Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Docieranie dCi 110 a przyczepa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jestem tu nowy i jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam przejechane niecałe 3tys km i prawdopodobnie będę musiał w najbliższy weekend pojeździć trochę z przyczepą bagażową (hak zamontowałem od razu w salonie ale jeszcze nie był wcześniej użyty). Całkowitą masę przyczepy oceniam na jakieś 500kg, do tego 3 osoby w samochodzie. Czy przy takim przebiegu można już doczepić do samochodu przyczepę? Czytałem różne posty o "docieraniu" nowych diesli ale nie znalazłem nigdzie informacji na temat zaleceń lub doświadczeń z ciągania przyczepy,

pozdrawiam

Piotrek

Wg instrukcji do 1500 km należy jeździć z prędkością obrotową max 2500. Po tylu km można jeździć szybciej, ale właściwe parametry auto osiągnie po przebiegu 6000km. W Twoim przypadku, jeśli już musisz ciągnąć przyczepę to nie forsuj auta na zimnym silniku i nie ciągnij do zbyt wysokich obrotów. Niby auto masz już dotarte (wg instrukcji), ale zawsze instnieje obawa... Oczywiście to wszystko dotyczy wersji auta w dieslu. W benyznie jest trochę inaczej. Auto szybciej się dociera.

Myślę, że nic się nie stanie jak pojeździsz z przyczepą. Ważne by nie trzymać go długo na wyższych obrotach. 3 tyś można uznać za wystarczający okres docierania.

p.s. ile Cię kosztował hak?

320zł płaciłem olej + filtr oleju (tylko nie wiem czy to cena regularna). Pytasz o "filtry" i nie wiem o jaki jeszcze Ci chodzi. Jeśli o kabinowy to na akcji wiosna + filtr kabinowy zapłaciłem 220zł - czyli sam filtr z wymianą 120zł.