Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Lustrzanka dla początkującego

markus269

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić lustrzankę, używaną gdzieś do 500-600 zł. Czy znajdzie się jakiś dobry aparat w tej cenie? Chciałbym uwieczniać okres ciąży w którym teraz znajduję się moja żona, a niestety fundusze nie pozwalają kupić lustrzanki z półki 3 tysięcy. Jakieś pomysły? Modele aparatów, a może ktoś z forum ma na sprzedanie?

Zgadzam się z przedmówcą. W tej cenie nie kupisz dobrej lustrzanki, nawet używanej. Lepiej kupić nową hybrydę albo małpkę - do robienia zdjęć w ciąży w zupełności wystarczy. Zakup dobrej lustrzanki, to jak sam zauważyłeś wydatek od 2,5 - 3 tyś zł wzwyż.

Olympus SP-590UZ - kompakt, ale za to ma:

- szerokokątny obiektyw

- 26x optyczny zoom

- 12 MPix

- łatwy w obsłudze

Minusem jest gniazdo kart xD, ale z nowym egzemplarzem w zestawie dostałem przejściówkę do micro SD.

Allegro: http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-110618?string=olympus+sp+590+uz

Wielu ich nie ma, ale to już niemłody sprzęt - ja kupiłem swój ~3 lata temu. Do tej pory używam, doceniam optyczny zoom i ogólnie jest OK. Niemniej, lustrzanka to to nie jest... :unsure:

Pozdrawiam,

konwil

Edytowane przez konwil

ja się nie zgodzę :-(

lustro to lustro - całkowicie inna bajka niż kompakt - w 80% gołym okiem widać czym fotka była robiona minus to rzeczywiście gabaryty i brak możliwości filmowania. Jak dołożysz trochę (200) to na początek coś fajnego w podstawowej wersji dostaniesz - jedyny kłopot to historia/stan apartatu...

Ja 2 miechy temu sprzedałem EOSa 450D z obiektywem 18-55 IS + torba lowepro + 8GB + dodatkowa bateria (+ wszystkie pudełka, książeczki) po przeglądzie pogwarancyjnym bez uwag (stan bdb.) za 1,1k więc myśle że za 800PLN coś dostaniesz i będziesz zadowolony :unsure:

Edytowane przez athlon64x4

Kompakt w zupełności do tego celu wystarczy. Można kupić równie dobrze nowy w tej cenie, albo używany aczkolwiek lepszy.

Sam posiadam bezlusterkowca i w zasadzie za lustrzanką nawet bym się nie oglądał. Nie jestem profesjonalistą aby aż taki sprzęt był mi potrzebny.

Ja zawsze odradzałem kompakty, bo to nic się nie różni od aparatów w dobrym telefonie (HTC czy Samsung Galaxy) Jednak jeśli, chcesz robić fotki żonie po to, żeby "zapamiętać chwile" to lustro faktycznie odpada. Bo to nie jest tak, że kupisz body, uniwersalny obiektyw i dostaniesz odrazu super fotkę. Dostaniesz materiał źródłowy jedynie. Przy tanim obiektywie - bylejaki materiał źródłowy. Później godziny przy kompie, żeby z tego co zapisała matryca zrobić zdjęcia. Fajnie jak jedno albo dwa. Ale jeśli zrobisz sesję to masz kilka dni z głowy.

Odradzam jednak kompakt jako taki. Płaci się tam za chęć bycia fotografem. Najlepszy będzie mały płaski aparat z wyższej półki. Taki co sam opanuje kolory, światła... Wtedy prosto z aparatu dostajesz gotowe zdjęcie.

Ja w zasadzie lustrzanki używam jedynie do portretów i do pomieszczeń gdzie potrzebny bardzo szeroki kąt. Reszte zdjęć robię telefonem i uzyskuję fotki jak ta poniżej bez dotykania zdjęcia. Jak zeszło z telefonu takie jest. Po co więcej??

post-35670-0-99126600-1367998072_thumb.jpg

za 600zł może uda Ci się kupić używanego nikona d40 (jak dołożysz ok 300zl to d60), stare konstrukcje, ale kierujemy się budżetem i wydaje mi się, że i tak będziecie zadowoleni z jakości zdjęć i będzie Wam jeszcze długo służyć :(

we Wrocławiu na ulicy odrzanskiej jest foto-master można zadzwonić zapytać się, super i profesjonalna obsługa, może polecą coś innego ...

no no, a szkło do D60 od 1500 w górę :( D40 trochę lrzej ale i tak nie ma co liczyć na obiektywy za dwa pięćdziesiąt. Lustrzanka to nie body, to cały system - kilka obiektywów, lampa błyskowa plus obsługa Photoshopa albo Gimpa. Lustro z kitowym obiektywem (pomijając d90 z 18-105mm) jakie by nie było jest nic nie warte. a body to nawet nie 10% kasy jaką trzeba włożyć, żeby zrobić w końcu fajne zdjęcie. Kolega poptrzebuje dobrej małpki (na których się wogóle nie znam) a nie kompakta czy jeszcze lepiej lustra.

zestaw d40 lub d60 z obiektywem 18-55 można wyrwać maks do 600-900zł (górna granica dotyczy d60), ten obiektyw spokojnie wystarczy "amatorowi" na długi czas. Owszem zestaw 18-105 byłby lepszy albo 18-55 + 55-300 (dalej wymieniać ?) ale przypominam założenia: 600zł! podałem mimo wszystko d60 bo nie znam sytuacji materialnej autora a czasami warto dołożyć, można popatrzeć się na canony czy pentaxy ale na nich się nie znam i nie pomogę :(

wstrzymałbym się z opinia, że aby mieć lustrzankę to niezbędna jest ilość kilku obiektywów (jaka ilość obiektywów daje gwarancję dobrego zdjęcia?), lampy błyskowej i reszty akcesoriów bo to po prostu bzdura ... nie każdy musi zajmować się profesjonalnie fotografią

dobra fotka to nie tylko kilka obiektywów, obsługa photoshopa i ilość kasy włożonej, a podając tutaj przykład d90 to jak uruchamianie kombajnu, aby skosić trawnik, po co?

edit:

oczywiście zgodzę się, że w pewnym momencie będzie brakować obiektywu ... ale budżet to budżet ;)

Edytowane przez impio

ten obiektyw spokojnie wystarczy "amatorowi" na długi czas.

Winieta taka, że nawet PS nie da się jednolitego światła wyciągnąć, nie mówię już o ostrości na brzegach...

ale przypominam założenia: 600zł

W tej cenie to tylko sprytna małpka - wszystko inne to wyrzucenie piędzy.

podałem mimo wszystko d60 bo nie znam sytuacji materialnej autora

D60 nie ma śruby w body - to sprzęt dla bogatych. Ja oddałem i kupiłem d90 - wyszło taniej.

można popatrzeć się na canony czy pentaxy ale na nich się nie znam i nie pomogę

Sytoacja ta sama co z nikonem.

Alternatywą może być Sony bo podchodzą szkła od minolty, ale to alternatywa dla tych którzy mają analogowy system minolty w zasięgu. Na rynku szkieł nie ma a jeśli już się pojawiają ciekawe to mają cenę rynkową.

(jaka ilość obiektywów daje gwarancję dobrego zdjęcia?

Z nikorów - 50mm/1.8...1/4 stałe. stałe 13 mm :( może jeszcze gdzieś ktoś sprzedaje, 80 -200/1.8 , ultra szeroki sigmy, albo ciekawa tokina z f2.8 (ale mydło na krawędziach) ... Każde szkło poza 50mm to okolice 3000 zł w górę aż do 30 tyś.

kitowe 18-55 daje gwarancję porażki.

A gdzie lampa błyskowa?? no przecież to wbudowane w body daje pełną tęczę temperaturową. Nawet u niemowlęcia wychodzi pijacki fioletowy nos...

a podając tutaj przykład d90 to jak uruchamianie kombajnu, aby skosić trawnik, po co?

ohhh, no po realne ISO 640 np, albo ... po obsługę lampy... Kadr to dzieło artystycznej duszy, reszta to sprzęt i umiejętności. Niestety umiejętności bez sprzętu na nic się nie zdadzą.

Jeszcze raz - kolega wyraźnie napisał co chcę robić - chce zapamiętać chwile. Nie ma dla niego nic lepszego niż zwykła małpka, czy to Sony czy to Nikon, czy Oli czy cokolwiek innego. Kompakt to sprzęt dla tych co chcą chcieć, a lustro to dla tych co chcą robić zdjęcia- tu kropla wody, tam oko pszczoły, albo portret z fajnym tłem ... Ja ma pełen zestaw. Nieskromnie powiem, że zrobiłem przynajmniej 3 bardzo dobre zdjęcia. Jedno nawet krąży tu i tam. Jak robie zdjęcia ludziowi, to bez lustra nie podchodzę, no bo tu już wstyd, zrobić takie którego nie da się wyczyścić. Ale 99% fotek jakie robię to jest telefon, HTC albo galaxy.

Naprawdę nie potrzeba więcej, żeby odświerzć pamięć. Jedyna na co trzeba zwrócić uwagę przy kupnie aparatu to czy daje możliwość zapisu "negaywu" Nikonowskie RAW. Wtedy nawet z nieudanego zdjęcia można coś wyciągnąć.

No ale to nie Digart. Każdy gdzieś ma rację, jednak w budrzecie kolegi... No sory, przynajmniej jedno zero za mało, żeby myśleć o myśleniu o lustrzance.

nie mam sił (muszę pisać ponownie odpowiedź), czyli bez min 6tyś nie da rady zrobić dobrego zdjęcia ? ekstra...

zgodzę się w jednym, że fotografia to droga zabawa i aby nie być ograniczonym sprzętem to trochę trzeba wybulić ... ale staram się uciec od stwierdzenia, że tylko drogi sprzęt jest gwarancją sukcesu, kolejną sprawą jest obróbka zdjęć, nie każdy musi obrabiać, jest masa ludzi (większość?), którzy posiadają lustrzanki (lub inne wynalazki), którzy nie mają pojęcia co to są podstawowe definicje: iso, balans bieli, kadr! itd itp, robią na auto i robić będą, aby zacząć biegać nie potrzeba super odzieży ;)

kiedyś widziałem sesje zdjęciową zwykłym kompaktem? cyfrówką? nie pamiętam dokładnie ale jego cena to 200euro a efekt końcowy NIEBO! rozgraniczmy amatorów i profesjonalistów :( moim zdaniem spokojnie obtłucze się na d60 (lub innym) przez rok/dwa później będzie miał więcej kasy kupi coś lepszego albo stwierdzi, że to nie dla niego ;)

z ciekawości zapytam, jaki sprzęt posiadasz i możesz pokazać te 3 zdjęcia?

do sony ogólnie obiektywy są tańsze jak dobrze pamiętam ;) (powodem jest silnik w body, dobrze kojarze?)