encom Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Przymierzam się do zakupu megane I ph2 lub scenic I ph2 zadecyduje czy jazda próbna żony, nie wiem czy ogarnie scenica Rozumiem że po lifcie z blacha jest już lepiej niż przed? Które silniki są kłopotliwe a które mniej? Czytałem że któryś 1,6 ma termostat pod rozrządem? Samochód raczej używany na krótkie odcinki i z małymi przebiegami rocznymi więc diesel/benzyna praktycznie bez znaczenia, głównie chodzi o to żeby nie sprawiał kłopotów i był jako tako ekonomiczny. Więc jaki silnik wybrać?, ile będzie palił? Jakie koszty naprawy zawieszenia, czy można to zrobić samemu? Jak w scenicu wygląda naprawa tylna belki? Rozumiem że jak w megane benzyna "lubi" lpg? Czy są jakieś wersję lub wyposażenie którego lepiej nie mieć? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję Wiem że stworzyłem elaborat ale proszę o zrozumienie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kcichy Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 W scenicu I po lifcie blacha była ocynk więc spoko. Niedawno też kupowalem auto dla żony i wybór padł na Scenica 2006r 1.6 benzyna. Akurat do termostatu jest łatwy dostęp. Jeśli chodzi o spalanie- w mieście 9l łyknie ale przy jej przebiegach rzędu 400km na miesiąc to mi nie robi różnicy. Ten silnik spokojnie zagazujesz bez problemu- pytanie tylko czy Ci się opłaca przy małych przebiegach. Zawieszenie- w swoim musiałem wymienić łożyska amortyzatorów. Poza tym na razie spokój. Z gabarytami auta nie powinno być problemów dla żony. Auto jak każde imne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
encom Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Ja będę celowac w rocznik 99-2000 czyli pierwszy wypust po lifcie, silnik chyba też wystarczy 1,6 Dodano: 30 cze 2013 - 23:09 Przegldająć serwisy aukcyjne stwierdziłem że z moim budżetem max 7k może być ciężko kupić przyzwoitego phII a celująć w roczniki 99-2000 widze że ph1 były do 99 i zastanawiam się czy za mniejsze pieniadze nie kupię przedliftowego lepiej utrzymanego. Na co zwracać uwagę w ph1? -rozumiem że blacha bez ocynku więc gdzie szukać rudej? -rozumiem że bennzyny 8v ale chba taki 1,6 da rade? -jakieś elemennty, podzespoły, wersje silnikowe na które lepiej uważać? -zauważyłem silniki 1,4 oraz 1,9d czy to uciągnie taki samochód? -w 99r widziałem wnetrze jakby z ph2 tak było czy ktoś przekłada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) encom , mój znajomy ma coś takiego Scenic Sam to ściąga i sprzedaje. Może ci podejdzie. Edytowane 30 Czerwca 2013 przez pawelp2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Żona i w megance i sceniku nie będzie miała problemu. Jak chcesz, ale lepiej brać poliftowego. Myślę, że masz szanse zmieścić się z budźetem. Czasem przeglądam oferty w necie i jak poszukasz to znajdziesz. Z końcówki może być problem ale tak 99 i ciut wyżej powinno się udać. O benzynach się nie wypowiadam bo nie znam tematu. Tyle co widzę po sąsiadach to raczej zadowoleni :) i co najważniejsze ich autka sa ciągle w użyciu. Przy małych przebiegach nie ma sensu wrzucać gazu. Z dieslami jest tak, że podobno silniki dti mogą jeździć na wszystkim a dci to wymagające bestie. Co się psuje? Jak w każdym aucie jeźdżącym po naszych drogach a co i jak to już lektura forum. Edytowane 30 Czerwca 2013 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
encom Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Niestety ale moja kwota to dolna polka polifta, ale poszukiwania i oglądanie dopiero się zaczyna. Pomysłów wiele scenic, a-klasa, ale muszę zobaczyć parę atut na żywo wtedy będę wiedział czy za ta kwotę kupię coś mądrego, jeśli nie to megane, może coś innego z czasem się zobaczy na razie nie muszę się spieszyć Dodano: 02 lip 2013 - 00:19 Jak diesel to tylko dti, ale raczej będę szukał benzyny, najpierw muszę coś zobaczyć zanim popadne w desperacje Dodano: 02 lip 2013 - 00:21 pawełp2008 niestety 7700 do opłat to dla mnie za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Pomysłów wiele scenic, a-klasa Jak merc A-clase, to tylko przedłużany, a i ten do sceniola ma się nijak, pomimo marki. W podobnej cenie dostaniesz golasa merca i wypasionego sceniola nie wspominając już o problemach by w mercu cokolwiek z pod maski zrobić. Dostęp do silnika jak w Modusie. Rdza bierze go też szybciej jak sceniole. Tu masz troche o małym mercu: http://megane.com.pl/topic/34583-historia-z-deszczykiem/ Pozostaje jeszcze oplowska meriva, jednak ktoś już się przesiadł ze sceniola na merivę i nie do końca był zadowolony: http://megane.com.pl/topic/25188-pozegnanie-i-porownanie/ Jest jeszcze VW golf PLUS ale to inna cena. Ja w każdym bądź razie, poza sceniolem nie widzę na rynku auta dla siebie. Edytowane 2 Lipca 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 encom - na szybko s1ph2 może być ciężko z takim budżetem ale jeżeli nie zabraknie Ci cierpliwości to można dobrze trafić. Co do ogarnięcia scenika przez żone to sie nie bój, ja słyszałem tylko "Jak ja tym będe parkować" a teraz to już małą meganką jeździć nie chce.. Blachy: .. ocynk to ocynk ale plastikowe błotniki to bardzo dobre rozwiązanie - szczególnie że ten model jest już wiekowy. Wyposażenie: im większe tym lepsze, przy dzieciach skóra/pół-skóra i elektryczne szyby z tyłu są niezastąpione - czego unikać, chyba nie ma w nim kłopotliwego wyposażenia. LPG: przy małych przebiegach dużego zysku nie będzie Silnik: zdecydowanie benzyna 1,6 16V i dobra moc i dobry silnik (lepiej szukać takiego z linką gazu, choć ten z elektroniczną przepustnicą też idzie ogarnąć), spalanie na krótkich trasach w mieście to 9 : 10litrów (spokojna vs normalna jazda) w trasie przy spokojnej jeździe zszedłem do 7l/100. 1,4 16v nie pali dużo mniej Co do zawieszenia - szukaj takiego co nie ciągnie tyłka po asfalcie - z przodu naprawa to grosze i możesz to lepić samemu, z tyłem gorzej regeneracja to 600-1000zł Zwróć uwagę przy zakupie na dwa działające kluczyki bo dorobienie drugiego jest bardzo kosztowne. pozdrawiam, mam nadzieje że moje spostrzeżenia i uwagi się przydadzą i udanych poszukiwań życzę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
encom Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Dzięki koledzy mam teraz więcej za i przeciw, co do czasu i cierpliwości to niestety im szybciej tym lepiej. Muszę zobaczyć parę samochodów i coś wybrać sam jestem ciekawy co w końcu kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi