Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

wentylator chłodnicy

KamLuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z wentylatorem chłodnicy w Megane Grandtour 1,9 dCi, a mianowicie zaraz po uruchomieniu silnika włącza się wentylator chociaż silnik jest zimny. Czy ktoś może mi pomóc z tym dziwnym zjawiskiem.

W moim poprzednim samochodzie właczenie klimy powodowało zawsze właczenie wentylatora na pierwszym biegu. Gdy silnik mial potrzębę większego chłodzenia wentylator włączał się na drugi bieg.

Zobacz czy WŁ/WYŁ klimy powoduje reakcję wentylatora.

Na logikę przy właczonej klimie dobrze jak chodzi wentylator bo jest ciągły przepływ powietrza przez skraplacz klimy.

Wyczytałem w mądrej książce o tytule "Dialogys" że zespól wentylatora małej prędkości może być zasilony tylko w trzech przypadkach:

– temperatura płynu w silniku powyżej 89 °C i tu do sprawdzenia czujnik temperatury płynu,

– klimatyzacja działa i tu bym sprawdził czy na pewno nie działa,

– komputer wtrysku zawiera usterki, które mogą powodować przegrzanie silnika.

Najlepiej podpiąć pod komputer i wszystko powinno się wyjasnić.

Podepnę się pod temat bo nie mogę znaleźć dokładnego którego szukam :D

Bo jak dobrze kumam czujnik temperatury silnika to jest ten co nam pokazuje temperaturę na zegarach,a powiedzcie mi za co dokładne jest odpowiedzialny czujnik temperatury płynu chłodzącego??Brak płynu w obiegu czy alarmuje on dopiero jak jest stan alarmowy temperatury czy coś jeszcze innego??Opowiem o co dokładnie mi chodzi,a więc w układzie chłodzenia miałem gdzieś wyciek i uciekł mi cały płyn,zauważyłem dopiero wtedy jak mi wzrosła temperatura silnika i włączony wentylator,i pytanie moje takie,jest jeszcze jakiś czujnik który powinien mnie poinformować przed przegrzaniem silnika??

Nie wiem jak wentylator jest włączany w twoim aucie, ale jak miałem astre F to miałem zwarte piny w czujniku od włączania wentylatora, dzięki czemu wentylator cały czas chodził. Wymieniłem wtyczkę i wszystko wróciło do normy.