jacek30 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 witam mam scenica od miesiąca,sprzedający zapewniał mnie że mało pali 6l na 100km niestety szybko kazało się że spala 10l na 100km bez względu czy to miasto czy na trasie,po prostu masakra:( ktoś wie jakie mogą być przyczyny i od czego zacząć sprawdzanie auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zacznijmy od tego co uważasz za trasę? Ile km robisz w mieście i poza miastem, skąd masz dane z komputera czy z tankowania pod korek liczone? Z ilu km wyszło Ci to spalanie 10l/100km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek30 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 dane z tankowania wlałem 30l ON i zrobiłem 300kl w tym 180 na trasie a 120 w mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Może noga za ciężka. Jeśli to Twój pierwszy diesel to może musisz się przestawić :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 u mnie teraz w zimie na 8l robię jakieś 130-140 km, raczej trasa, samo miasto to jakieś 120km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek30 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) to nie to Tomik już z 10lat jeżdze ropniakami Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zima to tez okres gdzie raczej nie można sugerować się wynikami spalania. W moim obecnie wychodzi 8,3 i jakoś mnie to nie zraża :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Witaj. U mnie jest tak, że jak trasa to spalanie spada kosmicznie w dół a jak na małych trasach, bez rozgrzania samochodu albo w korkach to idzie w górę i tak sobie siedzi nawet w okolicach 7 i wyzej a jak bez przerwy w trasie to nawet plus minus 6. Kiedys nie było elektronicznych liczników, wyświetlaczy i był spokój. Jeszcze jedno. Obecnie na drogach śnieg, błoto a to też hamuje auto które musi więcej spalić. Nawet latem będzie podobnie. Jak śmigam po dziwnych asfaltach to potrafi wstrzymywac jazdę ale to już inna opowieść. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 A ja bym podpowiedział tak: do sprawdzenia przepływka, EGR (jak zasyfiony to wyczyścić). Warto też wymienić filtr powietrza, może jest już mało drożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek30 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) a ktos mi podpowie gdzie jest ten zawór EGR da się sprawdzić to samemu czy trzeba jechać do mechanika??? Edytowane 26 Stycznia 2013 przez jacek30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Użyj opcji :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek30 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) witajcie znalazłem zawór ERG i teraz moje pytanie brzmi,jak już go wyciągne czym go wyczyścić są jakieś specjalne płyny do czyszczenia tego ERG???? Jak go się czyści??? Edytowane 27 Stycznia 2013 przez jacek30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Benzyną ekstrakcyjną, ewentualnie ropą można. I jak ten Twój EGR, bardzo zasyfiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek30 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 jeszcze go nie wyjąłem ale jak go wyciągnę to napisze czy bardo był zasyfiony jeszcze pytanko czy jest możliwe że przez tez zawór by tyle palił??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 jak masz dti to odłącz od egr-a dwa gumowe wężyki i mocno w nie dmuchnij. Instrukcja czyszczenia kiedyś była na forum laguny. Moim zdaniem, przy obecnych temperaturach normalnym zjawiskiem jest większe spalanie, szczególnie po Warszawie (moje też wywindowało do 10litrów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi