Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Taniej na Orlenie

P_r_z_e_m_o

Rekomendowane odpowiedzi

kto by tam na takich stacjach tankował. nawet kierowcy wożący paliwo dla ORLENa nie chcą tego wlewać do swoich pojazdów

No to ciekawe gdzie tankujesz swoje auto.

http://motoryzacja.interia.pl/news/orlen-bp-shell-czy-statoil-nie-ma-znaczenia,1616212

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/32952-porownanie-paliw-bpshellorlenstatoil/

Edytowane przez Pawel

średnio rozgarnięty dziennikarzyna to pisał, poza tym stary artykuł.

Orlen dostarcza paliwo dla BP, Lukoil, Neste i Statoil - nieprawda!

NIE tankuję swego auta na ORLENIE lecz na innych stacjach, na których nie ma paliwa z ORLENA lecz z Lotosu.

nie chcę się zagłębiać w szczegóły (pracuję w branży), ale nie polecam paliw z ORLENA, a cysterna z napisem ORLEN nie zawsze ma w sobie paliwo z ORLENA :)

w tej materii są takie dziwne zawirowania, że lepiej nie wiedzieć

Edytowane przez mrarek

Gaz na ogól biorę na pobliskim Orlenie (o dziwo jest najtańszy w okolicy), a benę na Bliskiej lub Neste i wszystko ok.

Swoją drogą kiedyś mnie straszyli beną z Neste i jakoś minęły 2 lata i problemów brak.

Edytowane przez fred

Fajny artykuł....

każdy z niego przeczyta co chce. przykład:

Z Orlenu i Lotosu pochodzi ok. 75 proc. wszystkich paliw sprzedawanych w naszym kraju. Pozostałe 25 proc. sprowadzanych jest z zagranicy przez BP, Lukoil, Neste, Shell, Statoil oraz operatorów niezależnych, takich jak Anwin, WW Energy czy Petrodom.
Na bazie umów obowiązujących przez 2011 r. jesteśmy głównym dostawcą paliw do sieci Shell i Statoil w Polsce. Dodatkowo olej napędowy i benzyny dostarczamy do sieci BP, Lukoil i AS24 - mówi Mateusz Cabak z Grupy Lotos.
Orlen dostarcza paliwo dla BP, Lukoil, Neste i Statoil . Co ciekawe - także paliwa premium, takie jak BP Ultimate (koncern BP) oraz Suprema 98 i Diesel Gold (Statoil), powstają z produktów Lotosu i Orlenu.

No to jak to w końcu jest?? Są sprowadzane z zagranicy jak wynika z 1 cytatu, czy jest tak jak w wytłuszczeniach 2 i 3???

Jedno tu nie podlega dyskusji:

Co ciekawe - także paliwa premium, takie jak BP Ultimate (koncern BP) oraz Suprema 98 i Diesel Gold (Statoil), powstają z produktów Lotosu i Orlenu.

- Są specjalnie przygotowywane na życzenie koncernów zagranicznych według stworzonych przez nie specyfikacji. Lotos i Orlen dostarczają produkt podstawowy, do którego dodawane są specjalne komponenty - wyjaśnia dyrektor Krzysztof Romaniuk z Polskiej Organizacji Przemysłu i Handlu Naftowego

Te dostarczane do własnych sieci Orlenu, też zapewne są specjalnie przygotowywane, a zamiast komponentów dodawana jest H2O, co sugeruje kol. mrarek

Ja tam zawsze tankuję na Orlenie, lub Bliskiej.

Tata już dwa razy miał wodę w baku, raz z BP, a drugi raz z Shella.

Dziennikarz ma dobre informacje.

http://www.orlen.pl/PL/RelacjeInwestorskie/RaportyBiezace/Strony/Raportbiezacynr32012.aspx

http://www.orlen.pl/PL/RelacjeInwestorskie/RaportyBiezace/Strony/Raportbiezacy72012.aspx

Co ciekawe - także paliwa premium, takie jak BP Ultimate (koncern BP) oraz Suprema 98 i Diesel Gold (Statoil), powstają z produktów Lotosu i Orlenu.

- Są specjalnie przygotowywane na życzenie koncernów zagranicznych według stworzonych przez nie specyfikacji. Lotos i Orlen dostarczają produkt podstawowy, do którego dodawane są specjalne komponenty

dokładnie tak jest :)

w piątek wypuściłem 11 nowych cystern dla ORLENA, które będą wozić paliwo dla Shella. cysterny nieoznakowane... :)

Dodano: 02 lip 2012 - 23:15

Dziennikarz ma dobre informacje.

jak może mieć dobre informacje, jeśli artykuł jest starszy od podanych przez Ciebie linków :)

Edytowane przez mrarek

na ten temat było już tyle dyskusji, że IMHO nie ma się co podniecać.

przeglądając ogólnomotoryzacyjne fora (np. AK, AC) łatwo można wyczytać te same wnioski - z daleka od ORLENA

Ja leję głównie na Orlenie i nigdy problemów nie było. Staram się zalewać tam, gdzie jest duży ruch, wtedy wiadomo, że paliwo nie stoi w zbiorniku.

Już kiedyś wrzucałem na forum zdjęcia cysterny Orlenu zalewającej zbiorniki Statoila, można to gdzieś odszukac, ale nie pamiętam gdzie :)

Wracając do cen. W poprzedni czwartek jechałem do Bielska Białej i kilka km przed Radomiem zalałem na Shellu full ON za 5,66, natomiast za Bielsko Białą tego samego dnia po południu było już za 5,44.

ja pamiętam cenę sprzed dobrych kilku lat 3,66zł za Pb95. Mój sposób: tankuję często nieduże ilości paliwa na różnych stacjach: Orlen, BP, Statoil, Shell, Slovnaft itp. Kiedyś zatankowałem 'promocyjnie' na jakiejś 'bezmarkowej' stacji -autko skakało jak żaba- na szczęście dodatek płynu wiążącego wodę szybko pomógł. Ponadto z jednej z wymienionych wcześniej stacji na razie zrezygnowałem po tym jak zakupiłem detaliczną ilość benzyny 95 do przemycia pewnego elementu wykonanego(jak mi się wydawało) z twardego plastiku. Okazało się że ta benzyna rozpuszcza ten plastik :) . Nie wiem dokładnie z jakiego materiału wykonane są przewody paliwowe i inne części układu paliwowego, ale taka benzynka tankowana regularnie raczej dobrze nie służy :)