dexter74 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Moje Clio już ma 10 latek i niedługo powiększy się rodzina :) Zacząłem się rozglądać za samochodem, kiedyś szukałem Megane'a/Laguny, wracam po 2 latach do tematu, wybór jednak na Megane'a, wielka krowa mi chyba zbędna ;-P Zbiorczo - jakich wersji silnika unikać? Trasy głównie miejskie, przebiegi niewielkie - max 1000 km/miesięcznie. Które silnika mają/nie mają FAP-a, jeśli mają - to czy jest to uciążliwe jak w poprzednich generacjach? Są silniki z łańcuchem (generalnie - zwracać na to uwagę, czy nie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawskip Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Przy takim przebiegu rocznym rozglądał bym się za benzyną, zwłaszcza że auto głównie poruszać się ma w mieście. Dlatego 1.6 16v lub 1.4 TCE będą dobrym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 dokładnie, na takie przebiegi to dci nie warto ze względu na droższy serwis, powyższe benzyniaki to wystarczające motory do napędu tego tego modelu nówka czy używka? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter74 Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Oczywiście używka. Co do diesla - od 8 lat jeżdżę Clio dCi i nie mam krytycznych uwag do mechaniki. Ale nie mówię nie benzynie ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomusMaximus Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Ja mogę tylko polecać gorąco 1,4 TCe! jestem bardzo zadowolony z tego samochodu i z silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal.A. Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Ja natomiast mam 1.6 110KM, tak jak Ty robię miesięcznie ok. 1000km - spalanie 7,5 przy spokojnej jeździe i nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Tak jak kolega wyżej także mam 1.6 110KM. Wg mnie optymalny wybór do tego auta. Chyba,że ma się więcej kasy to 1.4 TCE. Ale ja szczerze mówiąc różnicy wielkiej nie odczuwałem między nimi. Oprócz tego,że 1.6 muszę wkręcać na wyższe obroty a TCE nie. A,i różnica w spalaniu. TCE z tego co widziałem tu na forum spala więcej. U mnie 1.6 pali średnio 7litrów na setkę. Przy oszczędniejszej,lecz nie wolnej jeździe zejdzie do 6,8. Więc źle nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter74 Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 OK, więc czym różnią się 1.4 TCE od 1.6? Skrzynia, rozrząd, turbina, dwumasówka (jeśli są). Chcę wydać maksymalnie 35000 na MIII - realne? Oczywiście mówię tu o "normalnym" aucie, nie o szrocie na kółkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Ja mam Megane 3 w wersji Generacion 100KM wyposażenie jest wystarczające ale przy 100 koniach te auto nie jedzie. Osobiście bym szukał wersji z 1.4 TCE i z 6 skrzynią bo u mnie jest 5 i na trasie brakuje tego biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter74 Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Tylko weź znajdź te TCE... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Ja mam Megane 3 w wersji Generacion 100KM wyposażenie jest wystarczające ale przy 100 koniach te auto nie jedzie. Osobiście bym szukał wersji z 1.4 TCE i z 6 skrzynią bo u mnie jest 5 i na trasie brakuje tego biegu. Przy 100 nie jedzie? Jakoś mi się wierzyć nie chce. Mam 110konną wersję i naprawdę to auto ładnie się zbiera. A te 10koni chyba znaczącej różnicy nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Na włączonej klime owszem. Jak wyłączona jest to aż takiej nie ma ale chyba w 110 już była skrzynia 6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Tak,w 110konnej odmianie jest 6biegowa skrzynia. Fajna sprawa na trasie. Chociaż ja już nawet przy 70tce sobie wrzucam ten bieg. Wg wskazań to już nawet przy 50tce ten bieg można wrzucić,ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 (edytowane) Ja mam 110 KM 1.6 we Fluencie i jestem zdania, że to ciut za małodynamiczny silnik, szczególne na biegach 1-2 gdzie przy światłach zosaje zawsze z tylu. MOżę w wersji megane nie kombi wyglada to lepiej, ale stawiam że w kombi odczucia będą podobne. Fakt, spalanie jest na niezłym poziomie, ale ja jestem tą mocą lekko zawiedziony (ot taki subiektywny komentarz ) BTW: we fluenciew tym silniku jest 5 biegowa skrzynia to jest mój kolejny minus dla tego modelu , ale i tak go lubię ;P Edytowane 8 Lipca 2012 przez iceman_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter74 Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 A może ktoś z forumowiczów sprowadza auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi