Profit Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) Witam, przedstawiam montaż świateł do jazdy dziennej firmy OSRAM. W miejsce postojówek wstawiłem oryginalne Philipsy ledowe. Dają prawdziwe białe światło ( 4000K) i nie przepalają sie jak te chińskie badziewie z Allegro. Ogólnie montaż i perypetie związane z modułem świateł są do przeczytania na forum ogólnym w wątku : http://megane.com.pl/topic/37798-solidny-warsztat-elektryczny/page__p__290909__fromsearch__1#entry290909 Pozdrawiam Edytowane 10 Lipca 2012 przez Profit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 No nie wiem czy nie przepalają często. Dużo osób narzeka że po roku Philips czy osram przepala i trzeba wysłać do Holandii na własny koszt czy do Niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lotar67 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Witajcie Edytowane 24 Listopada 2013 przez Lotar67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganelapua Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam. Oczywiście przeprogramowanie sterownika aby podnieść nap. jest sensowne ,ale można próbować też w inny sposób.Takie coś sobie wymyśliłem.Kupujemy diode prostowniczą o prądzie dopuszczalnym w zależności od mocy świateł ,można policzyć ze wzoru P=U*I,oraz kondensator elektrolityczny na nap.wyższe od nap. instalacji np.20v.Napięcie kondensatora związane jest z jego przebiciem a nie z napięciem które może "wygenerować"-to tak dla wyjaśnienia :) Pojemność kondensatora powinna być możliwie jak największa,mogą być dwa trzy lub więcej wedle potrzeby (łączone równolegle).Łączymy diodę na zasilaniu ze stacyjki (kierunek przepływu w kierunku sterownika świateł led). Następnie za diodą od strony sterownika łączymy kondensator(y) ich plus i minus do masy.Za pomocą miernika (od strony sterownika led) robimy pomiar napięcia lub patrzymy czy światła się załączyły.Jeżeli nie, próbujemy dołączyć więcej kondensatorów lub jeden o jeszcze większej pojemności.Powyższy sposób powinien zadziałać w moim mniemaniu :) Koszt takiej próby to parę PLN-ów. Ps.Oczywiście wszystko łączymy przy wył zapłonie zaś łączenie kondensatora(ów) przy pracującym silniku. Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez meganelapua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Poproszę zatem PROFITA o pilny ze mną kontakt: Tak jak napisałem w innym poście. Ja dałem moduł OSRAM-a do przeróbki fachowcom. Sam nie za dobrze znam się na elektronice. W sumie to z problemem pomogli mi się uporać Panowie z serwisu Renault. (bardzo im zresztą dziękuję). Mogli mnie odstawić z kwitkiem ale zasugerowali ,że mają akredytowanych elektroników którz dadzą sobie z tym radę. Tam na marginesie , to w ASO renault jest ostatnio akcja montowania świateł dziennych Philipsa z gwarancją producenta. Wiem tylko tyle , że systemy z modułem Philipsa są jakoś przyuczane do zróżnicowanego napięcia w nowych modelach Renault. W sumie myślałem , że jako alternatywne wyjście można kupić drugie ledy z modułem philipsa i zamienić z modułem Osrama. Przelutować tylko wtyczki i powinno grać. Oczywiście trzeba wtedy wyłożyć jeszcze kolejne 200 zł za najtańsze Ledy Philipsa ale wolałbym tak zrobić niż marketową tandetę montować do auta. Za to jeszcze raz powtórzę , że Ledy które posiadam dają niesamowity efekt świetlny tak w dzień jak i w nocy ( funkcja ściemniająca o 50%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi