cotus Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Ekstra manualik, skorzystałem i wymieniłem na LEMFORDER, zaoszczędzone 2 stówki za robociznę i bogatszy o umiejętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrmw Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Witajcie Jak widać jestem tu świeży jak bułka z piekarni o 5 rano, ale nie w tym sprawa. Mianowicie dziś mam zamiar wymienić sworznie wahaczy i teraz pytanie czy ktoś z was miał do czynienia z częściami firmy SWAG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbymasz Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Witam.Co do cześci firmy SWAG to nie miałem do czynienia,ja wymieniłem sworzeń wahacza w mojej megi po przejechaniu 160000km prawa strona firmy DELPHI.Przejechałem 12oookm i widzę że będę musiał ponownie wymieniać bo mam identyczne objawy jak wcześniej,wszystko było robione w warsztacie na aucie bez ściągania wahacza.Moje auto jeżdzi tylko po polskich drogach ,i była to pierwsza naprawa związana z zawieszeniem,auto kupione w salonie. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez zbymasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tas2 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Hejka Rewelacyjny manual..w mojej Megi wyciekło trochę oleju przekładniowego po rozpięciu drążka kierowniczego-bez tego ni rusz..Warto mieć ze sobą końcówki drążków na wymiane Pozdrawiam P>S Sworzen SWAG -pasował idealnie.. 40 pln Regulamin pkt.5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 13 Stycznia 2014 przez tas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dla tych użytkowników co jeszcze sami nie wymieniali sworznia wahacza załączam rysunek jak powinien wyglądać pomocny przyrząd. Głownie chodzi o średnice zastosowanych rurek lub tulei. Na rysunku naszkicowałem zasadę wybijania zużytego sworznia i zakładania nowego. Przy zakładaniu nowego należy zwrócić uwagę by nie przekosić sworznia przy nabijaniu wahacza. Po prostu należy delikatnie pobijać pobijakiem z każdej strony sworznia i kontrolować czy równomiernie nachodzi na wahacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Super dzięki naprawę przyda się.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malix7 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Ja sworznie wymieniam raz na rok a nie jeźdze dużo tzn jakieś 15 20 tyś rocznie w żadnym samochodzie nie zaglądałem do zawieszenia tak często, nie wiem może to przez felgi 16 cali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulik75 Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Witam Postanowiłem sam sobie wymienić sworznie przy pomocy tego tutorialu - wcześniej sam też sporo prac wykonywałem przy innych swoich samochodach, więc uważałem że nie powinno byc problemu. Przygotowałem odpowiednie narzędzia i rurki i oczywiście zakupiłem sworznie sztuk 2 aby wymienić od razu z obydwu stron. Punkt 1 wykonany Punkt 2 wykonany Nie potrafię przejść do punktu 3 aby wybić sworzeń z wahacza bo nie umiem wyjąć starego sworznia który siedzi w zwortnicy. Kombinowałm na wszystkie sposoby, Brechą, podpierałem drugim podnośnikiem zwortnicę i nie chce wyjść. Pomóżcie, od wczoraj auto stoi mi na deskach a potrzebuję go na piątek. JAk na złość sąsiad mechanik pojechał na wakacje i klops. Odkręciłem potem śrubę z końcówki drążka kierowniczego (pewnie trzeba nową której nie kupię i trzeba będzie końcówki wymieniać) dzisiaj znowu się do tego zabrałem i nic - w kaczej d... jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 podeprzyj zwrotnicę by nie sprężynowało i z góry uderz młotkiem w wahacz ,można też od strony półosi wbić w zwrotnicę kawałek przecinaka by nieco zluzować zacisk,który trzyma sworzeń i dopiero pobijać z góry ,niema opcji by nie wylazło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulik75 Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 godzina bicia młotkiem i zotstało dopiero widać to wgłęebienie. nie mam siły na razie. czy to sie gdzieś nie klinuje?? koła na wprost - lewarkiem z 3-4 centymetry podniosłem zwrotnice. wydaje mi sie że gdzieś sie ta końcówka klinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 A czy aby na pewno wybiłeś śrubę mocującą sworzeń w zwrotnicy? W rozcięcie w zwrotnicy wbij szeroki śrubokręt by trochę zelżyc uścisk. Potraktuj sworzeń naftą lub czymś podobnym. I weż załatw większy młotek, musi wyjść. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulik75 Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Udało się. Potrzeba było pomocy, robiła się dźwignia i jedna osoba musiał "pchać" na dole zwrotnice aby druga mogła wysunąć wahacz. W pojedynkę na pewno ktoś ma na to sposób ale ja niestety nie fachman. Wymienione i oczywiście z przegubu wylało się z 1,5 l oleju - zebrane w słoikach. Pytanie teraz - wlać go czy wymienić na nowy. I drugie pytanie - jak wlać to gdzie jest korek wlewu. Jutro będę klocuszki z tyłu wymieniał - tutaj też jest tutorial służący wymianie klocków z automatycznym ręcznym Dzięki za odpowiedź i wcześniejsze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj-doc Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 oczywiście z przegubu wylało się z 1,5 l oleju Witam Z jakiego przegubu, jaki olej? Coś pomieszałeś :blink: . Pewnie z radości po udanej wymianie sworznia. Domyślam się, że wyszła ci półośka ze skrzyni i wyciekł olej. Korek wlewu masz z boku skrzyni, uzupełniasz strzykawką z wężykiem. Przypuszczam, że masz skrzynie o symbolu JH3, tu masz pokazane dokładnie: Skrzynia - Klik Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 dj-doc dzięki za fajny link o skrzyniach.kolega powyżej faktycznie musiał wyciągnąć półoś sam zdębiałem jak czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 po odkręceniu końcówki drążka kierowniczego wyleciała półoś ,miałem to samo ,sposób uzupełnienia oleju też opisałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi