Szczawik Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Mam kłopot. Jadąc dziś do pracy, na 4 biegu przy około 2000tys obr. megi nagle zgasła. Nie bylo żadnego brzdęku, hałasu, nic. Poprostu się wyłączyła ... Rozrusznik kręci ale jakoś tak dziwnie nienaturalnie lekko...Czy to moze być rozrząd?? Jednak nie było żadnego hałasu, wiec moze tylko sam pasek sie zerwał a ponoć slyszałem, zę pewne silniki w Renówkach były bezkolizyjne... HELP :-? Silnik 2.0 F3R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Pasek gdyby się zerwał to byś usłyszał. Zobacz czy wyłącznik stukowy/uderzeniowy ci nie wyskoczył. Sprawdź czy pompa podaje paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Jeżeli chodzi o pasek to u mnie w Lanosie zerwało tylko zęby z paska i nic nie było słychać, a objawy tak jak u Ciebie. Mam nadzieje, że to nie to co mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 pasek jest bardzo prawdopodobny ale życzę Tobie jak najmniejszych szkód. ja miałem tak: wiec też jechałem i auto zgasło i nie odpala też bałem sie o rozrząd ale okazało sie że padła centralka sterowania silnikiem i nie podaje napięcia na pompę(ja mam diesla). sprawdź tak jak piszą pozostali plus bezpieczniki. dla świętego spokoju możesz ściągnąć osłonę paska.możesz też odkręcić korek wlewu oleju i niech ktoś kręci rozrusznikiem a Ty ręką zakryj wlew oleju i powinno sie wyczuć pracę wałków i pracujący olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 F3R jest silnikiem kolizyjnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczawik Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Wyłącznik stukowy/uderzeniowy - co to i gdzie szukać... :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 wyłącznik zznajdziesz koło skrzynki bezpieczników pod macchą po prawej. Taaki czerwony kapturek. Wciśnij. Wydaje mi się jednak, że to rozrząd poleciał. Wrzuć auto na bieg i spróbuj popchnąć. Jak pójdzie bez problemów, to masz pewniaka. Z moich info wynika, że Renie nie miały silników bezkolizyjnych, ale nie jet to wieść na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 GazMajster, Wrzuć auto na bieg i spróbuj popchnąć. Jak pójdzie bez problemów, to masz pewniaka. Chyba nie jest tak prosto, kolega nie rozwalił wału, ani nie rozpadło się sprzęgło. Po wrzuceniu biegu i pchaniu, wał nadal będzie się obracał i poruszał tłokami w cylindrach. Może iść lżej ale tylko o tyle, ile zaworów byłoby nie domkniętych i gdzie nie było by kompresji. Robiąc to pierwszy raz i to na powiedzmy uszkodzonych zaworach, nie wykryjesz tego. (brak odniesienia do sprawnego silnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczawik Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Drodzy koledzy...padł rozrząd....Dzis jak chciałem przekręcić rozrusznikiem, to słychac było jak tłok uderzył w zawór. Wczoraj jak kręciłem, to nic nie było słychać. Powiedzcie mi, jakie bedą koszty zrobienia tego silnika.Oczywiście bez robocizny. :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Przejrzyj forum było na pewno, Ja jak robilem w poprzednim aucie 8V diesel to pozbylem sie 1500zl.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczawik Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Oglądałem auto z mechaniorem i powiedział, że to będzie aby koszt paska rozrządu (jakieś 230zł) i ewentualnie zaworu-ponoć 10zł za sztukę. Głowica jest dobra, tłoki powinny też być dobre. Bo podobnież jeżeli aby dziś usłyszałem wielki stuk, to mógł się aby zawór ugiąć i nic więcej. Gorzej by było, jakbym go na obrotach trzymał i wtedy bym usłyszał....... Proszę cenzuralnie się wysławiać na forum - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 + głowica do planowania jeśli będzie ją ściągał i jak będzie ruszał zawory to niech od razu dotrze gniazda zaworowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczawik Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Tak tak, mamy sprzeta do tego własnie. A podobno głowicy wcale nie trzeba bedzie panowac, ale to już sie zobaczy jak rozbierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 U mnie zerwane zęby w pasku rozrządu kosztowały mnie 2120,- pln w silniku 1,5 16V. :-x :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 16 ventyli, uszczelniacze też 16 szt., uszczelka pod głowicą, pasek rozrządu, napinacz, pasek wielorowkowy, olej (6L), świeczki, zapach do auta, plak, filtr oleju i parę innyc dupereli do mojego Scenica kosztowały niecałe 600 zł. Mam układ, więc ceny specjalne. Do kompletu moja robociznaa i wio. Głowicy nie trzeba było planować. Więc wiesz jaak to może kosztować, a ile weźmie, to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi