Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

[Megane II] Koszt wymiany oleju i filtrów?

raho

Rekomendowane odpowiedzi

Też mnie zaciekawił ten filtr paliwa. W ScenicII nie ma takiego do wymiany. Wiem, że to nie megane II (choć bardzo podobne rozwiązania techniczne) - ale jedni wyżej piszą, że nie ma, inni że jest, ktoś pisał o jakimś dodatkowym filtrze w nadkole (wcześniej nie słyszałem - może jakaś samoróbka). Niby filtr na tej fakturze tylko 35pln, ale jakby się okazało, że w modelu od raho się nie wymienia - warsztat postawiłby by się w mojej ocenie w bardzo złym świetle.

Już wcześniej napisałem, że dodatkowy(?) filtr paliwa jest na baku, ale tylko w niektórych wersjach silnikowych. Znalazłem, że występuje on w wersjach z silnikami 1,4 (K4J) i 1,6 (K4M). Dotyczy to zarówno Megane jak i Scenica, na pewno w Ph I, nie wiem jak jest w Ph II.

Serwisówki w tym przypadku są bardzo ogólne. Po prostu trzeba zaglądnąć pod spód, przy prawym tylnym kole. Jeżeli na baku wisi taka metalowa puszka fi 4x10 cm, do której wchodzą dwie rurki to filtr jest. Jak w tym miejscu jest sama rurka bez złączek to filtra nie ma.

ktoś pisał o jakimś dodatkowym filtrze w nadkole

Ale to chyba dotyczy diesli? Chyba, że masz na myśli pochłaniacz par paliwa, ale tego się nie wymienia.

Przemo ja swój filt znalazłem przy lewym tylnym kole. Jeśłi jest oryginał jest to plastikowy walec, jeśli zamiennik np filtrona to będzie metalowy. Przynajmniej ja tak mam w swojej Megi II ph II

Dodano: 12 cze 2012 - 12:10

Też mnie zaciekawił ten filtr paliwa. W ScenicII nie ma takiego do wymiany. Wiem, że to nie megane II (choć bardzo podobne rozwiązania techniczne) - ale jedni wyżej piszą, że nie ma, inni że jest, ktoś pisał o jakimś dodatkowym filtrze w nadkole (wcześniej nie słyszałem - może jakaś samoróbka). Niby filtr na tej fakturze tylko 35pln, ale jakby się okazało, że w modelu od raho się nie wymienia - warsztat postawiłby by się w mojej ocenie w bardzo złym świetle.

Zajrzyj z tyłu przy lewym kole czy nie ma metalowe walca z którego jak pisze Przemo wchodzi i wychodzirurka

Żeby była jasność... to jest wymienny filtr paliwa (cena ok 35zł)

cj - dzięki za zdjęcie. Teraz wszystko w 100% jasne.

Sprawdzę u siebie - choć wg. dialogys - w SII jest tylko niewymienialny filtr w pompie.

• 2 miesiące temu...

W F4R (2.0 T) phI dokładnie taki jest jak na zdjęciu powyżej.

Nie umiałem go jednak wyjąć. Szybkozłączki trzeba mocno ścisnąć z obu stron, lekko przesuwając w stronę filtra a potem po ściśnięciu próbować wyjąć, nie jest to łatwe. Mi udało się z jednej tylko strony.

Kolejna sprawa to wyjęcie samego filtra. Czy to co widać na zdjęciu to jakis "koszyczek" na filtr? Ktoś jeszcze miał z tym problem?

I nie przejmujcie się, po odpięciu szybkozłączki rozleje się trochę benzyny ale nie należy się przejmować, wycieknie troche ale nie zejdzie cały bak. Przy odpalaniu rozrusznik trochę kręci ale w końcu benzyna dochodzi i auto ładnie odpala.