Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Radio bez kluczyka

mikim160

Rekomendowane odpowiedzi

Siema!

Kupiłem radyjko PIONEER DEH-1420UB , wszystko dziła, jednak nie wiem jak ustawić aby radio chodziło bez włożonego kluczyka Jak to zrobić (macie zdjęcia )

Teraz mam radio na ustawieniach czerwony- czerwony, żółty- żółty ( wtedy mam pamięc radia), na zdjęciach jednak miałem inaczej ustawione, ale tak nie było pamięci

Jak trzeba będzi dam w lepszej jakości instrukcje.

bz448_m_P1040194.jpg

ki710_m_P1040195.jpg

zp219_m_P1040197.jpg

jj410_m_P1040199.jpg

ga834_m_P1040202.jpg

ti168_m_P1040201.jpg

Co wy na to ?

Jakieś propozycje?

Pozdrawiam

Zamiast zasilania plusem po stacyjce podać stały plus czyli taki sam jak na podtrzymanie pamięci.

Będzie grało bez włączania stacyjki, jednak trzeba wówczas i swoją pamięć odpowiednio zasilić, by pamiętać radio przed opuszczeniem auta wyłączać na jego przycisku ON/OFF, bo może aku zjeść nim do auta wrócisz.

• +1 1

" Zamiast zasilania plusem po stacyjce podać stały plus czyli taki sam jak na podtrzymanie pamięci." no dobra tylko o co chodzi, bo za bardzo nie wiem, który to jest "stały plus". Mógłbyś wytłumaczyc to ktore kolory kablow trzeba połączyć ( i na którym zdjęciu są), bo ja w elektronice zielony:D

To tylko elektryka, nie elektronika.

cały czas chodzi o te 2 kable o których piszesz. masz przyrząd pomiarowy uniwersalny??

Jeśli tak, to rozłącz ponownie te czerwone i żółte z opisu i posprawdzaj na którym jest stałe napięcie w stosunku do masy auta, a na którym pojawia się dopiero po przekręceniu kluczyka. Oczywiście trzeba mierzyć na końcach przewodów od strony instalacji auta, a nie od radia.

Jeśli takiego miernika nie posiadasz, to tego samego dowiesz się za pomocą żaróweczki 12V i dwóch przewodów. Zasada pomiaru taka sama. jeden przewód od żarówki do masy a drugim sprawdzasz przewody żółty i czerwony z instalacji.

W jednym przypadku żarówka zaświeci się od razu to jest stały plus a na drugim przewodzie dopiero po przekręceniu kluczyka, to jest plus po stacyjce, który teraz zasila radio.

Teoretycznie z fotek wynika, że to zółty jest zasilaniem radia po stacyjce, a czerwony stałym plusem podtrzymującym pamięć.

To z czerwonego z instalacji musiałbyś podłączyć i czerwony i zółty od radia i będzie jak tego wymagasz.

Jest to jednak teoretyczne i należy posprawdzać obecność zasilania na tych przewodach.

Edytowane przez gojgien
  • +1 1

Na przedostatnim zdjęciu to te kable, które widać, że są połączone (czyli połączenie radia z kostka- czerwony i żółty) o to chodzi?

Kiedy tam miałem połączenie czerwony-czerwony, żółty-żółty to mam pamięć radia , ale radio gra z kluczyki

jak połącze czerwony - żółty , żółty-czerwony wtedy nie mam pamięci radia, i radio też musi grać z kluczykiem

Czy ja wogole w zlym miejscu je łącze?

Kontrolka albo miernik w łapki i przemierzyć co masz w tych przewodach. Na fotkach, a nawet w video zasilania nie widać. jeśli sam tego nie ogarniasz poszukaj wśród znajomych kogoś kto jest bardziej kumaty w elektryce. To podstawy i wiele osób takie wiadomości ma w genach.

jak znajdziesz co potrzebne, podłączyć jak pisałem.

• +1 1

A można prościej

Podłącz czerwony i żółty z radia do czerwonego z instalacji auta i masz to co kolega ci pisał wyżej

A bierzesz za to 100% odpowiedzialność bez wcześniejszego sprawdzenia zasilania???

Ja bym nie ryzykował, dlatego zachęcam do pomiarów.

• +1 1

Tylko faktycznie przydało by się sprawdzić czy tak na 100% jest

Tym bardziej, że na 3 ostatnich fotkach widać tylko to, co jest włączone w nowe radio, złączki w przezroczystym igelicie i przejściówka do kostki ISO. Nigdzie tam przewodów z instalacji auta nie widać.

Teoretycznie powinno to pasować, jednak tylko TEORETYCZNIE, co wcześniej zaznaczyłem.

• +1 1

jutro zobaczę jak to wygląda i popróbuję waszych rad

Dodano: 12 paź 2012 - 16:42

jak podłączyliśmy wg waszej kombinacji to radio chodzibez przerwy, ale nie mozna go wyłączyć

( po podłączeniu kabelków radio cały czas chodzi i nie da się go wyłączyć - oczywyscie bez kluczyka)

Dodano: 12 paź 2012 - 17:02

właściwie terza sprawdzaliśmy i radio nie wyłącza się nawet jak jest podpięte pod stacyjkę

(wogole nie da się go wyłąćzyć),fakt fakten bez kluczyka radio działa,ale jak zrobić żeby się wyłączało?

Jeżeli podłączysz tak: czerwony (kieszeń)->czerwony (radio), żółty (kieszeń)->żółty (radio), to radio będzie się włączało i wyłączało razem z kluczykiem.

Jeżeli podłączysz tak: czerwony (kieszeń)->czerwony (radio), czerwony (kieszeń)->żółty (radio), to radio nie będzie się włączało i wyłączało razem z kluczykiem.

Jeżeli te kombinacje nie działają, oznacza jakieś przeróbki/uszkodzenia w instalacji.

W obydwu przypadkach jednak jest możliwość ręcznego wyłączenia radia. Służy do tego guzik "off" na radiu.

ale fabryczne radio teraz probowaliśmy podłączyć to normalnie włącza się i wyłącza ( na takim samym ustawieniu kabli) tylko to nowe nie chce się wyłączyć

Dodano: 12 paź 2012 - 19:41

a próba ręcznego wyłączenia radia kończy się ponownym uruchomieniem radia...

Takie sobie radyjko kupiłeś to teraz nie do nas te pretensje. Nie jesteś w tych problemach odosobniony, jednak da się to przeskoczyć:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10692984#10692984

• +1 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!