loonar Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Witam użytkowników. Pierwszy post na forum, więc jak coś przepraszam za brak znajomości zasad. Mam problem ze zwiększonym spalaniem po wymianie oleju. Przed wymianą spalanie rzędu 4.0-4.2 obecnie 5.0-5.2 Oczywiście zdaję sobie sprawę że komputer nieco zaniża spalanie (wg niego z baku schodzi np 55 litrów a dolewam i 60 wchodzi) ale nie w tym rzecz. Wyraźnie większe spalanie jest od momentu wymiany oleju. Zwiększone spalanie jest niezależne od wysokości (a raczej niskości) temperatury. Przynajmniej obecnie mamy dokładnie taką samą temperaturę jak w listopadzie - a zwiększone spalanie - bez zmian (wymiana oleju na początku grudnia). Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 moim zdaniem teraz masz normalnie... to chociaż podaj jakie oleje miałeś/masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 przepraszam za brak znajomości zasad. Nie ma za co przepraszać - znajomość regulaminu forum potwierdziłeś przy rejestracji. Wystarczy przestrzegać tego co tam zapisano a będzie OK. A w temacie. Opon czasem nie zmieniłeś na zimowe. Na zimowych też może deczko więcej palić :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki35m Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Może wlałeś jakiś inny olej (czyt. bardziej gęsty) może ten stary już był taki "żadki" że silnik nie miał na nim oporów a może faktycznie opony zmieniłeś . Edytowane 3 Stycznia 2013 przez luki35m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuoi Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Ja bym powiedział że teraz nie oszukuje:) Na pocieszenie powiem Ci że moja 1.5 dci pokazuje teraz średnie 5.4 - Latem było 4.9 i uważam że to normalne spalanie dla tego silnika. Owszem zgodzę się że można zejść niżej jeżdżąc po trasie z prędkością 80km/h ale średnie spalanie (miasto/trasa) na poziomie 4l przy "normalnym" użytkowaniu to można chyba między bajki włożyć. A na marginesie: jesteś pewny że tylko olej został wymieniony? Pytam bo znalazłem się kiedyś w sytuacji gdy okazało się że jeden z wtryskiwaczy leje i dziwnym trafem okazał się być inny niż pozostałe a do tego nie był wpisany w kompa - za rękę nikogo nie złapałem ale... nie mam już takiego zaufania jak kiedyś:!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi