Bartek Leszno Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Witam wszystkich Posiadam Renault Megane 2 z 2005 roku z silnikiem 1.6 benz i pojawił mi się następujący problem: Po włażeniu karty do kieszeni oraz naciśnięciu przycisku start zapalał się zapłon<kontrolki,radio,nawiew>lecz rozrusznik nie kręcił. Oddałem auto do naprawy i diagnoza była następująca: uszkodzony moduł blokady kierownicy co uniemożliwia odpalenie samochodu.Bardzo mnie to zdziwiło. Czy te modele w ogóle posiadają takie zabezpieczenia? Dodam tylko, że jestem kierowca ciężarówki, obecnie w trasie i wszystko załatwiam przez tel. kom.Koszt tego urządzenia 1100zl +robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Mimo że nie ma kluczyka i stacyjki to meganki II posiadają blokadę kierownicy urachamianą eletronicznie. Nie wiem czy w takich układach jak w megane II ale w tradycyjnej blokadzie zdarza się jak jest napięta kierownica to samym kluczykiem sie nie zwolni blokady - trzeba jeszcze trochę napiąć kołem kierowniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yetiq Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Miałem podobny przypadek, ale u mnie wytarczyło przeczyścić styki w bezpiecznikach tych pod maską i się kierownica odblokowała. Widocznie coś nie łączyło. Ach ta elektronika... :-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekd Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Jeśli blokada kierownicy sie nie odblokowała to nie zapalisz auta. Może wystarczy - tak jak napisał Yetiq - przeczyścić bezpieczniki, a jak nie to pewnie blokada do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azagoth Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 mam pytanie co zrobić gdy blokada zablokuj kierownice, a trzeba będzie np. przepchać gdzieś autko. Czy jest jakiś sposób na ręczne odblokowanie kierownicy by można było kierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubak Opublikowano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2008 Nie da się odblokować ręcznie. Rozebrałem taką zepsuta blokadę - silniczek elektryczny do przesunięcia rygla i układzik elektroniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu66 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Ale da sie wył. blokade bez uruchamiania silnika Dzisiaj mi autko zdechło i musiałem je jakos sholować no i sie dało blokade wylączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane ang Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 ,,,,,,Nie da się odblokować ręcznie. Rozebrałem taką zepsuta blokadę - silniczek elektryczny do przesunięcia rygla i układzik elektroniczny,,,, mam ten sam problem wersja privlege 1.6 z karta gdzie znajduje sie blokadę - silniczek elektryczny do przesunięcia rygla i układzik elektroniczny,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubak Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Nie wiem gdzie się znajduje rozebrałem uszkodzoną blokadę po wymianie w serwisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane ang Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 a moze ktos wie gdzie sie znajduje blokada - silniczek elektryczny do przesunięcia rygla i układzik elektroniczny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek666 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 blokada znajduję się pod kierownicą taki czarny kwadrat odpinasz kabel z wtyczką i wykręcasz jedną śrube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane ang Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 i rozumiem ze blokada pusci i bede mogl krecic kierownica na postoju w prawo i lewo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki500 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2008 witam z tego co się orientuje a miałem podobny przypadek auta się nie da odpalić w megi II zanim nie puści blokada. Onna jako pierwsza podczas zapłonu musi ruszyć a poniej idzie dalej sygnał do skrzynki UPS i tak dalej.. taka jest kolejność rozruch autka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane ang Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 po zdjeciu plastikowej oslony pod kierownica widac kwadratowa puszeczke przymocowana do kolumny kierowniczej wystarczy odkrecic 1 srube i po problemie blokada nie trzyma ale mi cos swiecilo jakis blad ale potem przestalo ...ale mozna bylo krecic kierownica w obie strony poprostu trzpien blokuje kierownice a potem juz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veinte Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 A czy to ze ten problem zdarza mi sie co ktores odpalenie auta moge sie przygotowac na wizyte w serwisie? A moze wykrecenie tej blokady wraz z silniczkiem jest mozliwe i wtedy auto bedzie zapalac zawsze? [ Dodano: 2010-10-31, 10:48 ] Poluźniona blokada dziala jak trzeba. Gdy jest dokrecona, szpien nie chce sie przesuwac i nie odblokowuje/blokuje kola kierownicy wiec silnik nie startuje. Po wyjeciu wtyczki, system mowi, ze kierownica jest zablokowana, zaplon nie nastepuje... Ale po kilku godzinach prob, zauwazylem, ze mozna w pewnym polozeniu wyciagnac caly blok gdy szpien jest wysuniety (blokuje kierownice). Po wyciagnieciu calego bloku zaplon dziala jak trzeba, czyli mozna jezdzic ze zwisajaca blokada, wazna aby wtyczka wlozona w blok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi