Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie szukać winowajny stuków w kolumnie kierowniczej wewnątrz auta.

Wg. mnie ten dźwięk dochodzi z jej górnej części powyrzej krzyżaka - najlepiej jest słyszalny przy jeździe po bruku. Diagnosta wyleminował stuki z samej przekładni jak i zawieszenia.

Sebastian

Dodano: 03 lis 2012 - 18:40

To może przynajmniej ktoś wie jak tam się dostać?

Radzę posprawdzać sworznie wahaczy. U mnie też na bruku stukało i okazało się po 3 latach użytkowania auta że padł sworzeń. A myślałem że w kabinie stuka. Do tego mam mały luz na przekładni i też potrafi czasem zastukać. Na szarpakach luz na sworzniu nie wychodzi. Widziałem na własne oczy, zero luzu na szarpaku miał a jak auto było na podnośniku to sworzeń latał jak chciał.

• 2 lata później...

U mnie jest podobny problem słychać że stuknie sobie nieraz gdzieś w kolumnie kierowniczej wew auta powyżej krzyżaka. Stuknie nie zawsze - raz na jakiś czas. Nieraz nawet nie stuka jak jadę po dziurach, kocich łbach a nieraz stuknie jak zjeżdżam z krawężnika. Auto sprawdzane na podnośniku i na szarpakach - brak jakichkolwiek luzów w zawieszeniu

No i u mnie też coś słychać, dźwięki wychodzą gdzieś z okolic kolumny, nigdzie nie mogę odnaleźć rysunku technicznego części jakie wchodzą w skład budowy kolumny, jest tam coś co mogło się rozkręcić lub zużyć? Maglownica wymieniona, końcówki i drążki też, a dźwięki jak były tak są nadal. Jeszcze jedno mam do Was prośbę by ktoś sprawdził; przy załączonym wspomaganiu kierownicy pociągając kierownicę w lewo lub w prawo czuć na niej takie jakby puknięcia, ciężko mi to opisać coś jakby uczucie zazębiania listwy na zębach?

Edytowane przez aston76

• 2 miesiące temu...