Liso Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Wydarłem dzisiaj ze swojego Scenica (98r 1.9 dti z klimą) rezystor-moduł dmuchawy. Wyjąłem go bo dział z max mocą na wszystkich stopniach. Myślałem, że znajdę tam ten z dwoma dużymi tranzystorami a tu niespodzianka... Moje pytanie czy próbował już ktoś reperować ten typ? W środku znajduje się o ile się nie mylę tranzystor BUZ 342 (obok jeszcze napis C817). Pytanie czy to w ogóle da się naprawić? Z góry dzięki za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 o ile się nie mylę tranzystor BUZ 342 Gdzie fotka tranzystora ? ;-) To co, widziałeś tranzystor i nie wiesz co na nim napisane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 To co, widziałeś tranzystor i nie wiesz co na nim napisane ? Ke? Gdzie ja napisałem, że nie wiem co na nim napisane? Napisałem BUZ342 i o ile się nie mylę jest to tranzystor. Co mogłem to sobie już wygooglałem i mam specyfikację tego tranzystora co nie zmienia faktu, że moje pytanie brzmiało >> czy już ktoś próbował ten typ naprawiać i czy w ogóle da się naprawić?<< buz342.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Najprościej co możesz zrobić, (majątek nie kosztuje taki tranzystor) jak już masz to wydłubane, to sprawdzić tranzystor czy żyje. Niestety te MOS-y są bardzo wrażliwe na duże prądy chwilowe tzw. szpile. Jak nie daje znaków, to wymiana na nowy. Wsadzasz ustrojstwo jak działa to Ok jak nie to szukasz co dalej padło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Pozamiatane, wynalazłem zamiennik za całe 6zł + pasta za 3zł i działa - zobaczymy jak długo. Mam foty tego wszystkiego jak ktoś kiedyś zechce to niech pisze - może nawet w wolnej chwili manual jakiś zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Taka moja rada - najpierw odpalaj auto a potem włączaj nawiew. Zanim zgasisz silnik wyłącz najpierw nawiew. To tak aby uniknąć przepalenia na przyszłość. Po tym jak u siebie miałem z tym problem, to mam takie wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 O widzisz nie wiedziałem o tym - dzięki za informacje. Ja już takiego kupiłem, coś jeszcze z klimą jest bo nie działa (wstępnie zorientowałem się, że brak czynnika w układzie ale to już fachowiec musi dalej sprawdzić). Dodaję instrukcję naprawy rezystora - modułu dmuchawy do modelu Scenic 1.9 dTi (98r. z klimatyzacją) Scenic_mod.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksze Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Mam ten sam problem, dmuchawa działa tyko na maksa. Moje pytanko gdzie dokładnie szukać modułu rezystora? ksze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 ksze, Pobierz sobie moją instrukcję naprawy to może Ci się coś rozjaśni w tym temacie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek6707 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 A ja mam takie pytanko .Czy w scenicu I 2003 z klimą w którym dmuchawa chodzi tylko na 4 biegu jest taki sam moduł -rezystor jak u Liso i czy można to naprawić w taki sam sposób jak Liso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan M Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Odgrzewam starego kotleta, wiem, ale mam taki oto problem. Po wymianie tranzystora - dokładnie wg instrukcji z tego tematu - wentylator na wszystkich stopniach działa z minimalną prędkością (przedtem we wszystkich pozycjach działał z maksymalną)! Pytanie: czy sknociłem coś podczas wymiany tranzystora czy jest jeszcze jakiś element odpowiedzialny za pracę wentylatora? Czy możliwe by tranzystor działał nieprawidłowo bo np. nie ma styku na wszystkich nóżkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 10 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Nie wiem co Ci podpowiedzieć, ja wymieniłem i działało. Jeżeli użyłeś właściwego tranzystora to być może gdzieś jeszcze jest awaria i musiałby do tego dobrać się elektryk. Sprawdź jeszcze styki w złączce czy nie zaśniedziały itp. - to samo tyczy się płytki drukowanej w module. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan M Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Ciekawa sprawa. Tuż po zmianie tranzystora wentylator ledwo się kręcił (nie reagował na regulację prędkości) - teraz nie kręci się wcale!! Po włączeniu na 1-wszy bieg słychać "pstryknięcie" i cisza. Wiatrak jest sprawny, więc chyba sknociłem zmianę tranzystora i nie ma styku. Bo jeśli by się znowu spalił a luty były dobre, to wentylator chyba powinien znowu śmigać z max prędkością?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centurion Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 (edytowane) Troche kotlet odgrzeję bo mi plik nie chodzi a dopadł mnie ten kryzys :D Ma ktoś plik do wrzucenia? albo posłania na @ Edytowane 14 Listopada 2011 przez centurion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 14 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Sprawdzałem przed chwilą, pliki do pobrania w załącznikach są na swoim miejscu i pobierają się jak należy. Poza tym o który Ci chodzi bo są w 2 miejscach. w 1 jest 1 .pdf dotyczący tranzystora. W 2 są 2 z danymi tranzystorów i manual jak dostać się do modułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi