aor Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Witam. Mam pytanie do tych forumowiczów, którzy wymienili fabryczne radio i zastosowali adapter sterowania z kierownicy. Jak to się sprawuje, jakie funkcje obsługuje, czy mieli problemy w założeniu. Chodzi mi o model CTSRN006 -dostosowany do złącza fakra. Cały czas biję się z myślami, czy założyć nieoryginalne radio ( mam już ramnkę :unsure: ), czy audio oprzeć na tym topowym Radiosat R01. Pozdrawiam Jarek Witam ponownie. Chodzi mi o taki adapter jak na obrazku wyżej. Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć czy te 3 wolne kabelki też się łączy? Z czym? Na schemacie oznaczone są Speed pulse, Park brake, Reverse. link jak niżej http://www.connects2.co.uk/ProductInformation.aspx?id=10746&p=CTSRN006.2 Niestety nie potrafię (już) czytać schematów elektrycznych. Proszę o pomoc. Czy koniecznie będę potrzebował pomocy specjalisty w montażu, czy zdołam zrobić to sam? Pozdrawiam Dodano: 01 cze 2013 - 17:24 Witam. Sorry za post pod postem , ale nurtuje mnie ten problem. Czy ktoś potrafi odpowiedzieć na moje pytania. Pozdrawiam Jarek Dodano: 23 cze 2013 - 12:41 Witam ponownie. Jako że nie było odzewu na mój bedę dalej kontynuował swój monolog :unsure: Zakupiłem adapter sterowania z kierownicy do Megane III ze złaczem Fakra-jest on produkcji acv, nr 42srn006, chciaż sprzedają to na stronie cartronic z oznaczeniem Connects2 jako CTSRN006 lub CTSRN006.2 Generalnie mniejsza z tym, na zdjeciach wyglądają tak samo. Jako że mam radio R01-wszem wiadomo że to popelina na maksa, zakupiłem Alpine cde 178bt. Ramka z prostokatnym wycięciem także zakupiona. Na razie podłaczyłem na próbę i działa. Tzn. cieszy mnie że mam zachowane funkcje pilota pod kierownicą. Poza tym samo radio dysponuje wiekszą mocą i możliwościami. Wszystkim zawiedzionym możliwościami audio w megane III proponuję się nie zastanawiać tylko wymieniać jed. centralna. U mnie docelowo będzie alpine 178bt + nowe głośniki, zastanawiam się tylko czy 4 x 13 cm, czy 2 x 16cm, no i wygłuszenie. Zanim zamontuję na stałe porobię zdjęcia. Oczywiście trzeba kupić specjalny kabel do sterowania danej marki radia oraz adapter antenowy. Pozdrawiam Jarek Edytowane 16 Maja 2013 przez aor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_luk1 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Jak Ci działa włączanie radia z tym adapterem? Wkładasz kartę i radio się włącza? Czy musisz odpalić silnik? Co do wymiany głośników i wygłuszania drzwi, to zapraszam Cię tu: Forum SCA - wasze instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aor Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Witam. Zeby włączyć radio trzeba włożyć kartę i odpalić. Po wyłączeniu silnika radio działa kilka minut, ale wcześniej można wyłączyć otwierając drzwi. Generalnie jest tak jak piszesz. Sama wymiana radia daje już kopa, ale czeka mnie wymiana głośników i/lub nie wzmacniacz. Nie ustaliłem jeszcze cozrobię. Sama wymiana głośników to półśrodek. A pytanie o dystanse bassera: o ile są za grube? Pozdrawiam Jarek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_luk1 Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 A pytanie o dystanse bassera: o ile są za grube Wg mnie są za grube o 4-5 mm. Powinny mieć 43-44 mm grubości, a nie 48. Przy standardowych schowek ociera o maskownicę. Pisałem o tym do BASSERA, ale moje uwagi mają głęboko w tyle. Co do włączania radia, to z tym adapterem działa tak samo jak seria, czyli idiotycznie wg mnie. Nie można było zrobić tak: wkładamy kartę radio gra, wyjmujemy radio nie gra. Proste aż do bólu. No ale francuz wymyślił po swojemu Dodano: 23 lip 2013 - 10:55 Właśnie mnie olśniło. Czy gdzieś można wyciągnąć sygnał +12V o włożeniu karty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarimir Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Witam, mam pytanie czy ktos posiadal orginalne radio z BT I wymienil je na innej marki??? Moj problem polega na tym ze wymienilem radio na kenwood z BT ktory ma sterowanie w kierownicy, dokupilem dedykowane kable firmy Connects 2 z mozliwoscia sterowania w kierownicy ale sterowananie nie dziala. Bylem dzis w sklepie gdzie sprzedaja te kable bo sprzedawca przez tel twierdzil ze pewnie cos zle podlaczylem albo radio zepsute. Po dluzszych ogledzinach I zmianach radia na inne oraz kablach goscie stwierdzili ze ten typ radia co mialem orginalnie nie obsluguje zadnych przejsiowek bo jest zbyt rozwiniete technologicznie I moge zapomniec o sterowaniu w kierownicy z nieorginalnym radiem. Czy ktos przerabial ten temat?? Bardzo prosze o pomoc a w zamian niedlugo pokaze jak przerobilem orginalna obudowe malego wyswietlacza pod tablet Nexus 7 moze kogos zainspiruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Mogę Ci polecić sklep www.piloty.pl, bardzo fachowy człowiek. Mimo że odkupiłem sterowanie od forumowicza forum laguny i pod te auto był robiony adapter to bez problemu Pan pomógł mi podłączyć je w megane II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarimir Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Dzieki za podpowiedz, jutro do niego napisze. A jakie miales orginalne radio?? To z BT czy standardowe to zwykle z wyswietlaczem kreskowym? ? I czy wszystkie funkcje dzialaja??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 12 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Kwestia sterowania to nie istotne jakie radio wszystkie radia sygnały sterujące radiem mają identyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi