unkis Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Witam wszystkich. W swojej Megane II ph II 1,5 dci mam od dłuższego czasu mała dolegliwość a dokładnie z kratek nawiewu wyraźnie daje się wyczuwać zapach spalin. Dzieje się tak tylko w takiej sytuacji kiedy samochód stoi, gdy jadę wszystko jest w porządku i nic nie czuć. Na początku myślałem, że to może przez inne auta np. stojąc w korku na światłach ale problem również występuje gdy stoję sam. Pomaga włączenie obiegu wewnętrznego w aucie, ale wtedy szybko zaczynają parować szyby. Czy wie ktoś może jaka może być przyczyna. Dodam że silnik pracuje cały czas tak samo i nie zauważyłem jakiś nieprawidłowości. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Stań od zawietrznej tak, aby wiatr zabierał spaliny :) Tak poważnie to sprawdź układ wydechowy. Zobacz połączenia kolektora wydechowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Albo puszcza uszczelka pod wtryskiwaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malyv8 Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Jeżeli układ szczelny to pewnie nic na poradzisz. meganka ma fantazyjnie wypuszczoną rurę wydechową i spaliny snują się pod autem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkis Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Dla wszystkich zainteresowanych. Udało mi się rozwiązać problem z zapachem spalin w kabinie. Okazało się, że przerdzewiała metalowa rurka wychodząca z kolektora wydechowego do zaworu EGR. Wymieniłe ją na nową i dodatkowo zaślepiłem EGR. Największy prolem był ze znalezieniem uzywanej do mojego silnika (wersja K9K 732). W ASO samej rurki nie sprzedają , ale za to w zestawie z chłodniczką i czymś tam jeszcze za bagatela 800 zł. Naszczęście po długich poszukiwaniach znalazłem używkę na allegro za 30 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi