kacper69 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zauważyłem, że sporo konkurencyjnych marek oferuje w swoich autach "doświetlanie" drogi podczas skręcania. Chodzi o to , że w momencie włączenia kierunkowskazu włącza się też przednie światło przeciwmgielne z tej strony, w którą chcemy skręcić. Ogólnie fajna sprawa. Moje pytanie jest : czy jest możliwe aby włączyć taką opcję w Megane 3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) To nie jest przeciwmgielne, tylko światło do doświetlania zakrętu - w samochodach, które są wyposażone w takie rozwiązanie fabrycznie, albo jest wydzielone światło obok przeciwmgielnego, albo jest zastosowana żarówka dwuwłóknowa. Gdzieś już czytałem na ten temat - można montować tzw. moduły komfortu, które pozwalają na "manewry" różnego rodzaju ze światłami mijania, przeciwmgielnymi, kierunkowskazami itp., ale akurat wykorzystywanie zwykłego przeciwmgielnego do celu, o którym piszesz, w normalnym ruchu miejskim, nie jest legalne. Tzn. na pewno da się zrobić, ale będziesz oślepiał innych, a nie "fajnie wyglądał" :D Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Jaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Tak tylko napisałem, że to światła przeciwmgielne ( bo nie wiem jaki one są) , bo te auta, co je mają, to mają te lampy w zderzakach, w miejscu świateł przeciwmgielnych , dlatego się tym zasugerowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Ale to nie zdaje egzaminu, ale często psuje moduł od częstego włączania i zgaszenia świateł i żaróweczki tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 W nocy ma to sens ale w dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Chodzi mi o to czy w ogóle da się to włączyć, tak jak kiedyś dało się włączyć światła do jazdy dziennej, bo początkowo ich nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Jeżeli inżynierowie z Renault to przewidzieli to tak ale osobiście wątpię aby to było zastosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 W Meganie z ksenonami są jest mechanizm który skręca ksenony w celu doswietlania zakrętów, więc wątpię aby było drugie rozwiazanie dla normalnych świateł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Do M/S III można dołożyć moduł, mam cos takiego zapala halogeny zgodnie z kierunkiem, wpina sie w magistrale CAN , działa do prędkości 40 km/h zgdnie z przepisami Edytowane 29 Stycznia 2013 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 wg mnie nie za bardzo to zdaje egzamin, tzn. ja nie zauważyłaem aby poprawił mi się komfort jazdy przy zastosowaniu tego typu doświetlania (Fiat Croma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olsen Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 jest system doświetlania zakrętów w megane 3. albo z fabryki w pakiecie vision (ksenon +czujnik światła + deszczu). możesz kupić bez pakietu chyba 3k za sztukę, bo tylko w opcji z ksenonem. wiem bo mi wyłamali i ukradli. i zniszczyli maskę. w renault nie dodatkowa żarówka doświetla zakręt jak w np. w VW ale rusza się lampa. wymieniasz parę. pewnie trzeba zmienić soft i da rade. Dodano: 29 sie 2016 - 00:34 wg mnie nie za bardzo to zdaje egzamin, tzn. ja nie zauważyłem aby poprawił mi się komfort jazdy przy zastosowaniu tego typu doświetlania (Fiat Croma) na codzień też nie widzę różnicy. jechałem jednak kiedyś przez góry Bośni, późny wieczór, ściana deszczu, kręta, wąska droga. dopiero wtedy się zajarałem i dostrzegłem różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi