo dużo na nim takiego szlamu. Złożone wszystko do kupy, Odpalił - nie gaśnie. Całkowicie inaczej pracuje silnik, równo, lepiej się wkręca w obroty itp. Zobaczymy jak długo taki stan się utrzyma Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 21 minut temu, domel2-5 napisał: Zobaczymy jak długo taki stan się utrzyma Pozdrawiam Lepiej już myśleć o zakupie nowego Pierburga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Może niekoniecznie skoro w zaworze były zanieczyszczenia. Nie wiem jak tu, ale jeżeli ten olej wpływa do "ślepej kiszki" I nie ma przepływu, to odkłada się w nim cała historia samochodu i nawet jeżeli będziesz wymieniał olej co 5 kkm to nic nie pomoże. Ale jak widać wyczyszczenie pomaga. I reset historii osadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel2-5 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Był zanieczyszczenia w postaci malutkich małych czarnych grudek, i sporo szlamy na sitku, Sitko rozeszło się na dwie części, aloe podobno tak się dzieje. Szkoda że nie zrobiłem zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi