venus Opublikowano 14 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2007 sprawdzajac olej jest go o jakies litr za duzo.co robic? -jechac do ASO (auto tydzien temu odebrane z salonu) -spuscic samemu przeciez tak nie moze byc, pompa ma wtedy duze opory,nie jest to zdrowo dla silnika... jednym slowem ktos zawalil sprawe :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 14 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2007 leć do salonu niech ci to wbiją w książkę bo jak ci się coś stanie później będziesz miał dowód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 14 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2007 sprawdzajac olej jest go o jakies litr za duzo.co robic?-jechac do ASO (auto tydzien temu odebrane z salonu) -spuscic samemu Co w/g Ciebie znaczy za dużo? Do którego punktu na miarce wskazuje stan? Pamietaj, że od min do max jest pojemnosc jednego litra, a prawidłowo powinno byc na 3/4. Jezeli jest go dużo wiecej ponad max to faktycznie nie jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orson Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 masz bryczke na gwarancji więc musisz pojechać do serwisu by upuścili troszke oleju!!! olej musi być (na miarce oleju) pomiędzy mim a max, za mało szkodzi i za dużo też szkodzi silniczkowi....pozdr. :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 To może ja się podłączę do pytania. W sobotę zmieniałem olej i wlałem go ciut za dużo, jakieś 3 mm nad kreską max na miarce (wlałem 4,8 l). Ściągać trochę, czy zostawić tak jak jest? I jeszcze jedno, czy komputer nie powinien poinformować, że poziom oleju jest nieodpowiedni, bo w tej chwili wyświetla, że ilość jest w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venus Opublikowano 15 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 jest nad maxem pare mm.bylem w aso powiedzieli ze tak renault oddaje auto do uzytku,poniewaz auto podczas docierania zjada olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 jest nad maxem pare mm.bylem w aso powiedzieli ze tak renault oddaje auto do uzytku,poniewaz auto podczas docierania zjada olej. Mają racje. Eksploatacja nowego samochodu w okresie pierwszych kilku set przejechanych km, zużyje nadmiar oleju. Poprostu wtedy wszystko w silniku musi sie dopasowac i ułożyć, a olej musi dokladnie wypełnić wszystkie zakamarki. [ Dodano: 2007-01-15, 16:56 ] W sobotę zmieniałem olej i wlałem go ciut za dużo, jakieś 3 mm nad kreską max na miarce (wlałem 4,8 l). Ściągać trochę, czy zostawić tak jak jest? Można przyjąć, że wlałeś min 0,5 l oleju za dużo. Nie jest to dobry stan. Ja bym upuścił. Tym bardziej, ze przeciez nie jest to problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Można przyjąć, że wlałeś min 0,5 l oleju za dużo. Nie jest to dobry stan. Ja bym upuścił. Tym bardziej, ze przeciez nie jest to problem. Właściwie to niby nie problem, ale znowu muszę prosić znajomego o udostępnienie kanału, klucz który po długich poszukiwaniach kupiłem w Norauto to jednorazówka, a właściwie "półrazówka" - innego, lepszego nie było (swoją drogą w większości samochodów do odkręcenia korka w misce olejowej potrzebny jast standardowy klucz sześciokątny, a w MII czterokątny 8mm :-x ). Olej mógłbym też ściągnąć przez otwór miarki oleju, ale przy tym też jest troche zabawy (giętka rurka i strzykawka) :-/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 swoją drogą w większości samochodów do odkręcenia korka w misce olejowej potrzebny jast standardowy klucz sześciokątny, a w MII czterokątny 8mm :-x czyli tak jak w (prawie?) kazdym Renault... myslales o kupieniu pozadnej, stalowej klamki w metalowym? standardowy patent... chwilowo mozesz wykorzystac zwykla klamke z drzwi z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Właściwie to niby nie problem, ale znowu muszę prosić znajomego o udostępnienie kanału, klucz który po długich poszukiwaniach kupiłem w Norauto to jednorazówka, a właściwie "półrazówka" - innego, lepszego nie było (swoją drogą w większości samochodów do odkręcenia korka w misce olejowej potrzebny jast standardowy klucz sześciokątny, a w MII czterokątny 8mm :-x ). Olej mógłbym też ściągnąć przez otwór miarki oleju, ale przy tym też jest troche zabawy (giętka rurka i strzykawka) :-/ . Nie jestem złośliwy ale.......sam to Sobie zafundowałeś. Gapowe zawsze sie płaci. Przy nastepnej zmianie oleju mozesz zmienić korek na inny, z innym kształtem łba. Za duzy stan oleju naprawde nie jest korzystny dla silnika. Pompa wytwarza dosc duze cisnienie, a to z kolei bedzie szukało słabego punktu aby ten nadmiar wypchnąć na zewnatrz. W efekcie skutki mogą być bardziej kosztowne. Obyś zawsze miał tylko takie kłopoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 myslales o kupieniu pozadnej, stalowej klamki w metalowym? standardowy patent... chwilowo mozesz wykorzystac zwykla klamke z drzwi z domu Niezły pomysł, szkoda że wcześniej się o to nie zapytałem, ale nie wiedziałem, że będzie z tym tyle kłopotu. Nie jestem złośliwy ale.......sam to Sobie zafundowałeś. Gapowe zawsze sie płaci Z tym gapowym to trochę nie tak :roll: . Specjalnie wlałem 100 ml mniej niż było napisane w instrukcji, potem chciałem ewentualnie dolać do odpowiedniej wartości gdyby było za mało, a tu taka niespodzianka :shock: Tak więc zapisy instrukcji obsługi trzeba traktować z przymrużeniem oka ;-) . Dobra, ponieważ moja Renia ma za dużo tłuszczyku, to dzisiaj zabawię się w chirurga plastycznego i zrobię jej odsysanie oleju. Użyję specjalistycznych narzędzi - wężyka i strzykawki :) . Dziękuję za odpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Specjalnie wlałem 100 ml mniej niż było napisane w instrukcji, Instrukcja określa ilość jaka wchodzi do pierwszego zalania nowego silnika. Potem wchodzi już mniej ponieważ nigdy nie spuścisz 100% oleju. Instrukcje sa tylko wskazówkami....uczy praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Teraz już wiem :-> . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zdobyte doświadczenie - bezcenne za wszystko inne zapłacisz - kartą, a tak właściwie to czym chcesz ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Spuściłem nadmiar oleju i stwierdziłem, że zdążył trochę ściemnieć :-? . Hmm czy mam się niepokoić, czy to normalna reakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi