Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Naprawa nowego auta

Rivam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

sprawa wygląda tak. Wjeżdżając do garażu wgiąłęm leciutko klapę bagażnika. Wgniecenie jest małe, ale niestety lakier jest naruszony - trzeba zrobić zaprawkę. W zasadzie to można by z tym wgnieceniem jeździć, bo dużo nie widać, ale zastanawiam się jednak nad naprawą... Nie bardzo mi się uśmiecha lakierowanie całej klapy, skoro ubytek jest tak mały.

Ubezpieczyciel będzie pewnie kazał szpachlować i lakierować klapę, a ASO być może też albo w ogóle wymieniać ją = bardzo wysokie koszty, przez co pewnie stracę sporo zniżek na AC.

Albo naprawię z własnej kieszeni poza ASO. Byłem nawet w tym serwisie S-plus, gdzie powiedzieli, że może trochę da się wyciągnąć te wgniecenie + zrobić zaprawkę.

Teraz jak będzie z gwaranacją? Auto ma ledwo 2 miesiące. Jeżeli zrobię to poza ASO, to oczywiście tracę gwarancję, ale tylko na naprawianą klapę, tak?

I czy każde ASO robi blacharkę? Bo z tego co patrzyłem, to w podlaskim chyba żadne.

Co byście mi poradzili zrobić w tej sytuacji?

Edytowane przez Rivam

po to masz AC, jedź do serwisu doradzą, w podlaskim nie ma lakierni bezpośrednio w ASO mają umowy z certyfikacją...osobiście jeśli już masz robić walcz o wymianę klapy...strata zniżek na tym samym poziomie

OK, dziękuję za odpowiedzi. Tylko kto będzie decydował o tym czy wymieniać klapę czy może lakierować - majstry z ASO? Wgniecenie jest małe i sie boję, że Allianz mój ubezpieczyciel będzie kazał szpachlować.

A tak z ciekawości, to ile te zniżki mogą mi spaść?

Zrób dobre zdjęcie (nawet kilka) uszkodzenia. Kiedyś przy sprzedaży auta może Ci się przydadzą. Są firmy, które zajmują się drobnymi naprawami (usuwają wgniecenia, lakierują punktowo itp). Poszukaj w internecie, a w ASO spytaj się co z gwarancją. Nie wierzę, aby Ci przepadła jeśli zrobisz to u kogoś innego.

Wrzucam poglądowe 2 zdjęcia. Rozmawiałem nieoficjalnie i mówili mi, że raczej nie ma szans na wymianę klapy przy takim małym uszkodzeniu. Oddam auto chyba do tego serwisu S-Plus, tam może troszkę mi wyprostują te wgniecenie i zrobią zaprawkę. Malowanie i szpachlowanie całej klapy odpada przecież... :notacrook:

foto 1

foto 2

Wiem, że pierwszy wgniotek boli, ale gwarantuję Ci, że każde kolejne, które wraz z wiekiem auta zapewne się pojawią, boleć będą coraz mniej aż w końcu w pewnym momencie, gdy auto będzie miało te parę lat, przestaniesz zwracać na wgniotki w ogóle uwagę. ;) To tyle tytułem pociechy.:) Natomiast co do naprawy, to patrząc na zdjęcia szkody wydaje mi się, że chyba rzeczywiście najrozsądniej będzie oddać auto do serwisu, o którym piszesz. Być może po ściągnięciu tapicerki klapy uda się pierdyknąć młotkiem tak, że wgniot odskoczy i po wykonaniu zaprawki tylko Ty będziesz wiedział, że coś tam kiedyś się wydarzyło. No i tego Ci życzę. :notacrook:

Byłem w tej firmie -plus.pl/"]S-plus już i mówili, że raczej trudne jest to moje wgniecenie, bo ma ostry koniec i jeszcze jest w takim trochę trudnym miejscu. Gośc mówił, że ciekawe co z tego wyjdzie, ciężko powiedzieć teraz. Zaprawka musi być, bo jest delikatny ubytek lakieru. Dam znać co i jak, gdy oddam im auto. Mam dzwonić dopiero koło 10go, bo teraz mają full - naprawiają auta po niedawnych gradobiciach.

Edytowane przez Rivam