markus2311 Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 (edytowane) Witam Odebrałem Autko od mechanika (wymianiał mi rozrząd) Na pierwszy rzut oka wszystko spoko ale jak wczoraj przejechałem się zakopianką to odczułem straszny spadek mocy :) I stąd moje pytanie : Czy złe ustawienie rozrządu może mieć tu jakieś znaczenie? Proszę o sugestię zamim się zgłoszę do mechanika i na niego nakrzycze :) Edytowane 20 Maja 2012 przez markus2311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rixon87 Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Ja jak wymieniałem rozrząd to też mam teraz spadek mocy i też myślę że mam źle ustawiony rozrząd a poza tym w necie przeczytałem że jak rozrząd jest źle ustawiony to może być spadek mocy. Poza tym autko ma problemy z prędkością 140 to max co wyciśnie. w tygodniu zamierzam z tym coś powalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Najprawdopodobniej źle ustawiony rozrząd a dobrze Ci pali.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V77 Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 (edytowane) Najpewniej źle ustawiony rozrząd. Nie ma prawa się nic zmienić na gorsze ani lepsze bo wymianie rozrządu. Ja właśnie jestem po i wszystko jest tak jak było... hehe... czasem sie boje czy aby na pewno go wymienili :) Ale tak ma być, więc musze wierzyć w uczciwość mechanika. Edytowane 20 Maja 2012 przez V77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Może trochę nie na temat ale wymiana rozrządu jest tak prostą operacją że przy odrobinie chęci i kilku kluczach każdy jest w stanie to zrobić. Tym bardziej mając manuala na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 W silniku 16 zaworowym już nie jest tak łatwo. Nie jest trudno, ale i nie jest łatwo. Może mechanik nie zblokował wałków rozrządu i ustawił na oko. A miara "na oko" nie jest za bardzo dokładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus2311 Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 (edytowane) Dzwoniłem do mechanika i zarzeka się że jest tak jak było. Ale ja czuje że auto nie jedzie jak przed tem Spalanie też jest przerażające przed wymianą na butki 40l robi 350km teraz i po przejechaniu 200 (na trasie) już mi rezerwa swieci (czyli zrobie jeszcze jakieś 50km całe 100km mniej troche dużo Edytowane 21 Maja 2012 przez markus2311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rixon87 Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 U mnie okazało się że jednak rozrząd był przestawiony o 1 ząbek teraz po ponownym ustawieniu jest tak jak powinno moc wróciła tak że u ciebie najprawdopodobniej jest podobnie należy jeszcze raz ustawić rozrząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 W silniku 16 zaworowym już nie jest tak łatwo. Nie jest trudno, ale i nie jest łatwo Jest juże trochę trudniej bo są dwa wałki rozrządu ale i tak do ogarnięcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus2311 Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 (edytowane) Rozrząd sprawdzony - i podobno jest dobrze ustawiony :) Mechanik chce mi naprawiać silnik krokowy - czy to coś może pomóc? i jak sprawdzić czy trzeba tam grzebać? Edytowane 30 Maja 2012 przez markus2311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Silniczek krokowy odpowiada tylko za obroty biegu jałowego. Jeżeli nie falują obroty, nie ma sensu nic w nim robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak27 Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Ja miałem odwrotnie. Po wymianie rozrządu nabrał mocy! Mechanik powiedział że był przestawiony na rozrządzie. Prawdopodobnie wina koła zmiennych faz. wszystko razem ok 1300zl (częsci 900zl). zabolało w portfelu ale teraz jedzie. Pytałem w paru miejscach to sie nie podejmowali bo nie mieli czym zblokować silnika i mówili ze dokładnie nie sprawdzą czy dobrze ustawiony. Wiec radze poszukać dobrego warsztatu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 maniak27, niestety nie mam dobrych wiadomości, bo w Twoim silniku nie ma koła zmiennych faz rozrządu, a co za tym idzie trochę drogo wyniosły Cię częsci rozrządu. Takiego warsztatu ja bym nie polecał ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi