Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

5 pytań do was, od nowicjusza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nabyłem kilka dni temu Grand Scenica z 04r i chciałbym zapytać was o kilka rzeczy

<><><><><><><><><><><><><><><>

* Mam fabryczne radio ze zmieniarką, jednak zasięg radia jest słaby, ogólnie silne stacje jak RMF rzadko znajduje, a te które znajdzie, odbiera dobrze tylko podczas postoju, podczas jazdy wciąż przerywa, jest na to jakiś sposób ? Coś z anteną ?

* Lusterko cofania już 2 razy mi wypadło z zaczepu i zawisło na taśmie, to normalne? Po zakończeniu plastiku przy szybie widać że pomiędzy obudową lusterka a podsufitką powinien być jeszcze mały kawałek plastiku (obudowa) może przez ten brak lusterko wypada ?

* Jak załączać elektrykę nie włączając silnika ? Nieraz po zatrzymaniu auta i otwarciu drzwi cofam się do auta aby domknąć szyby i dopiero po zapaleniu silnike mogę to zrobić :/ inaczej zero reakcji, z kluczykiem było to banalne a tu ta karta :/

* czy macie jakiś sprawdzony sposób naprawy górnego plastiku od rolety w drzwiach ? Pękł mi plastik przy tym haczyku i sklejenie raczej nie będzie możliwe. czyżby tylko wymiana rolety wchodziła w grę ?

* W tylnych drzwiach często coś się zacina i nie da się otworzyć z zewnątrz (czy te zaślepki zamków klamek to guziki służące do czegoś ? czy zwykły nie służący niczemu plastik ?

Wiem że dla was to pewnie śmieszne pytania, ale przesiadając się z 21-letniego golfa do Sceniczka jestem 100lat za murzynami :/ Tyle osób mi go odradzało, że Francuz, elektryka, silnik do kitu itp,itd, a ja na przekór im hehe, Póki co jest po prostu niesamowity, komfort, przestrzeń ... Uwielbiam go :( Ale gdyby nie ich głupie gadanie pewnie stały by w 2x wyższych cenach :)

Pozdrawiam serdecznie i witam wszystkich

Jeszcze jedno pytanie podobno niektórzy zmieniają hamulec ręczny na klasycznie zaciągany ? Mógłbym dostać jakies info na ten temat ?

Mógłbym prosić o przeniesienie do "Nadwozie, podwozie, wnętrze" ? Pomyliłem działy

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.7, 5.9 -Prezes

Edytowane przez gaceq

Lusterko cofania już 2 razy mi wypadło z zaczepu i zawisło na taśmie, to normalne?

to nie jest normalne

Jak załączać elektrykę nie włączając silnika ? Nieraz po zatrzymaniu auta i otwarciu drzwi cofam się do auta abu domknąć szyby i dopiero po zapaleniu silnike mogę to zrobić :/ inaczej zero reakcji, z kluczykiem było to banalne a tu ta karta :/

wystarczy włożyć kartę i nacisnąć start i możesz juz szybami sterować. Jak chcesz włączyć zapłon to przy włączonym biegu wciskasz pedał hamulca i naciskasz start, auto Ci nie skoczy nie bój się, wtedy załączy Ci się też wspomaganie kierownicy. Ewentualnie nacisnij dwukrotnie przycisk od zamykania na karcie i wtedy szyby się domkną.

* Mam fabryczne radio ze zmieniarką, jednak zasięg radia jest słaby, ogólnie śilne stacje jak RMF żadko znajduje, a te które znajdzie, odbiera dobrze tylko podczas postoju, podczas jazdy wciąż przerywa, jest na to jakiś sposób ? Coś z anteną ?
niestety trzeba sprawdzić cały przewód antenowy. to akurat w każdym aucie może się zdarzyć

* Lusterko cofania już 2 razy mi wypadło z zaczepu i zawisło na taśmie, to normalne? Po zakończeniu plastiku przy szybie widać że pomiędzy obudową lusterka a podsufitką powinien być jeszcze mały kawałek plastiku (obudowa) może przez ten brak lusterko wypada ?
lusterko trzeba na wcisk włożyć od spodu w górę. uważaj, bo jak się zerwie ta taśma to będzie problem! ona za kilka rzeczy odpowiada

* Jak załączać elektrykę nie włączając silnika ? Nieraz po zatrzymaniu auta i otwarciu drzwi cofam się do auta abu domknąć szyby i dopiero po zapaleniu silnike mogę to zrobić :/ inaczej zero reakcji, z kluczykiem było to banalne a tu ta karta :/
na karcie masz przyciski - mi.in. zamknięcia zamków. szybkie 2x naciśnięcie domknie szyby. poza tym jak chcesz odpalić częściowo elektrykę, to na włączonym którymkolwiek biegu naciśnij przycisk START/STOP. wyłączenie => znowu naciśnij. nie trzeba wkładać karty w slot.

* czy macie jakiś sprawdzony sposób naprawy górnego plastiku od rolety w drzwiach ? Pękł mi plastik przy tym chaczyku i sklejenie raczej nie będzie możliwe. czyżby tylko wymiana rolety wchodziła w grę ?
pokaż fotkę, co masz uszkodzone, bo z opisu to kiepsko "widać"

* W tylnych drzwiach często coś się zacina i nie da się otworzyć z zewnątrz (czy te zaślepki zamków klamek to guziki służące do czegoś ? czy zwykły nie służący niczemy plastik ?
to centralne zamykanie pojazdu - klikasz i zamykasz. a przynajmniej powinno.

przesiadając się z 21-letniego golfa do Sceniczka jestem 100lat za murzynami
chwała Panu, że jednego z tych ludowozów mniej

Tyle osób mi go odradzało, że Francuz, elektryka, silnik do kitu itp,itd,
pewnikiem ci, którzy w ogóle francy nie mieli

Jeszcze jedno pytanie podobno niektórzy zmieniają hamulec ręczny na klasycznie zaciągany ? Mógłbym dostać jakies info na ten temat ?
a po co? elektryczny jest the best! najnowsze auta takie elektryczne mają...

Na większość pytań już masz odpowiedzi, dopowiem tylko do 3:

* Mam fabryczne radio ze zmieniarką, jednak zasięg radia jest słaby, ogólnie śilne stacje jak RMF żadko znajduje, a te które znajdzie, odbiera dobrze tylko podczas postoju, podczas jazdy wciąż przerywa, jest na to jakiś sposób ? Coś z anteną ?

Podobne objawy miał syn w swoim sceniolu, wystarczyła podmiana anteny na nową. Akurat były takie za 7 zł w biedronie sprzedawane wiec na probę zakupiłem i zmieniliśmy zamiast starej oryginalnej. Odbiór diametralnie się poprawił wiec tak już zostało, a naprawa kosztowała kilka złotych.

Najtaniej- poproś kogoś o pożyczenie na próbę innej sprawnej anteny.

* czy macie jakiś sprawdzony sposób naprawy górnego plastiku od rolety w drzwiach ? Pękł mi plastik przy tym chaczyku i sklejenie raczej nie będzie możliwe. czyżby tylko wymiana rolety wchodziła w grę ?

Niestety tylko wymiana rolety i to najlepiej na taką, którą sam widzisz i przed zakupem możesz pomacać. Z Allegro często można zakupić z już połamaną jedną stroną mocowania wieszaka.

Praktycznie powinno się kupować odpowiednią roletkę na odpowiednią stronę, jednak z racji tego że nie rozwijasz jej do końca, da się ją przewinąć w druga stronę i też działa poprawnie. Wtedy tylko sam wieszak przekładasz i lewa może być na prawą stronę i odwrotnie. Jak zakupisz samą roletę, to i tak musisz doświadczalnie skręcić gumę, by się z odpowiednia siła zwijała i rozwijała. Obojętne wówczas czy gumę skręcasz w lewo czy w prawo.

* W tylnych drzwiach często coś się zacina i nie da się otworzyć z zewnątrz (czy te zaślepki zamków klamek to guziki służące do czegoś ? czy zwykły nie służący niczemy plastik ?

Te plastiki które są za klamkami to tylko zaślepki i elementy blokujące możliwość wydłubania klamki z zewnątrz. Tylko w drzwiach kierowcy pod maskownica jest zamek na kluczyk.

thumb_pre_1348686623__21072012429.jpg thumb_pre_1348686873__21072012425.jpg

Jeśli masz HF, to są jeszcze przyciski w klamkach, a to już kolega wyżej wyjaśnił do czego służą.

Co do blokowania drzwi, to powodem jest zapewne złe ustawienie zamka w stosunku do drzwi i ucha przy karoserii.

Syn w sceniolu z tego samego rocznika miał tak w tylnych lewych drzwiach. Raz się dały z zewnątrz otworzyć, a 4 razy nie.

Popuściłem lekko śruby TORX którymi jest zamek do drzwi przykręcony, tak że wszedł on głębiej w drzwi i problem się skończył.

By jednak nie był luźny to wstawiłem pomiędzy popuszczony zamek, a blachę drzwi plastikową płytkę grubości 1mm i śruby dokręciłem ponownie. Teraz jednak zamek jest w pozycji takiej jak przy luźnych śrubach. Od tego czasu problem z zamkiem się skończył.

Tu na przykładzie tylnych lewych drzwi z mojego sceniola są widoczne te 3 śruby trzymające zamek, oraz żółtymi liniami jest naszkicowana wielkość i miejsce włożenia plastikowej płytki.

thumb_hosting_zdjec_1375998426__31102012553_800x600.jpg

Tak jak pisałem jest pomiędzy blachą drzwi, a korpusem zamka, tak dopasowana, że nie wystaje przez otwór i leży na śrubach i nimi jest ściśnięta.

Edytowane przez gojgien

Tu potwierdzam wypowiedz kol. gojgiena - wymiana anteny powinna pomóc. Tak było u znajomego w scenialu. Po podmianie anteny radio elegancko odbiera.

czy macie jakiś sprawdzony sposób naprawy górnego plastiku od rolety w drzwiach ? Pękł mi plastik przy tym haczyku i sklejenie raczej nie będzie możliwe. czyżby tylko wymiana rolety wchodziła w grę ?

W sceniolu zaraz po zakupie też miałem problem z zmocowaniem wieszaka na roletce - złamana/pęknięta jedna strona. W moim przypadku nie było to duże uszkodzenie i dało się naprawić we własnym zakresie. Jakbyś posiadał jakieś fotki to łatwiej będzie określić co i jak.

Jeszcze jedno pytanie podobno niektórzy zmieniają hamulec ręczny na klasycznie zaciągany ?

Gdzieś kiedyś o tym czytałem, że ktoś wykonał taką przeróbkę (ale nic poza tym jakiś manual czy opis). Według mnie taka przeróbka była by nie opłacalna i w ogóle niepotrzebna. Zresztą są też scenicki z manualnym hamulcem ręcznym - takiego nie brałeś pod uwagę?

Skąd ta niechęć u Ciebie do hamulca elektrycznego - usterkowość? Nie jest aż tak tragicznie - dużo można we własnym zakresie zrobić. Takie rozwiązanie jest tak super wygodne. Ja to już nawet zapomniałem, że takie coś w ogóle jest. Tu może trochę przesadzam :( ale prawda jest taka, że o ręcznym myślisz tylko w sporadycznych sytuacjach jak światła, wzniesienie itp.

Edytowane przez damiar

chwała Panu, że jednego z tych ludowozów mniej

Dlaczego ? Stary ale nigdy mnie nie zawiódł.Pojemny (może nie jak Scenic :)) Ale nie mogę złego słowa o nim powiedzieć, tylko te blachy :/

pewnikiem ci, którzy w ogóle francy nie mieli

Ano, zresztą każde auto nad którym myślałem było złe :/ Chyba dla tego zdecydowałem się na zakup Scenica, na przekór tym gadaniomm :)

Skąd ta niechęć u Ciebie do hamulca elektrycznego - usterkowość?

Nic z tych rzeczy, kupiłem go bez ręcznego. Poprzedniemu właścicielowi padł i nabyłem go bez. Muszę kupić coś na aukcjach, nigdy nie miałem z czymś takim styczności i właśnie ten właściciel wspominał o możliwości założenia klasycznej "dźwigni"

Dzięki za pomoc gdy tylko będę miał chwilkę posiedzę nad nim, no ale z tą kartą to taka łatwizna, a ja ciągle go odpalałem :D

Dzięki za pomoc gdy tylko będę miał chwilkę posiedzę nad nim, no ale z tą kartą to taka łatwizna, a ja ciągle go odpalałem

Zassij sobie instrukcje do tego auta dowiesz się jeszcze wielu innych ciekawych rzeczy i przeczytaj temat o trikach i sposobach na meganki i sceniole II. Nie wszystko w każdym aucie da się według tych opisów uruchomić, bo to zależne od softu ale właśnie takie rzeczy jak podwójne kliknięcia, czy nawet 5 razy na przycisk start/ stop w czasie jazdy by silnik wyłączyć, to właśnie tam przeczytasz. Tego nawet instrukcja obsługi nie podaje.

Edytowane przez gojgien

• 3 tygodnie później...