mati9947 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Witam Od wczoraj mój scenic 1.9 dci 130Km z 2006r stracił moc. Otóż jechałem i nagle usłyszałem chuk i charakterystyczny dźwięk i samochód stracił moc. Dzisiaj zlokalizowałem miejsce skąd dochodziły dźwięki i utrata mocy, oderwała się metalowa rurka którą przedstawiłem na zdjęciu i moje pytanie też jest takie jak wymienić tą rurkę w najprostszy sposób, bo zaobserwowałem że kołnież się wyrwał od niej. Czyli należało by wlutować ten kołnież lecz nie ma miejsca na wlutowanie i musze zddemontować wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 To jest rura od zaworu EGR. Na ostatnim zdjęciu widać, że masz opaskę - powinno udać się jej użyć ponownie. Jak już masz tą rurę na wierzchu to warto pomyśleć o jej zaślepieniu - silnikowi to nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati9947 Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Tylko jak ją zaślepić skoro kołnierz się urwał od spodu i został właśnie z tą rurką z opaską. A jak tak włoże spowrotem tzn wcisnę to po pewnym czasie znowu wystrzeli i brak mocy obroty ok na 2,5tys max. Należało by pewnie wlutować spowrotem ten kołnierz i złączyć opaską. Tylko jak to zdemontować? Czy musze wszystko zdmontowac od tyłu silnika tzn turbinę kolektor wydechowy itp? Dodano: 04 mar 2013 - 22:24 kolego i powiedz mi jak zaslepie ta rurę to na dole silnika gdzie ta rura wchodzi też musze zaślepić tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Nie wiem jak to jest tam zamontowane za silnikiem, nie rozbierałem tego. Ale gdyby mi się to przytrafiło to już bym myślał o zaslepieniu tego na samym początku, jeśli jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabzik Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 czy komuś się udało wymontować tą chłodnice spalin do naprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi