bartosz89 Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Witam, czy ktoś życzliwy mógłby mi pomóc rozwiązać zagadkę dotyczącą położenia czujnika płynu chłodniczego, podobno w obudownie termostatu, tylko gdzie ona się znajduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 z lewej strony akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz89 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 niestety to nie tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Najpierw napisz co rozumiesz jako czujnika płynu chłodniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz89 Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 już wjaśniam, dokładie chodzi mi o miejscie które pokazał kolega na schemacie, tylko ja zakupiłem czujnik na 3 piny, i z tego co wywnioskowałem szperajać po internecie w wersji po FL występuje już na 4 piny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 26 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Też mam po lifcie i mam 3 piny .Występowały 3 i 4 pinowe ale miejsce montażu jest to samo .Zdejmij wtyczkę i zobacz co masz a nie gdybaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz89 Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 no ok wymienione, masz rację czujnik znajdował się w tym miejscu które pokazywałeś i mam 4 pinowy, tylko, że wydaje mi się, że spalanie dalej jest zybt wysokie, możliwe, że za mało pojeździłem jeszcze, ale mimo wszystko średnie mam dalej 12 litrów, a wcześniej cały czas miałem to 2,5 litra mniej, komputer już nie wykazuje żadnych błędów, tylko proszę mi nie pisać, że lato klima itd, bo wiem jak auto paliło zeszłego lata, poza tym to zdarzenie wydarzyło się nagle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 A czy po wymianie zresetowałes komputer?Jeżeli nie to odłącz akumulator na 5 min , a następnie podłącz akumulator i odpal silnik i nie dotykaj pedału gazu do czasu aż nie włączy się wentylator chłodnicy.Komputer silnika musi się zaadaptować do nowych ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Nel, nie wiedziałem, że w renufkach też trzeba adaptować komputer, nic o tym nie wspomina instrukcja obsługi. Nie natrafiłem też nigdzie na takie informacje, może nie dotarłem do nich? W przeciwieństwie do takiego np. Poloneza Caro, gdzie taka informacja jest nawet wzięta w ramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz89 Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) Nie nie zrobiłem tego, I to pomoże? Na pewno mam to zrobić?:) Nie chciałbym, żeby było gorzej;) Edytowane 29 Maja 2012 przez bartosz89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Może nie pisze ale pomaga w szybszej adaptacji komputera po zmianach a zwłaszcza takich co mają wpływ na skład mieszanki.Sam też nie jeden raz proponowałeś reset (np; przy problemach z LPG).Z mojego dotychczasowego doświadczenia uważam że częściej pomaga niż szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Jak się zastanowić, to masz rację. :) Na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmio Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Witam, dołączę sie do tematu ilosci pinów na wtyczce do podłączenia czyjnika temperatury, mam scenica II 2003 1.6 16v i mam czujnik na trzy piny a na wtyczce jest dwa??? czy tak powinno być czy poprzedni właścieciel coś zawalił, ile powinno byc przewodów łączących wtyczkę z czujnkiem, gdzie szukać trzeciego przewodu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 W megane II też mam 2 przewody które idą do komputera wtrysku i jest to normalne bo pozostałe komputery są informowane o temperaturze poprzez szyną Can Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz89 Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 (edytowane) Witam, zastosowałęm się do waszych instrukcji, ale niestety po mięsiącu czasu dalej auto bardzo dużo pali, mimo żę czujnik o którym była mowa w temacie został wymieniony to komputer dalej wskazuje na jego błąd i kasowanie niestety nie pomaga, ba nawet nie chce się skasować! Czy ktoś mógłby wskazać gdzie ewentualnie może znajdować się jeszcze problem??:) Z góry dziękuję i pozdrawiam:) Byłem podpiąć się pod komputer i wyskakuje błąd brak komunikacji ze sterownikiem EPC U0111, błędu skasowac się nie da a temp chłodziwa wyskakuje mi -40 zaś powietrza na zewnątrz +65 Co robić? Edytowane 6 Lipca 2012 przez bartosz89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi