Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wypowiedzenie umowy o prace

staniols

Rekomendowane odpowiedzi

siema witam :!: poszukuję wzoru o wypowiedzenie umowy o prace na czas okreslony.. ale w necie nie ma żadnych w miare dobrych.. może ktoś mi podrzucić jakieś najlepiej juz wypelnione żebym widział co i jak z gory dzieki :!:

lapka2.gif

Regulamin pkt 5.6

0cool

Edytowane przez staniols

A co to za filozofia ? nie obowiązują żadne druki prawne. Wystarczy jak na kartce A4 napiszesz " Proszę o rozwiązanie umowy o pracę z dniem..." podpis czytelny pod tekstem i po sprawie. Nie musisz się nikomu tłumaczyć :!:

Leszek_ZG, jakbyś był moim pracownikiem i przyszedł z takim wypowiedzeniem to bym pierw Cię wyśmiał, a potem ubolewał że przyjąłem kogoś takiego. Następnie gdy nadszedł by termin wypowiedzenie a Ty byś mi się nie stawił w firmie, osobiście bym Ci zwolnił dyscyplinarnie za dobrowolne opuszczenie stanowiska pracy. Druki prawne nie obowiązują, ale pewne zasady tak.

:!: przykładowy wzór

Ocool obawiam się, że nie miałbyś racji z dyscyplinarką. Nie każdy musi być biegły w dokumentach itp. Zaproponowana forma wypowiedzenia jest prawidłowa. W wypowiedzeniu musi się znaleźć informacja o sposobie wypowiedzenia (za porozumieniem stron lub z zachowaniem okresu wypowiedzenia) no i pracodawca musi ją podpisać, a wtedy opisane przez Ciebie działanie mogłoby się skończyć dla Ciebie, jako pracodawcy sądem pracy, w którym byś raczej przegrał.

robpab, zakładam następującą sytuację: przychodzi do mnie pracownik z kartką papieru na której widnieje:

"Proszę o rozwiązanie umowy o pracę z dniem xx.xx.2013r

Iksiński"

Ani nie wiem od kogo to jest, ani do kogo kierowane, czy pracownik uwzględnił poprawnie okres wypowiedzenia umowy czy też nie. Więc taki świstek papieru to o kant mogę. Kolejnym aspektem powyższego wypowiedzenia jest to że nawet na jego podstawie nie jestem w stanie dotrzeć do umowy o pracę przedmiotowego pracownika by np. zweryfikować czy nie zastrzegłem sobie niemożliwości rozwiązania umowy przed jej terminem samoistnego zakończenia, lub też czy pracownik ma podpisaną umowę krótszą niż 6 miesięcy. Nie mam też jako pracodawca, obowiązku niczego podpisywać (!), to w geście pracownika jest by miał potwierdzenie złożonego pisma. Nawet tak banalny brak, jak brak datowania pisma może podważyć poprawność przeprowadzenia procedury wypowiedzenia, gdyż w przywołanym sądzie mogę stwierdzić że pracownik wręczył mi pismo dzień wcześniej. Wiem że może wymyślam i komplikuje, ale nigdy nie wiadomo na jakiego pracodawcę trafimy.

0cool nie masz racji. Podając w moim poście treść, miałem na myśli fakt, że taka sprawa jak miejscowość, data i adresat są sprawą oczywistą. Natomiast mylisz się co do tego, że to pracownika problem jest uzyskanie potwierdzenia. Nic z tego. To problem tak samo pracownika, jak i pracodawcy. Oczywiście, nikt nie każe Ci jako pracodawcy składać podpisów na tym dokumencie. Wystarczy data wpływu z sekretariatu lub wysłanie pisma o wypowiedzeniu listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. ( pracownik nie musi robić tego osobiście, mimo, że stawia się na co dzień w pracy ) W przypadku umów terminowych jak i bezterminowych pracownik zawsze ma prawo do wypowiedzenia umowy o pracę. ( nawet jeśli ma kontrakt lub zapisy umowy, które obwarowują fakt wypowiedzenia bez zgody pracodawcy, co oczywiście może być związane z jakimiś karami finansowymi lub inną odpowiedzialnością) Różnica polega na tym, że pracownik nigdy nie musi uzasadniać swojej prośby o zwolnienie, natomiast pracodawca zawsze ! Nie dotyczy to przypadku, gdy umowę o pracę rozwiązujemy za porozumieniem stron. Jak masz wątpliwości, to polecam "kodeks pracy"

Podając w moim poście treść, miałem na myśli fakt, że taka sprawa jak miejscowość, data i adresat są sprawą oczywistą.

Najwidoczniej moja magiczna kula do czytania w myślach zawiodła. Staraj się precyzyjniej pisać. Osoba zainteresowana otrzyma pełną i konkretną informację, a osoba postronna ( czytaj "Ja" ) nie będzie miała czego się czepiać :notacrook:

To problem tak samo pracownika, jak i pracodawcy.

Z pozycji pracodawcy nie widzę w tym żadnego problemu dla siebie. To pracownikowi, który składa wypowiedzenie powinno zależeć by mieć to potwierdzone.

Wystarczy data wpływu z sekretariatu

O ile taka "instytucja" funkcjonuje w firmie.

Wystarczy data (...) wysłanie pisma o wypowiedzeniu listem poleconym z potwierdzeniem odbioru.

Zgadza się, jeśli wybierze taką drogę komunikacji.

pracownik zawsze ma prawo do wypowiedzenia umowy o pracę.

Zerknij i zinterpretuj: Art. 32 i 33 KP

PS. O ile się nie mylę, choć mogę to kontrakt reguluje KC a nie KP :!:

W związku z powyższym przytoczę Twoje słowa i dorzucę troszkę od siebie:

Jak masz wątpliwości, to polecam "kodeks pracy" i kodeks cywilny :!:

To i dorzucę swoje 3 grosze dla usystematyzowania problemu.

1. umowy na czas określony (a o takiej tu mowa) nie można wypowiedzieć (żadna ze stron), chyba że...

2. umowa została zawarta na okres co najmniej 6 miesięcy i strony taką możliwość dopuściły (art. 33 kodeksu pracy).

Wnioski do tych dwóch punktów:

- wypowiedzieć, to nie znaczy rozwiązać. Rozwiązać można zawsze czy to za porozumieniem stron czy poprzez naruszenie ciężkich obowiązków przez pracodawcę/pracownika

- umowy zawartej na okres poniżej 6 miesięcy Kodeks Pracy w ogóle nie dopuszcza wypowiedzieć (znów proszę nie mylić z rozwiązaniem)

- Kodeks mówi o umowie zawartej na okres 6 miesięcy - a nie o okresie trwania. Tak więc można zawrzeć na dwa lata z zastrzeżeniem o wypowiedzeniu i już następnego dnia wypowiedzieć.

3. Jeżeli strony dopuściły możliwość wypowiedzenie - to okres ten jest jeden bez względu jak długo trwała umowa i wynosi dwa tygodnie

4. Okres wypowiedzenia liczony w tygodniach (jak ewentualnie w naszym przypadku) musi kończyć się w sobotę

5. Nie ma żadnego obowiązku podpisywania jakiś pism itp. Wręczenie wypowiedzenie ma być w taki sposób by druga strona mogła się z nim zapoznać (mogła, nie ma obowiązku by się zapoznała jak nie chce). Oczywiście zalecanym jest uzyskanie potwierdzenia odbioru dla celów dowodowych. Gdy druga strona nie chce - można zrobić notatkę ze zdarzenia, albo wysłać potwierdzonym ZPO.

6. Pracodawca wcale nie musi jak napisał Leszek_ZG zawsze uzasadniać wypowiedzenie. Obowiązek ten dotyczy tylko wypowiedzenia umowy na czas nieokreślony.

7. 0cool piszesz "w sądzie mogę stwierdzić że pracownik wręczył mi pismo dzień wcześniej" - jakbyś chciał być złośliwy to lepiej jakbyś skłamał, że w ogóle Cię nie wręczył. A już w ogóle dzień wcześniej nie miałby żadnego znaczenia - bo nadal okres wypowiedzenia (który traktujemy jako "co najmniej" dwa tygodnie) byłby zachowany. Gdybyś powiedział, że np. dzień później to mogłoby to przesunąć na przykład okres wypowiedzenia o kolejny tydzień.

8. Można też w ogóle rozważyć czy ta umowa może być traktowana jako umowa na czas określony. W większości sądy stoją na stanowisku, że długoletnie umowy (np. na 5, 10 czy 20 lat) na czas określony należy ze wszystkimi konsekwencjami traktować jako umowy na czas nieokreślony.

A co do napisania wypowiedzenia to wystarczy wręcz jedno zdanie w stylu: Niniejszym wypowiadam umowę o pracę zawartą dnia XX.XX.XXXX z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia (na podstawie art. 33 i zapisów w umowie), który upłynie w dniu [i tu data tej soboty, w której upłynie].

Najważniejsze punkty

* oznaczenie pracownika,

* oznaczenie pracodawcy,

* wszystkie potrzebne daty

* oznaczenie umowy o pracę,

* właściwa treść oświadczenia (np wypowiadam umowę o pracę zawartą w dniu ...)

im krócej i prościej tym tak naprawdę lepiej - jeśli jest jakiś niewykorzystany urlop.. równiez można dodać abyśmy na tym nie stracili rzecz jasna.

np wypowiadamy umowe o pracę z winy pracodawcy natychmiastowo..a zostaje nam niewykorzystany urlop lub za porozumieniem stron i nie zdążymy wykorzystać zaległych dni..faktem jest że mamy obowiązek wykorzystać urlop podczas wypowiedzenia ale tylko wtedy kiedy pracodwaca udzieli nam tego urlopu..jeśli nie - należą się pieniążki, warto ustalić jakąś datę i warunki jakiegokolwiek rozwiązania.. teraz najlepiej mieć wszystko na papierku.

Jeżeli mówimy o winie pracodawcy/pracownika - to nie ma wtedy wypowiedzeniam - jest to rozwiązaieumowy bez wypowiedzenia.

Nie ma obowiązku wykorzystania urlopu w okresie wypowiedzenie - jest coś innego "podobnego" - pracodawca może nas wysłać (zmusić) do wykorzystania urlopu w okresie wypowiedzenia. Uprawnienie takie jest tylko po stronie pracodawcy. Pracownik - jak zawsze - jest skazany na łaskę pracodawcy i - poza urlopem na żądanie - nie może sobie iść na urlop bez jego zgody. A ten jak ma taki kaprys - może nigdy go nie udzielić i NIC i NIKT go do tego nie może przymusić. Może dostawać za to grzywny i to wielokrotnie i jak go stać na to - nadal nie udzielać urlopu.

Dodam, że po 3 latach urlop (jak każde roszczenie z kodeksu pracy) się przedawnia i nawet za to mandatu nie dostanie.

Nie wg mnie powodu pisania o jakimś ekwiwalencie w wypowiedzniue - należy się on z automatu. Jeżeli zakład go nie wypłaci - wtedy należy wyjść z takim żądaniem. Choć z drugiej strony teraz tak przemyślałem - można to wpisać - i niejako zasugerować pracodawcy żeby nie leciał w kulki i nie próbował nie wypłacać. Taki sygnał, że mamy świadomość iż ekwiwalent nam się należy.