mrarek Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 dlatego na filtrach nie oszczędzam. mam jeszcze dwa dodatkowe :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaku_z_jelcza Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) Jeśli paliwo nie jest brudne tylko ma zły skład chemiczny to filtry nic nie pomogą. Edytowane 7 Października 2013 przez jaku_z_jelcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 jaku_z_jelcza to obróciłeś panewkę czy wtryski tak klepią ( odnosze się do filmu)? Przy jakim przebiegu to się stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Postaram się zrelacjonować zdjęciami przebieg naprawy i może się choć trochę przybliżymy do odkrycia tajemnicy zacierania dCi. ale to winnym wątku, bo to nie będzie miało nic wspólnego z zacieraniem panewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaku_z_jelcza Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) Zatarta panewka. 206 tyś.km Edytowane 7 Października 2013 przez jaku_z_jelcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganelapua Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 "Z tego co widziałem to otworek do smarowania panewki korbowodowej nie jest na "szczycie czopa" tylko trochę poniżej"- Nic w tym nienormalnego, kanałów smarujących nie robi się w miejscu największego obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaku_z_jelcza Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 (edytowane) Tak, masz rację. Edytowane 7 Października 2013 przez jaku_z_jelcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madel Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Ja właśnie przerabiam ten temat.Silnik bez żadnych ostrzeżeń zaczął stukać jak oszalały. Rok wcześniej wymieniany olej, rozrząd, autko chodziło jak zegarek.Jeden mechanik chciał szlifować wał.Obecny mechanik twierdzi,że lepiej nowy silnik gdybybył wlany gęstszy olej nie 5w 40 tylko 10 w 40 to panewki by się nie przekręciły.Znalezienie silnika 1,9dci 120 koni graniczy z cudem ale udało mi się kupić słupek . Wymieniany jest wał, korbowody zostają, nowe panewki główne i korbowodowe,uszczelki oczywiście, wysprzęglik. Koszt ok 3000 plus.Mam nadzieję że turbina nie dostała popalić. Ciekawe czy gęstość oleju ma wpływ na tę usterkę jak ktoś to nazwał. To nie usterka a a katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 IMHO: 1) to że silnik miał zmieniany olej rok temu jeszcze o niczym nie świadczy. nie wiemy ile Ty przejeździłeś, ile poprzednik i w jakich warunkach silnik pracował 2) jak ma się zatrzeć, to i na 10W/40 się to stanie, więc teoria mechanika jest "pudłem" 3) ZTCW nie ma problemu z silnikami 1,9 dCi 120 KM, bo Klinika w Kielcach stosunkowo często robi podobne rzeczy 4) zdobądź gwarancję na robotę, no chyba, że mechanik jest w Twojej rodzinie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boro Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Witam Was. Chciałem zapytać kolegę Marcinescu, czy Twoje autko spisuje się dobrze po tej wymianie? Mam u siebie taką samą sytuację jak kolega i zamierzem również kupić wał Genmot http://allegro.pl/wal-korbowy-nowy-renault-megane-traffic-1-9-dci-i3628099478.html Raczej nie będę szlifował wału, bo serwis nie da na to gwarancji. Ta sama firma, która sprzedaje wał, ma w ofercie komplet. http://allegro.pl/silnik-wal-korbowy-panewki-renault-laguna-1-9-dci-i3695090459.html a przynajmniej jeden korbowód mam też do wymiany. Do tego również pompa oleju, możliwe, że też wysprzęglik. Myślicie, że warto zakupić taki komplet? Dodatkowe pytanie. Czy przy takiej wymianie konieczny jest również do wymiany rozrząd? Nie zauważyłem, żeby ktoś osób na forum z tym problemem wymieniał również kompletny rozrząd. Edytowane 8 Listopada 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinescu Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Boro, wiem że odpowiedź mocno po czasie ale w temacie naprawy istotna, właśnie ten wał Genmota który wymieniałem w 2012 roku PĘKŁ mi 2 tyg. temu i znowu mam remoncik na głowie. Objawy były nieco trudne do zdiagnozowania - opisałem TU. Przejechałem na nim zaledwie trochę ponad 40000km. Wynika z tego że ten Genmot to niezły shit. Teraz kupiłem nowy wał renault, komplet panewek, simeringi oraz profilaktycznie komplet sprzęgła + dwumasa, żeby nie bawić się już dwa razy (mam nakręcone ponad 200K km). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Jak mozna wiedziec - jaki koszt walu i panewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinescu Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 1600zł za komplet wał Renault + panewki MV LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi