Profit Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) W końcu zhamowałem swojego Scenica. Głównie dla własnej satysfakcji oraz dla sprawdzenia fabryki i rzekomych bonusów jakie daje Renault w swoich 1,4 Tce. Ogólnie wyszło 136 KM i sporo bo 214 Nm. Jak niektórym wiadomo zdarza się w serii i 140 KM ale dobrze , że nie jest mniej. W sumie bardzo możliwe , iż jest to mój pierwszy krok w stronę założenia boxa z V-techu ( innej alternatywy w tym silniku nie ma). Pomimo iż silnik ma więcej niż w serii to dynamika ( szczególnie na wyższych biegach pozostawia drobny niesmak). Myślę , że jak autko będzie miało te 160 KM i 240 Nm to będzie w sam raz jak na ten model. Edytowane 6 Listopada 2012 przez Profit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 każdy bonus cieszy :( Chociaż wg producenta max moment to chyba 195 Nm przy 2250 obr/min. U ciebie jest wyższy ale i przy wyższych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 no to chyba logiczne , a raczej analogicznie patrząc na wykres u mnie również jest fabryczne 190 Nm przy około 2250 obr. tylko , że potem dalej jeszcze rośnie i jest cały czas powyżej fabrycznej wartości praktycznie do około 4500 obr a więc w zakresie wartości obrotów użytecznych. A więc chyba jest lepiej :( . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 a jakie paliwo miałeś, stan filtrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Papuga no tutaj to zawsze robiłem więcej niż wymaga producent. Olej ( MOTUL ) wraz z filtrem wymieniłem ostatnio we wrześniu ,filtr powietrza w maju na przeglądzie zleciłem aby wymieniono przed wymaganym przez instrukcję okresem. Jest to szczególnie ważne w silnikach z turbiną , gdzie brudny filtr powietrza stawia dużo większy opór dla łopatek wirnika turbosprężarki. Olej silnikowy wymieniam średnio co 8 tyś km. Ale lubię powkręcać silnik jak się dobrze rozgrzeje :( Poza tym ogólnie te silniki mają przeważnie trochę więcej kucy niż w serii podają ale nie jest to regułą. Co do samego paliwa to ostatnio było w baku akurat 95 z SHELLa ale wcześniej z kolei 98 tankowałem. Dodaję też regularnie dodatki Liqui & Moly do benzyny - Benzin Zusatz . Bezpieczny i renomowany uszlachetniacz paliwa. Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Edytowane 11 Listopada 2012 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 czyli letko go "podkolorwałeś" :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrg_m1111 Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 zdrowa seria, dobra baza do dalszych modów, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan_KTP Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Odświeżę temat, bo jestem ciekaw czy zdecydowałeś się na boxa V-Techu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) na razie temat jest rozwojowy ale przełożony ze względu na pojawiającą się usterkę auta i związane z tym częste wizyty w ASO. Do póki nie rozwiąże tego problemu to nie będę nic modził przy aucie bo to byłoby niekorzystne. Chodzi mi o coraz częściej pojawiające się dziwne postukiwania i grzechotanie w chwili gdy ruszam oraz dodaję lub ujmuję gaz na 1 lub 2 biegu. Sprawa jest naprawdę irytująca tym bardziej , że już nawet w ASO po mojej trzeciej już wizycie , doszli do wniosku , że faktycznie coś dziwnie stuka w momencie puszczania sprzęgła i dodawania gazu ale nie wiedzą co to jest i mam jeździć dalej , aż się nasili albo sypnie :!: W sumie występuje to codziennie ale dopiero kiedy silnik się rozgrzeje ??? Na zimnym silniku nic nie słychać. A sam odgłos jest taki jak gdyby luz był na przegubach duży lub kulki w łożysku były rozsypane. Poza tym autko śmiga jak szalone i żadnego innego negatywnego wpływu tej usterki nie widzę . Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Profit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejter Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 ŻADNEGO BOXA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) po co bawisz się w przedrzeźnianie :!: Bo .... ? Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Edytowane 30 Grudnia 2012 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi