Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Brak ręcznego, pedał wpadający w podłoge

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś odebrałem samochód z naprawy, rozszczelnił się cylinderek. Więc przy okazji powiedziałem mechanikowi, żeby wymienił mi oba cylinderki oraz szczęki hamulcowe.

Niby wszystko wygląda ok, ale jakoś nie jestem pewny słów mechaniora. Otóż to, że podczas jazdy pedał wpada w podłogę, dopiero po drugim razie staje się "Twardy" mi się wydaję, że to bardziej jest wina zapowietrzonego układu hamulcowego, jednak mechanik mi stwierdził że wszystkie 4 koła odpowietrzył i tak będzie aż jakiś tam samoregulator się ustawi.

Druga sprawa jest taka, że nie ma w cale ręcznego, na maxa go wyciągnę i nic, to samo mówił, że samoregulator bla bla bla że z czasem będzie wszystko w normie

Mi to coś nie pasuje, ale specjalistą nie jestem.

Jaka jest wasza opinia na ten temat?

Rozkręca się samoregulator tak, aby odległość szczęk od bębna była możliwie mała. Wtedy potrzeba dużo mniej naciśnięć hamulca, aby samoregulator odpowiednio rozwarł szczęki.

Na samoregulatorze znajdują się ząbki. Każde naciśnięcie hamulca powoduje przeskok takiej blaszki o jeden ząbek. Każdy przeskok rozkręca samoregulator. Trwa to do momentu, aż naciśnięcie hamulca jest niewystarczające aby nastąpił ten przeskok, szczęki są odpowiednio rozwarte. W miarę ścierania się okładzin szczęk, samoregulator znów ma luz i znów może to skorygować poprzez przeskoki na ząbkach. To tak z grubsza.

Mechanik nie popwinien oddać samochodu jeżeli nie działa dobrze hamulec.Może być też żle założony samoregulator ,lub uszkodzony i szczęki nie dosuną się do bębna.Najpierw zrób tak jak radzi Kreciq