siwers88 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Witam. Jako nowy użytkownik mam problem w swojej Megane II z 2003r błąd najpierw steering locked potem pisze steering not locked. Mianowicie nie mogę odpalić auta gdyż walnięty mam centralke do blokowania kierownicy. Po przeczytaniu troche tematów na Waszym forum odkręciłem silniczek od kolumny i go rozebrałem. Jednak bolec który wszędzie na zdjęciach jest schowany (ten który wysuwa się za pośrednictwem tej dużej korby) u mnie jest wysunięty na maksa i nie mogę go schować..... Dajcie znac jak to zrobić. Z góry dzięki. Dodano: 21 maj 2013 - 20:32 A i jeszcze jedno. A jest możliwość ominięcia tej blokady (silniczka)? Bo w aktualnej chwili mam odblokowaną kier a i tak nie mogę odpalić reni. A blokada nie jest mi potrzebna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 błąd najpierw steering locked potem pisze steering not locked. Zaglądnij do skrzynki bezpieczników w komorze silnika, brązowe złącze PPH2 BROWN. Tam tez może być problem z połączeniem, zaśniedziałe styki itp. Miałem identycznie w swoim sceniolu. Problemem okazał się słaby styk na pinie 8 w tym złączu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwers88 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 No tak, ale u mnie ten siłownik który blokuje kierownice nie blokował jej. No i jak go wymontowałem to ten zybcyk który jest przesówany wyszedł całkowicie na zewnątrz a teraz nie mogę go cofnąć... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Blokada kierownicy jest integralnym elementem immobilajzera dlatego bez blokady nie uruchomi się silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwers88 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Ok, rozumiem czyli musi być. A jak teraz mam cofnąć ten zybcyk??:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Poczytaj w moim temacie (link w podpisie) o budowie samej blokady i skoro masz ją rozebrana na wariata bez uprzedniego zabezpieczenia blokady środkowego bolczyka, to musisz go wydłubać. Dopiero po takim zabiegu będziesz mógł nawet ręcznie obracać kołem zębatym, by trzpień schować. Jeśli go nie schowasz, to elektronika w blokadzie informuje ECU, że kierownica jest zablokowana i auta nie odpalisz. Tak samo nie odpalisz jak blokada jest odłączona. Trzeba by pomyśleć nad jakimś elektronicznym emulatorem zamiast tej blokady, który przy zapłonie wysyłał by sygnał o odblokowaniu, a po wyciągnięciu karty, czy po otwarciu drzwi po zgaszeniu silnika podawał sygnał, że kierownica zablokowana. Tym jednak musiałby się zając ktoś, kto potrafi te sygnały z fabrycznej blokady odczytać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 ..ewentualnie używana blokada - wyczyścić pamięć i zaadaptować do auta. Tylko, jak wyżej, musi się tym zająć spec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Blokade robi sie na przuczenie :) i sam sie nauczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekpetryk Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 U siebie miałem ten sam problem przytarł się. Rozebrałem, przeszlifowałem i aby sytuacja się nie powtórzyła nie przykręcałem tylko podwiesiłem obok na kolumnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi