yamaka Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Witam Na CLIPie wyskoczył mi błąd: DF119 - Sygnał czujnika wałka rozrządu 1. Zęby wałka rozrządu. 2. Pomiar przesunięcia poza polem. Czy to walnięty czujnik położenia wału czy coś innego z rozrządem? Samochód lekko szarpie, bardzo delikatnie, poza tym nie ma innych objawów. Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwy19 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Odświeżam temat U mnie wyskakuje błąd DF119 Czujnik wałka rozrządu Nieprawidłowe ustawienie zęba wałka rozrządu, Czy mógłby ktoś napisać co oznacza dokładnie ten błąd? Z góry dziękuje i pozdrawiam Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Hej udalo sie cos ustalic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwy19 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Do dzisiaj nie wyskakuje mi ten błąd po wyczyszczeniu czujnika i kostki z oleju, ale widać że dalej się pojawia nie wielka ilość oleju w kostce. Silnik normalnie odpala i pracuje. Dzisiaj jednak sprawdziłem sobie czy coś się zmieni w pracy silnika jak odłączę kostkę na pracującym silniku. I żadnych objawów nie ma nawet jak zgasiłem i ponownie odpaliłem to dalej tak samo pracuje, czy to może być walnięty czujnik? Edytowane 31 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudolf Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Dołączę się do tematu. Moje doświadczenie w tym temacie jest dość specyficzne. Miałem następujący objaw i to od kilku lat (sic). Silnik całkiem zimny, lub rozgrzany, rozruch bez problemów i dalsza praca też Silnik zimny uruchomiony do przestawienia auta na parkingu, lub ostygł po ok. 2-3 h i zaczynała się jazda... Mianowicie miałem efekt "zalanego silnika" palącego na dwa gary, Jeśli ktoś przeżył odpalanie "zalanego" silnika gaźnikowego wie co mam na myśli. Niby kręci, ale o rozruchu zapomnij, długo kręcisz i w końcu zaskakuje na dwóch garach trochę potrzymać na 1200-1500 obr/min i jakoś dochodził do siebie, potem jazda jakby nigdy nic. Dopóki jeżdżę do i z pracy, albo na wyjazdy weekendowe, to w sumie nawet to nie przeszkadzało. Jednak raz zdażyło się, że szybko musiałem zawieźć gdzieś córkę. Dzień wcześniej odpaliłem auto po 10 dniowej przerwie (zabieg i pobyt w szpitalu) tylko na chwilę, sprawdzić czy akumulator jest OK. Wsiadam z córką i... klops. Kręci, niby pali, ale zaraz gaśnie. Ki diabeł teraz... UWAGA. Kontrolka SERVICE się nie świeciła ani razu. No tak i tu oświeciło mnie. 2 miesiące wcześniej uszczelniałem u kuzyna górną odmę na pokrywie zaworów, sączyło się dość brzydko już spod tej uszczelki silikonowej. Uszczelka wymieniona (to sączenie miałem przez jakieś 3 lata silnik lekko osmarkany i olej był w gnieździe świecy 2, ale niezauważalnie ubywało to się jakoś nie przejmowałem), nic już nie cieknie, jednak to co pociekło do wtyku czujnika wałka rozrządu, to sobie tam radośnie siedziało. No i po lekturze forum stwierdziłem, a co tam, wyczyszczę wtyk. Oczyszczone (patyczki higieniczne do uszu + Kontakt 60), auto zimne uruchomione na chwilę by sprawdzić poprzednie objawy i następnie po 5 godzinach schodzę do auta na jazdę próbną. Jest OK. A silnik na zimno mam wrażenie, że elastyczniej i równiej pracuje. Zatem moje wnioski. Bład sygnału czujnika wałka rozrządu? Sprawdź, czy nie jest zaolejony wewnątrz jego wtyk. Skąd olej? Czy nie leci z małej pokrywy. Dziękuję za dotarcie do końca wypowiedzi ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi