cinas Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 W SIII występują 3 rodzaje radia Jak byś podał rocznik lub wygląd radia to wiadomo co jest nr z radia możesz odczytać np. z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Posiadam najprostsze radio czyli płaskie. Zamierzam wymienić na to z BT bez USB. Zdjęcie zapożyczone i internetu. Z tego co wyczytałem to instalacji nie trzeba przerabiać. Należy skonfigurować licznik by drugie radio było widoczne. W tym celu kupiłem przedłużacz obd2 i w nim pozamieniałem odpowiednie piny by mieć połączenie z nawigacją za pomocą ELM 327. I wszystko pięknie dziaiła, komunikuję się z nawigacją, można przeprowadzać konfiguracje w tybie ekspert. Moje radio to R1_08 a w nawigacji mam wybór między innymi na R2_08. Czy to nowsze radio to właśnie R2_08? Poniżej scren z ddt4all. Konfiguracja nawi tym programem działa bo między innymi włączyłem wyświetlanie radia na ekranie nawigacji. Na liczniku nie ma nic od radia a zmiana kanału i ustawień widoczna jest na ekranie nawi. Chciałbym jeszcze się upewnić czy to radia odtwarza płyty MP3? Po podłączeniu mikrofonu będzie jako zestaw głośnomówiący do telefonu? Liczę na kolegę @cinas bo wszyscy wiemy, że jest specem w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Połącz się z licznikiem i zmien radio , (kabel bez przelotki ) Podłącz mikrofon i masz zestaw : ) Tak dotwarza MP3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Dzięki kolego, czyli zmieniam na R2-08. Pozostało wybrać coś na alledrogo + mikrofon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Radyjko wymienione, mikrofon zakupiony czeka na montaż. Licznik skonfigurowany pod nowe radio pozostało tylko zmienić VIN w radiu. I tu mam pytanie do znawców tematu odnośnie wpisywania numeru VIN. W odczycie VIN są dwie wartości: sam numer VIN i kod CRC jak na załączonym rysunku. Ten rysunek akurat nie jest z odczytu radia ale w radiu występuje identycznie. Czy wystarczy wpisać tylko mój numer VIN czy też kod CRC z mojego samochodu? Kody CRC mój i zapisany w nowym radiu są rózne. Czy może ten parametr nie ma znaczenia. I drugie pytanie czy jak nie wpiszę kodu VIN to radio będzie prosić o kod po każdym odłączeniu akumulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 wstaw FFFFFFF za vin a ustawisz clipem CRC można sobie odpuścić Jak nie musisz nie zmieniaj vin może się przydać , albo zapisz sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Clipa nie posiadam, wszystko konfiguruję ddt4all. W takim razie poczekam ze zmianą VIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kykv Opublikowano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2018 można policzyć sumę kontrolną CRC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi