lge Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Mam Scenica II 2.0dCi i założone opony 205/60 R16 92H. Na drzwiach kierowcy zalecane ciśnienie to 2,7 przód, 2,2 tył. Z przodu opony mam napompowane na 3,2 i gdy tylko ciśnienie spadnie na 3,0 komputer wyświetla "Sprawdź ciśnienie w oponie". Czy ktoś wie jakie powinno być ciśnienie w oponach? Dodam, że przednie napompowane na 3,2 wyglądają tak samo jak te z tyłu napompowane na 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Przy tym silniku (jego masie) nie jest to dziwne, że musi być taka różnica ciśnień, by opony z przodu bardziej obciążone wyglądały tak jak tylne. Nie jest to, wbrew pozorom, prawidłowe postępowanie by kierować się wyglądem. W moim sceniolu drugim, z silniczkiem 1,5dCi przednie są bardziej spłaszczone jak tylne, i tak być powinno. Należy trzymać się wytycznych podanych przez producenta. Co zaś tyczy się komunikatów od czujników ciśnienia w oponach, to prawdopodobnie masz je źle zaprogramowane w systemie. Mają za wysoką wartość nominalną. Gdzieś jest temat tą procedurę opisujący. Z tego co pamiętam, to potrzebne jest podpięcie pod CLIPA i poustawianie wartości nominalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yetiq Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Możliwe jest również, że manometr, którym mierzysz wadliwie wskazuje, tzn. pokazuje więcej niż jest. Chińskie manometry czasami pokazują, co chcą. Zmierz, np. na dwóch stacjach benzynowych i porównaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marokos Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Witam. Pozwolę się podpiąć troszkę pod temat. Założyłem sobie zimowe opony z poprzedniego auta Alfy 205/55 r16, oczywiście zalecane 205/60 r16. Nie mogę ię nigdzie dopatrzyć jakie powinny być ciśnienia w kołach. Może ktoś z kolegów miał już do czynienia, albo gdzieś się spotkał z tym. Autko to Grand Scenic II 2.0 16V. A jeszcze jedno (może nikt nie wyrzuci) nie mogę też znaleźć na forum jak przestawić zegarek, a porada żeby o pólnocy odpiąć aku jest ;) (mieszkam w bloku). Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Naklejka z ciśnieniami powinna być na drzwiach kierowcy, nad zamkiem. Gdyby takiej naklejki nie było, to wklejam stronę z instrukcji auta: Zegarek przestawiasz wciskając bolec pod nim ale na włączonym silniku (tak przynajmniej ja przestawiam, zazwyczaj mi się przypomina w czasie jazdy, gdy gdzieś na czerwonym świetle na zegarek popatrzę.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 a podpowie mi ktoś koledzy jakie ja pownienem mieć ciśnienie w kołach? scenic II rok 2004 silnik 1.6 16v opony 195/65/R15 nigdzi enie moge znaleźć ile powinienem napompować? Pozdrawiam i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) No to jeszcze jedna wklejka z tej samej instrukcji, dla sceniola normalnej długości. (cała jest w downloadzie do pobrania) Edytowane 2 Grudnia 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 no dzieki gojgien - Ty mnie śledzisz)))) jak zwyklę chylę czoła..)) mam odwrotnie i mi coś nie pasowało tzn przód 2,2 tył 2,4 a to lipa... odwrotnie trzeba Pozdrawiam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 dzieki gojgien - Ty mnie śledzisz)))) NIE. Równie dobrze można by powiedzieć, że śledzę wszystkich piszących Czytam z zasady wszystkie posty, a że moja lista nieprzeczytanych od wczoraj jest krótka, (Istnieje 18 nowych wpisów od wczoraj, 22:48) to trudno nie wejść i za Tobą. Poza tym, w pierwszej kolejności czytam nowe posty w tych tematach gdzie się wypowiadałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) ja żartuję oczywiście, ale ok już nie śmiecę bo admini się przyczepią i będą mieć rację...Pozdrawiam wszystkich Edytowane 2 Grudnia 2012 przez mfikkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marokos Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Witam, okazuje się że owego bolca szukałem aż miesiąc , dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi