biziu Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 No to jeszcze sworznie przejżę. Blaszki podoginałem, zresztą te blaszki sa w smarze, smar był juz ciemny i jakby stwardniał lekko, więc wymieniłem. Oczywiście nie cały, tylko tam gdzie miałem dostęp bez rozbierania tych przekładni. Jeszcze jak szyba mokra i wycieraczki mają ślisko to jakoś idzie, ale jak szyba prawie sucha, to hamują i stają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy017 Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 witam podczepiam się do problemu. Wycieraczki działają kiedy chcą, wczoraj podczas jazdy same raz chodza(kilka ruchów) raz nie. Natomiast dzisiaj rano działały juz dobrze. Sprawdziłem bezpieczniki są ok. Ma ktos jakis pomysł???Moze cos z czujnikiem... Dodano: 29 lis 2012 - 18:15 dodam jeszcze ,że kiedy sprawdzałem bezpieczki to samochód zaczął wariować zepsuło sie wspomaganie, wyskoczyła kontrolka poduchy i póżniej po kilkakrotnym odpalaniu samochody uspokoiło się. 2 tygodnie temu wymieniałem manetkę kierownicy po regeneracji taśmy, może to ma jakiś związek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaszka Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 HUDY017 ja miałem dokładnie ten sam problem. wymiana mechanizmu pomogła. powodem prawdopodobnie byly zatarte trzpienie przy mechnizmie. prubowałem przeczyscić i nasmarowac ale były zbyt mocno zardzewiałe.to prawdopodobnie sprawiało zbyt duzy opór dla silniczka i ten z powodu przeciażenia sie wylączał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy017 Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 mechanizm wymienialem 2 lata temu razem z silniczkiem, co prawda na używany, ale czy w tak nkrótkim czasie mógł sie zużyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biziu Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) Rozkręciłem dzis ponownie mechanizm, sworznie można obrócic palcami, są ok, natomiast jak obracam tą krótką wajchą która wychodzi bezpośrednio z mechanizmu, na którym jest osadzone to najwieksze koło zębate, to chodzi ciężko, lałem WD, smar i oliwkę i niestety niewiele pomogło. Próbowałem też zajrzeć do silnika, ale nie wem czy jest on rozbieralny, jeśli ktoś rozbierał to prosze o odpowiedz. Jest tam sporo syfu. Mechanizmu kół zębatych to chyba nie da się rozkręcić, bo wydaje mi się, że to właśnie jest tam problem. Założyłem do samochodu i działają tylko na ostatnim biegu. Zatrzymują się w połowie szyby, jak sie wyłączy to momentalnie stają w miejscu. Nie wracają na dół szyby. Ma ktoś fotkę, jak powinien być prawidłowo ustawiony mechanizm? Więc, kończę historię moich wycieraczek. Wczoraj rozkręciłem po raz kolejny, ale tym razem rozebrałem silnik, przeczyściłem szczotką drucianą wirnik, stojan, śmierdzi spalenizną, widać komuś się przypiekł. Rozebrałem też koła zębate. Nasmarowałem, przeczyściłem itd. Złożyłem wszystko do kupy. Myślałem, że to niewiele pomogło. Ale działają. Jest wolny ciagły, jest szybki ciagły, jest machanie po spryskiwaniu, brakuje tylko przerywanego. Coś pstryka pod bezpiecznikami pod maską, ale nie działają w tym położeniu. Moja cierpliwość się skończyła. Musi być jak jest. Przerywany tez jest, działa jak dla mnie dziwnie. Raz przerwa miedzy machnięciami jest krótsza, raz dłuższa, więc pewnie mam czujnik deszczu, albo machanie ramionami jest również uzależnione od prędkości jazdy. Gdzie może znajdować sie czujnik deszczu? Czy może być razem z czujnikiej ściemniania lusterka wstecznego? W miejscu przyklejenia lusterka do szyby jest okienko z jakimś czujnikiem. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez biziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazejszu Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Hej ja mam taki problem mianowicie wyskoczył mi dzisiaj błąd automatycznego włącznika chodzi o czujnik deszczu i przy tym ustawieniu wycieraczek świeci się kontrolka serwis .może być przyczyną że była zamarznieta szyba??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaszka Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 biziu - zgadza sie wycieraczki na przerywanym beda działały tylko wtedy gdy bedziesz pryskal woda na czujnik deszczu który znajduje sie w miejscu gdzie lusterko jest przyklejone ( przynocowane) do szyby. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy017 Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 mimo nasmarowania sworzni silnik nie miał siły ruszać wycieraczkami, wymiana mechanizmu wycieraczek z silniczkiem pomogła:)teraz chodzą ładnie Dodano: 09 lut 2013 - 13:41 podziękowania dla czaszki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik402 Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) witam w moim renault scenic też sworznie czyścilem i nic to nie dało na 2 biegu nie ma siły wycieraczek ruszyć ja podniose je do góry to ledwo ruszają prosze o pomoc Regulamin pkt. 5.6, 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 17 Października 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keco Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Mi też przestały już dwa razy działać wycieraczki. Naprawiły się za każdym razem po dłuższym odłączeniu akumulatora na około 15 min. Tak myślę, że może silnik wysyła sygnał o przeciążeniu do komputera i trzeba go zresetować... Sprawdzałem ewentualne błędy programem DDT2000, ale nic nie pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Raczej 100%. Nie odłączenie aku wracało im życie ale odpoczynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 15 godzin temu, keco napisał: Mi też przestały już dwa razy działać wycieraczki. Tak, silnik odpoczął. Na twoim miejscu jak najszybciej wymienił bym silnik, bo któregoś dnia w deszczu nie pojedziesz. Piszę z doświadczenia, bo też kiedyś zlekceważyłem takie objawy. Jak by co to są wycieraczki w płynie - awaryjnie dają nawet radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keco Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 "odpoczynek" raczej odpada to nie było na trasie czy po jeździe, wycieraczki nie działały od paru dni. Z rana postanowiłem sprawdzić czy działają - nawet nie drgnęły, pomyślałem więc o odłączeniu akumulatora. Odłączyłem na chwilę, znowu sprawdziłem, nadal nie działały. Ponownie odłączyłem i tak zostawiłem na kilkanaście może kilkadziesiąt minut, nie mierzyłem czasu. Po ponownym podłączeniu akumulatora wycieraczki zaczęły działać. Przypadek...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Ja wciąż obstawiam mechanizm lub silniczek. Możesz wyjąć, podłączyć na krótko i poobserwować ale z uwagi na niewielkie koszty i doświadczenia moje i @mireczek01 ja bym wymienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi