Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z zamknięciem tylniej klapy bagażnika

79beata

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety od pewnego czasu mam problem z zamknięciem bagażnika tzn. zamek centrany nie uruchamia zamka ani przekręcenie drzwi kluczykiem co sprawia że mój bagażnik w Reni jest otwarty 24h. Mam pytanko co to może być? Mogę napisac jeszcze tyle że prąd dochodzi przy uruchomieniu centralki.

• 4 miesiące temu...

Witam

Pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż w moim Megane I ph II (rocznik 2000, Hatchback) także nie mogę już zamknąć tylnej klapy centralnym zamkiem.

Czy przyczyną może być uszkodzony ten zamek -> http://renaultsklep.bazarek.pl/opis/3655966/zamek-tylnej-klapy-renault-megane-lift-99-03-nowy.html ?

Miałem podobnie. Problem został rozwiązany. Jeśli dochodzi napięcie do zamka wymontuj go oczyść i nasmaruj. U mnie powodem był zastały ślimak na silniczku wypychający trzpień od ryglowania zamka. Zorientujesz się co do czego bo konstrukcja jest banalnie prosta. Zębatka i ślimak są plastikowe mogły się też wytrzeć albo zdechł silniczek lub spadło cięgło. Praca na 15 min. trudność 1/10 Powodzenia.:(

Postanowiłem to rozkręcić i tak jak piszesz artuoi nasmarowałem wszystko i dodałem "mój mały patent" :(

Okazało się, że silniczek chodzi, ale ta duża zębatka się blokowała. Posmarowałem, ale nie do końca to pomogło, bo nie zawsze zadziałał rygiel, postanowiłem więc umieścić malutką podkładkę między tą białą plastikową obudowę, w której są te zębatki, a resztę zamka, aby miały one więcej luzu, no i teraz operacja powiodła się - zamek zaczął działać za każdym razem.

Uwaga taka, że trzeba dobrze sprawdzić, czy podkładka nie jest źle położona, bo może zablokować dużą zębatkę, bo ścianki tej obudowy nie są za grube. Mi tak za pierwszym razem wyszło, ale po poprawce nic już tej zębatki nie blokowało.

Dla potomnych - w załączniku obrazek z informacją, gdzie tę podkładkę umieściłem.

post-1547-0-81704900-1353110151_thumb.jpg

Edytowane przez lulus81