krzemar Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Witam, czy mogę do mego Scenica III (1,5dci) załozyć zimówki Dębica Frigo 205/55 R16 zamiast Frigo HP 205/60 R16 ? Te pierwsze maja lepszy bieżnik do jazdy w górach, gdzie mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydma Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 (edytowane) Mędziesz miał przekłamanie na liczniku średnica koła zmiejszy sie o 20.5 mm oi bedzie przekłamanie na liczniku o około 3.24 % .Osobiście dla mnie bu to było bez różnicy . Edytowane 20 Października 2012 przez Wydma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 To załóż 215/55 R16 i będzie bez przekłamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdii Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 (edytowane) Pierwsza wartość to szerokość opony więc co za różnica? Przecież wysokość profilu jest ważna,a w sumie średnica całego koła. Szersza opona co najwyżej spowoduje większe spalanie. Edytowane 20 Października 2012 przez drozdii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_t Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Profil opony wynika z jej szerokości. 205/55 - 11,3 cm 205/60 - 12,3 cm 215/55 - 11,8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 (edytowane) Pierwsza wartość to szerokość opony więc co za różnica? Przecież wysokość profilu jest ważna,a w sumie średnica całego koła. Szersza opona co najwyżej spowoduje większe spalanie. Mylisz się , jest to stosunek szerokości do wysokości opony co nie oznacza, że nie można określić szerokości po tym oznaczeniu ale nie tyczy się wyłącznie tego. Edytowane 23 Października 2012 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Jeździłem w zeszłym roku i będę jeździł w tym roku na oponach 205/55/16 (standard to 205/60/16). Nie zauważyłem żadnych różnic, a błąd w prędkości jest nieznaczny. Nawet go nie zauważyłem. Poza tym to zimówki więc i tak nie szaleję na nich. Moje zimówki to Ultragripy 8 kupione do innego auta. Zostały w spadku (jako nowe opony) więc szkoda było mi je wyrzucać lub sprzedać za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemar Opublikowano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Auto mam jeszcze na gwarancji do lutego. Czy mam się z tym liczyć i mimo wszystko założyć oryginalny rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_t Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Spytaj w ASO - ja kiedyś jak miałem megankę II, to miałem zchipowany silnik (1.9Dci) i ASO które mi sprzedało samochód powiedziało że ich to "nie interesuje", a jak będą problemy to oni załatwią sprawę tak jakby żadnego chipa nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gadas Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Dzień dobry 1. Czy opony do Grand scenic 3 musza byc wzmacniane? 2. Na jakie obciążenie powinny być opony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mello3x Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Czy na zimę do Grand Scenic 3 2009 r. z LPG (butla pod samochodem) kupie felgi 205/60/R16 to będzie w porządku, bo letnie mam 17 i nie chce nigdzie obcierać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi