Skocz do zawartości

Dziwne rozwalenie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od 3 dni jestem posiadaczem Renault Megane 1.6 16V.

Wszystko grało do dzisiaj. Przejechałem 70km, zaparkowałem, wróciłem za godzinę i zonk, nie chciał odpalić. Zmierzylem napiecie na aku, ponad 12 V. Zadzwonilem po pomoc, przyjechal mechanior z kablami, podpial mnie. Pierwsza próba, minimalnie zakrecil, po kilkunastu sekundach druga próba - odpalil. Dojechalem do domu, odpalil. Na wszelki wypadek podmienilem akumulaory. Mial ktos podobnie?

Potem kilka razy odpalalem bo jeszcze jezdzilem i na razie ok.

Nie wiem czy to jest wazne, ale...

na akumulatorze jaki byl w aucie jest lampka. Moze swiecic na zielono - ok, czarno - trzeba naladowac , lub bialo - do wymiany. Jak lekko poruszalem akumulatorem to kolor lampki sie zmienial i przyjmowal rozne kolory.

Moze macie jakies porady? Jesli tematu juz byl to sorry, ale jestem zdesperowany :).

Aha... zamiast rozrusznika przy tym rozladowanym aku bylo takie... cykanie. Po tym opisie mechanik od razu zjarzyl ze to aku...

Lampka to chwyt marketingowy, działa albo nie działa, jak to mówią TTTM :)

Naładuj akumulator, albo jeszcze sprawdź akumulator, na ten temat napisano wiele na forum, poczytaj sobie.

Nie bardzo chce mi się przepisywać.

Lampka to chwyt marketingowy, działa albo nie działa, jak to mówią TTTM

ależ nie rozumiem dlaczego tak piszesz. to nie żaden chwyt jeno cała prawda!

"znawcy" tematu nie piszą, że magiczne oczko dotyczy JEDNEJ konkretnej celi, a nie całego akumulatora! stąd całe nieporozumienia, że ktoś ma widoczne zielone oczko, a akumulator rozładowany :)