pawleex Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 (edytowane) Jako nowy użytkownik forum: Witam wszystkich! Od tygodnia jestem właścicielem Megane II od naszych zachodnich sąsiadów z instalacją LPG. Instalacja wykonana w VanDalgo w Niemczech z butlą naszą Elpigazu (toroidalna 53L). Problem zauważyłem po zatankowaniu do pełna - na centralce świeci tylko rezerwa i tak, wiem, nie patrz na diody itd itd, ale... 1) Wg mnie jak coś jest to ma działać (przynajmniej jakoś) 2) Zakładam nowy temat (pomimo już istniejących) bo ja na butli nie mam "szkiełka" którym bym sobie pokręcił i pozmieniał wskazania diod czy szybkość zaświecania rezerwy... Załączam 2 zdjęcia. Co zrobić żeby wskazania poziomu jakoś się odbywały na tej centralce? Tylko wizyta u gazownika? Wymiana czujnika? W tej butli to jest pływak? Jak się odbywa ten bezprzewodowy pomiar napełnienia (bo za to odpowiedzialny jest ten czarny plackowaty czujnik prawda? i jego można odkręcić bez problemu, nie sięga "do zbiornika") (brak doświadczenia z instalacją LPG...) edit: Warto chyba dodać że sterownik to stag-4 PLUS (dokładnie femitec MA-L4, jednak to nasz Stag na Niemcy...). Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam, Paweł Edytowane 25 Maja 2012 przez pawleex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Tam jest chyba czujnik ciśnieniowy, więc możliwe, że padł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawleex Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Rozumiem że ciśnieniowy to nie pływakowy tak? Zasada przekazywania informacji o poziomie w zbiorniku ta sama: pole magnetyczne? Jak to sprawdzić na pewno bez rozkręcania tego mosiężnego/ brązowego (?) elementu czyli konieczności wyjeżdżenia całego gazu? Czekam na odpowiedzi (jeżeli ktoś wie), napiszę do Elpigazu, podam nr zbiornika i może mi cokolwiek odpiszą (ale to po weekendzie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 (edytowane) Jak jest ciśnieniowy, to pływak wtedy nie ma wpływu na wskazania gazu. Na pytanie jaki jest zamontowany czujnik może Ci odpowiedzieć tylko gazownik. Producent nie ma pojęcia co wsadzi monter, bo pod tym względem jest dowolność. Edytowane 26 Maja 2012 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbaca Opublikowano 26 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Odezwij się do człowieka o ksywce STRUNA: www.gcstuning.pl jest z Krakowa czy okolice może coś Ci zaradzi na Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 26 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 ciśnieniowy to nie pływakowy tak? Czujnik ciśnieniowy nie będzie odzwierciedlał ilości gazu w zbiorniku. A koledze pawleexradzę napełnić butlę do pełna i pojeździć magnesem koło tego elementu z kabelkiem na butli obserwując czy będzie się zmieniał wskazywany poziom na centralce. Jeżeli tak to spróbować go ustawić na pełny. Ja miałem podobny problem w swojej megance, ale u mnie wskazanie było również na butli i było łatwiej obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawleex Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Dzięki za odpowiedzi. Posprawdzam z tym magnesem ale nie dziś, nie jutro ... Mam nadzieję że chociaż w tym tygodniu. Na pewno poinformuję o efektach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi