alpha200 Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Witam, bardzo proszę Użytkowników renault o pomoc. W moim scenicu I z 2000 r. 1.9 dCi występuje od pewnego czasu pewna usterka, której nie jestem w stanie zdiagnozować; po przekręceniu kluczyka w stan zapłonu wszystko jest OK, tzn. na desce rozdzielczej podświetlają się lampki m. in. świec, serv itd. Po przekręceniu kluczyka dalej, w momencie gdy powinien zacząć pracować rozrusznik, na desce rozdzielczej wszystko gaśnie a pod maską przepala się bezpiecznik 60A. Wymieniam bezpiecznik i sytuacja się powtarza. Czasem zdarzy się jednak, że rozrusznik zakręci i silnik zaczyna pracować. Podejrzewałem sam rozrusznik czy sam automat przy rozruszniku. Wymieniłem rozrusznik z automatem razem i po wymianie kilka razy uruchomiłem silnik bez problemu. Potem znowu palił się bezpiecznik po każdym przekręceniu kluczyka. Wynika z tego, że gdzieś robi się zwarcie, które pali ten bezpiecznik. Czy macie jakieś sugestie, jaka może być tego przyczyna? Gdzie powinienem szukać? Co sprawdzić? I jeszcze pytanie, czy orientujecie się, gdzie w tym aucie może znajdować się przekaźnik rozruchowy? pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 W "pobieralni" (download) masz rozpiskę przekaźników i bezpieczników. Jest tam oznaczonych parę bezpieczników 60A, sprawdź i podaj oznaczenia tego konkretnego który pada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpha200 Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 chodzi o bezpiecznik F21 60A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 To teraz by trzeba tylko zobaczyć na jakimś schemacie za co konkretnie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 F21 60A Bezpiecznik zasilania deski rozdzielczej (1016) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpha200 Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 OK, dziękuję, czyli powinienem szukać zwarcia gdzieś na kostkach za deską rozdzielczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Podłaczę się pod ten temat z pytaniem. Zakładałem w mojej megance światła dzienne. Podłączyłem sie na + po zapłonie pod bezpiecznik 7.5A w puszce przy lewym nakolu w komorze silnika. Są tam 4 bezpieczniki dwa 30A i dwa 7.5A. I pytanie co na tych bezpiecznikach wisi i jakie mają numery. W instrukcji obsługi nic na temat bezpieczników w komorze silnika nie znalazłem, jak również w książce Renault Megane modele 1999 (jak mój)-2002. W książce są wymienione bezpieczniki w przedziale silnika z koloru i prądu (jeden 30A, a pozostałe 60A), ale to nijak nie pasuję do tego co jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 tu jest dokładna rozpiska przekaźników i bezpieczników, zarówno w kabinie jak i pod maską: http://megane.com.pl/files/download/45-bezpieczniki-i-przekazniki-megane-i-i-scenic-i/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Dziękuję za szybką reakcję. Nie jestem w stanie w tej chwili porównać rozmieszczenia bezpieczników po stronie silnika z tego materiału z moją meganką, bo ja wtej chwili jestem w Nowym Sączu, a meganka w Jastrzębiu Zdroju, ale wizualnie (z pamięci)porównując u mnie wygląda to inaczej - chodzi o rozmieszczenie bezpieczników i bezpieczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 u mnie wygląda to inaczej - chodzi o rozmieszczenie bezpieczników i bezpieczników. tu są na pewno różnice, jeśli chodzi o diesla i benzynę (np. grzałki nurnikowe), ale też różnice były w zależności od wyposażenia pojazdu. Ta rozpiska powinna dotyczyć wszystkich możliwości. Autor tematu - może masz zwarcie w zapalniczce, albo jakieś urządzenie podłączone do niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacol Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Witam, podepnę się pod temat. Mam taki problem z scenikiem. Jechałem do pracy i pod samą pracą mi sam zgasł. Jak sprawdzałem to spalił mi się bezpiecznik 7,5 pod maską w tj skrzynce po prawo(stojąc przodem do auta).Dodam, że nie mogłem odpalić auta. Są tam 2 takie bezpieczniki i reszta to już same przekaźniki. Mnie się spalił ten 2 stojąc przodem do auta. Wymieniłem go i auto odpaliło. Niestety po dodaniu gazu i ruszeniu(właściwie to tylko zawróciłem) i problem pojawił się ponownie. Mając do domu 5km wsadziłem bezpiecznik 25 i jakoś dojechałem choć auto nie miało mocy a zanim dobrze ruszyło spod świateł to nie wiele brakowało mu żeby zgasł. Moje pytanie jest takie- od czego jest ten bezpiecznik? Wiem, że w dziale download są pokazane wszystkie bezpieczniki ale jakoś nie mogę zlokalizować tego o który mi chodzi. Z góry dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Te bezpieczniki odpowiadają za zasilanie na cewkę/cewki i pompę. Pobierz sobie schematy z donwloadu i poszukaj samemu od czego one są. Schematy: http://members.chello.pl/rbanas/renault/manuale.htm Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Merkaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Kolego Merkaba schematy od dłuższego czasu leżą na Downloadzie i czekają na pobranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacol Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Dzięki wielkie Panowie. Powiedzcie mi jeszcze jedno. Czy uszkodzona cewka/pompa może mieć wpływ na wysokie obroty biegu jałowego na benzynie i lpg. Zanim mi ten bezpiecznik strzelił walczyłem z wysokimi obrotami. Mechanicy mi mówili,że to kmputer jest uszkodzony (choć przez rok jeździłem bez problemów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi