Gali_Leo Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Witam, Jestem właścicielem Megane II kombi w wersji dynamique 1.6 benzyna. Około 2 miesięcy temu miałem drobną stłuczkę - o ile w ogóle można to tak nazwać ;) Na zwężeniu drogi z mijającego mnie samochodu ciężarowego odpadła jedna z burt naczepy. Burta uderzyła w rozdzielający pasy znak, a ten uderzył dokładnie w sam lewy róg zderzaka. Na pierwszy rzut oka wydawało sie, że naprawa nie będzie poważna ale podczas naprawy w autoryzowanym serwisie okazało się, że do wymiany są zderzak, lewy błotnik (zerwane jedno z mocowań), nadkole, reflektor, część układu spryskiwania reflektorów. Serwis dokonał naprawy i do ich pracy nie miałem żadnych zastrzeżeń. Sytuacja przed naprawą przedstawiała sie tak: Około 2 tygodni temu wyjeżdżając rano z garażu usłyszałem dziwne dźwięki dochodzące z klimatyzacji i natychmiast ją wyłączyłem. Okazało się, że hałas wywołany jest brakiem czynnika w klimie. Układ był czyszczony i napełniany na jesieni zeszłego roku w tym samym serwisie, w którym dokonywałem opisanej wcześniej naprawy. Zastanawia mnie czy fakt rozszczelnienia sie układu klimatyzacji i całkowity brak czynnika w układzie może wynikać z prac dokonywanych przez serwis przy naprawie stłuczki czy jest to jedynie zbieg okoliczności? Bedę wdzieczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Około 2 tygodni temu wyjeżdżając rano z garażu usłyszałem dziwne dźwięki dochodzące z klimatyzacji i natychmiast ją wyłączyłem. Okazało się, że hałas wywołany jest brakiem czynnika Nie ma mozliwosci uruchomienia klimy bez czynnika. Niech to porzadny zaklad sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gali_Leo Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Dziękuję za zainteresowanie tematem. Doprecyzuję bo chyba zastosowałem zbyt duży skrót myślowy:) Przypuszczam, że te dziwne dźwięki z klimy były słyszalne bo poziom czynnika był już bardzo niski ale jeszcze nie zareagowało zabezpieczenie odłączające klimę. W tej chwili czynnika już nie ma i klima sie w ogóle nie włącza. Sprawdzone wczoraj - układ jet kompletnie pusty. Zastanawiam się gdzie szukać nieszczelności. Czy w obszarze, w który ingerował serwis przy naprawie stłuczki znajdują się jakieś elementy układu klimatyzacji, które mogły zostać naruszone i stąd nieszczelność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Specjalistyczny zaklad wpusci do ukladu barwnik i znajdziecie uszkodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 jak duży wyciek to napompować układ azotem i szukać wycieku , jak mały to kontrast + trochę czynnika i wyjdzie pod lampą UV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gali_Leo Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Dziękuje za podpowiedzi. Zastanawiam się jednak czy nie zwrócić się z tym tematem do serwisu, który zajmował sie naprawą stłuczki (ASO reanult). Jeśli to oni doprowadzili do powstania nieszczelnosci, to myślę, że powinni w ramach gwarancji zlikwidować problem. Stąd moje pytanie o to, czy w obszarze przez nich naprawianym (zderzak, lewe nadkole i błotnik) są jakieś elementy układu klimy, które potencjalnie mogły zostać naruszone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Rurki klimy biegną po prawej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gali_Leo Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Wychodzi na to, że to musiał być zbieg okoliczności i nie ma co walczyć z serwisem w ramach reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 gdyby to była wina serwisu, to gazu nie było by już np. na drugi dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Nie ma mozliwosci uruchomienia klimy bez czynnika. Niech to porzadny zaklad sprawdzi Jest możliwość - jak jest uszkodzony czujnik ciśnienia ;) ..wtedy też sprężarka wydaje dziwne odgłosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 no też tak może być ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Wg mojej wiedzy ASO (przynajmniej Łyko w Krakowie) zawsze "wrzuca" barwnik do układu, więc teraz (po ich jesiennym serwisie klimy) być może wystarczy tylko sprawdzić UV. Druga sprawa - nie wiem czy to wada generalna, czy było tak tylko u mnie - ale plastik w zderzaku (powiedzmy...) przetarł mi chłodnicę (parownik) od klimy - mam nową, plastik podcięty - broń Boże nie jechać z tym do ASO (>3000 PLN). Tak więc sądzę, że należy tak czy siak zacząć od ustalenia nieszczelności, a potem kolejne działania - zależnie gdzie owa nieszczelność jest... konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gali_Leo Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Bardzo dziękuję za cenną podpowiedź z tym barwnikiem dodawanym przez ASO ;) Zweryfikuję i podzielę się wiedzą jak już będę po sprawdzeniu szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi