subratri Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Witam - nowa nowość w moim aucie. Ostatnio śmignąłem sobie na wycieczkę. Nie było upałów - jakieś 22 do 24 stopnie. Na postoju chciałem sobie przestudzić wnętrze. Klima jednak "przestała działać" Pomyślałem sobie że czas nabić. Chciałem jednak sprawdzić płyny w komorze silnika. Otwieram amskę a tam całą rurka od klimy zawalona szronem. Prawdopodobnie to samo stało się z parownikiem. Sprężarkę wyłączyłem a zimne powietrze miałem jeszcze przez pół godziny :unsure:. No i teraz pytanie - co może być przyczyną szronienia? Wiadomo, że zaszroniony parownik to dość niebezpieczne dla układu zjawisko więc nie mam chęci tego ignorować. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Presostat, zawór rozprężny, w tej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaketom Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) 99% że masz za mało czynnika chłodniczego. Jak jest mało czynnika, to ciśnienia odparowania spada do około 1 bara na parowniku, masz wtedy okolo -10/-15 stopni i szroni rurki i parownik. Wg mnie to dobij czynnik a problem zniknie. Edytowane 6 Maja 2013 przez snaketom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Dobicie to będzie usuwanie objawów, a nie przyczyny - jeśli jest za mało czynnika, to sprężarka nie powinna się włączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Kwestia jeszcze czy i kiedy klima była dobijana , instalacja nie jest w 100% szczelna zawsze jest jakiśtam niewielki wyciek, i jak za mało gazu to szronieje jak kolega pisał wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Ok. Juz wszystko rozumiem. Mialem wątpliwości czy to nie aby cos powazniejszego. Klima prawdopodobnie b yla kiedys dobijana. Raczej nie wytrzymala 10 lat na jednym czynniku :unsure: w kazdym razie juz mam poglad na calosc. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi