gaceq Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam Nabyłem kilka dni temu Grand Scenica z 04r i chciałbym zapytać was o kilka rzeczy <><><><><><><><><><><><><><><> * Mam fabryczne radio ze zmieniarką, jednak zasięg radia jest słaby, ogólnie silne stacje jak RMF rzadko znajduje, a te które znajdzie, odbiera dobrze tylko podczas postoju, podczas jazdy wciąż przerywa, jest na to jakiś sposób ? Coś z anteną ? <><><><><><><><><><><><><><><> * Lusterko cofania już 2 razy mi wypadło z zaczepu i zawisło na taśmie, to normalne? Po zakończeniu plastiku przy szybie widać że pomiędzy obudową lusterka a podsufitką powinien być jeszcze mały kawałek plastiku (obudowa) może przez ten brak lusterko wypada ? <><><><><><><><><><><><><><><> * Jak załączać elektrykę nie włączając silnika ? Nieraz po zatrzymaniu auta i otwarciu drzwi cofam się do auta aby domknąć szyby i dopiero po zapaleniu silnike mogę to zrobić :/ inaczej zero reakcji, z kluczykiem było to banalne a tu ta karta :/ <><><><><><><><><><><><><><><> * czy macie jakiś sprawdzony sposób naprawy górnego plastiku od rolety w drzwiach ? Pękł mi plastik przy tym haczyku i sklejenie raczej nie będzie możliwe. czyżby tylko wymiana rolety wchodziła w grę ? <><><><><><><><><><><><><><><> * W tylnych drzwiach często coś się zacina i nie da się otworzyć z zewnątrz (czy te zaślepki zamków klamek to guziki służące do czegoś ? czy zwykły nie służący niczemu plastik ? <><><><><><><><><><><><><><><> Wiem że dla was to pewnie śmieszne pytania, ale przesiadając się z 21-letniego golfa do Sceniczka jestem 100lat za murzynami :/ Tyle osób mi go odradzało, że Francuz, elektryka, silnik do kitu itp,itd, a ja na przekór im hehe, Póki co jest po prostu niesamowity, komfort, przestrzeń ... Uwielbiam go :( Ale gdyby nie ich głupie gadanie pewnie stały by w 2x wyższych cenach :) Pozdrawiam serdecznie i witam wszystkich <><><><><><><><><><><><><><><> Jeszcze jedno pytanie podobno niektórzy zmieniają hamulec ręczny na klasycznie zaciągany ? Mógłbym dostać jakies info na ten temat ? <><><><><><><><><><><><><><><> Mógłbym prosić o przeniesienie do "Nadwozie, podwozie, wnętrze" ? Pomyliłem działy Regulamin pkt. 5.7, 5.9 -Prezes Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez gaceq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sekal Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Lusterko cofania już 2 razy mi wypadło z zaczepu i zawisło na taśmie, to normalne? to nie jest normalne Jak załączać elektrykę nie włączając silnika ? Nieraz po zatrzymaniu auta i otwarciu drzwi cofam się do auta abu domknąć szyby i dopiero po zapaleniu silnike mogę to zrobić :/ inaczej zero reakcji, z kluczykiem było to banalne a tu ta karta :/ wystarczy włożyć kartę i nacisnąć start i możesz juz szybami sterować. Jak chcesz włączyć zapłon to przy włączonym biegu wciskasz pedał hamulca i naciskasz start, auto Ci nie skoczy nie bój się, wtedy załączy Ci się też wspomaganie kierownicy. Ewentualnie nacisnij dwukrotnie przycisk od zamykania na karcie i wtedy szyby się domkną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 * Mam fabryczne radio ze zmieniarką, jednak zasięg radia jest słaby, ogólnie śilne stacje jak RMF żadko znajduje, a te które znajdzie, odbiera dobrze tylko podczas postoju, podczas jazdy wciąż przerywa, jest na to jakiś sposób ? Coś z anteną ? niestety trzeba sprawdzić cały przewód antenowy. to akurat w każdym aucie może się zdarzyć * Lusterko cofania już 2 razy mi wypadło z zaczepu i zawisło na taśmie, to normalne? Po zakończeniu plastiku przy szybie widać że pomiędzy obudową lusterka a podsufitką powinien być jeszcze mały kawałek plastiku (obudowa) może przez ten brak lusterko wypada ? lusterko trzeba na wcisk włożyć od spodu w górę. uważaj, bo jak się zerwie ta taśma to będzie problem! ona za kilka rzeczy odpowiada * Jak załączać elektrykę nie włączając silnika ? Nieraz po zatrzymaniu auta i otwarciu drzwi cofam się do auta abu domknąć szyby i dopiero po zapaleniu silnike mogę to zrobić :/ inaczej zero reakcji, z kluczykiem było to banalne a tu ta karta :/ na karcie masz przyciski - mi.in. zamknięcia zamków. szybkie 2x naciśnięcie domknie szyby. poza tym jak chcesz odpalić częściowo elektrykę, to na włączonym którymkolwiek biegu naciśnij przycisk START/STOP. wyłączenie => znowu naciśnij. nie trzeba wkładać karty w slot. * czy macie jakiś sprawdzony sposób naprawy górnego plastiku od rolety w drzwiach ? Pękł mi plastik przy tym chaczyku i sklejenie raczej nie będzie możliwe. czyżby tylko wymiana rolety wchodziła w grę ? pokaż fotkę, co masz uszkodzone, bo z opisu to kiepsko "widać" * W tylnych drzwiach często coś się zacina i nie da się otworzyć z zewnątrz (czy te zaślepki zamków klamek to guziki służące do czegoś ? czy zwykły nie służący niczemy plastik ? to centralne zamykanie pojazdu - klikasz i zamykasz. a przynajmniej powinno. przesiadając się z 21-letniego golfa do Sceniczka jestem 100lat za murzynami chwała Panu, że jednego z tych ludowozów mniej Tyle osób mi go odradzało, że Francuz, elektryka, silnik do kitu itp,itd, pewnikiem ci, którzy w ogóle francy nie mieli Jeszcze jedno pytanie podobno niektórzy zmieniają hamulec ręczny na klasycznie zaciągany ? Mógłbym dostać jakies info na ten temat ? a po co? elektryczny jest the best! najnowsze auta takie elektryczne mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 21-letniego golfa Taki upał, a on w golfie :(Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Na większość pytań już masz odpowiedzi, dopowiem tylko do 3: * Mam fabryczne radio ze zmieniarką, jednak zasięg radia jest słaby, ogólnie śilne stacje jak RMF żadko znajduje, a te które znajdzie, odbiera dobrze tylko podczas postoju, podczas jazdy wciąż przerywa, jest na to jakiś sposób ? Coś z anteną ? Podobne objawy miał syn w swoim sceniolu, wystarczyła podmiana anteny na nową. Akurat były takie za 7 zł w biedronie sprzedawane wiec na probę zakupiłem i zmieniliśmy zamiast starej oryginalnej. Odbiór diametralnie się poprawił wiec tak już zostało, a naprawa kosztowała kilka złotych. Najtaniej- poproś kogoś o pożyczenie na próbę innej sprawnej anteny. * czy macie jakiś sprawdzony sposób naprawy górnego plastiku od rolety w drzwiach ? Pękł mi plastik przy tym chaczyku i sklejenie raczej nie będzie możliwe. czyżby tylko wymiana rolety wchodziła w grę ? Niestety tylko wymiana rolety i to najlepiej na taką, którą sam widzisz i przed zakupem możesz pomacać. Z Allegro często można zakupić z już połamaną jedną stroną mocowania wieszaka. Praktycznie powinno się kupować odpowiednią roletkę na odpowiednią stronę, jednak z racji tego że nie rozwijasz jej do końca, da się ją przewinąć w druga stronę i też działa poprawnie. Wtedy tylko sam wieszak przekładasz i lewa może być na prawą stronę i odwrotnie. Jak zakupisz samą roletę, to i tak musisz doświadczalnie skręcić gumę, by się z odpowiednia siła zwijała i rozwijała. Obojętne wówczas czy gumę skręcasz w lewo czy w prawo. * W tylnych drzwiach często coś się zacina i nie da się otworzyć z zewnątrz (czy te zaślepki zamków klamek to guziki służące do czegoś ? czy zwykły nie służący niczemy plastik ? Te plastiki które są za klamkami to tylko zaślepki i elementy blokujące możliwość wydłubania klamki z zewnątrz. Tylko w drzwiach kierowcy pod maskownica jest zamek na kluczyk. Jeśli masz HF, to są jeszcze przyciski w klamkach, a to już kolega wyżej wyjaśnił do czego służą. Co do blokowania drzwi, to powodem jest zapewne złe ustawienie zamka w stosunku do drzwi i ucha przy karoserii. Syn w sceniolu z tego samego rocznika miał tak w tylnych lewych drzwiach. Raz się dały z zewnątrz otworzyć, a 4 razy nie. Popuściłem lekko śruby TORX którymi jest zamek do drzwi przykręcony, tak że wszedł on głębiej w drzwi i problem się skończył. By jednak nie był luźny to wstawiłem pomiędzy popuszczony zamek, a blachę drzwi plastikową płytkę grubości 1mm i śruby dokręciłem ponownie. Teraz jednak zamek jest w pozycji takiej jak przy luźnych śrubach. Od tego czasu problem z zamkiem się skończył. Tu na przykładzie tylnych lewych drzwi z mojego sceniola są widoczne te 3 śruby trzymające zamek, oraz żółtymi liniami jest naszkicowana wielkość i miejsce włożenia plastikowej płytki. Tak jak pisałem jest pomiędzy blachą drzwi, a korpusem zamka, tak dopasowana, że nie wystaje przez otwór i leży na śrubach i nimi jest ściśnięta. Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) * Mam fabryczne radio ze zmieniarką, jednak zasięg radia jest słaby, ogólnie śilne stacje jak RMF żadko znajduje, a te które znajdzie, odbiera dobrze tylko podczas postoju, podczas jazdy wciąż przerywa, jest na to jakiś sposób ? Coś z anteną ? Tu potwierdzam wypowiedz kol. gojgiena - wymiana anteny powinna pomóc. Tak było u znajomego w scenialu. Po podmianie anteny radio elegancko odbiera. czy macie jakiś sprawdzony sposób naprawy górnego plastiku od rolety w drzwiach ? Pękł mi plastik przy tym haczyku i sklejenie raczej nie będzie możliwe. czyżby tylko wymiana rolety wchodziła w grę ? W sceniolu zaraz po zakupie też miałem problem z zmocowaniem wieszaka na roletce - złamana/pęknięta jedna strona. W moim przypadku nie było to duże uszkodzenie i dało się naprawić we własnym zakresie. Jakbyś posiadał jakieś fotki to łatwiej będzie określić co i jak. Jeszcze jedno pytanie podobno niektórzy zmieniają hamulec ręczny na klasycznie zaciągany ? Gdzieś kiedyś o tym czytałem, że ktoś wykonał taką przeróbkę (ale nic poza tym jakiś manual czy opis). Według mnie taka przeróbka była by nie opłacalna i w ogóle niepotrzebna. Zresztą są też scenicki z manualnym hamulcem ręcznym - takiego nie brałeś pod uwagę? Skąd ta niechęć u Ciebie do hamulca elektrycznego - usterkowość? Nie jest aż tak tragicznie - dużo można we własnym zakresie zrobić. Takie rozwiązanie jest tak super wygodne. Ja to już nawet zapomniałem, że takie coś w ogóle jest. Tu może trochę przesadzam :( ale prawda jest taka, że o ręcznym myślisz tylko w sporadycznych sytuacjach jak światła, wzniesienie itp. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaceq Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 chwała Panu, że jednego z tych ludowozów mniej Dlaczego ? Stary ale nigdy mnie nie zawiódł.Pojemny (może nie jak Scenic :)) Ale nie mogę złego słowa o nim powiedzieć, tylko te blachy :/ pewnikiem ci, którzy w ogóle francy nie mieli Ano, zresztą każde auto nad którym myślałem było złe :/ Chyba dla tego zdecydowałem się na zakup Scenica, na przekór tym gadaniomm :) Skąd ta niechęć u Ciebie do hamulca elektrycznego - usterkowość? Nic z tych rzeczy, kupiłem go bez ręcznego. Poprzedniemu właścicielowi padł i nabyłem go bez. Muszę kupić coś na aukcjach, nigdy nie miałem z czymś takim styczności i właśnie ten właściciel wspominał o możliwości założenia klasycznej "dźwigni" Dzięki za pomoc gdy tylko będę miał chwilkę posiedzę nad nim, no ale z tą kartą to taka łatwizna, a ja ciągle go odpalałem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzięki za pomoc gdy tylko będę miał chwilkę posiedzę nad nim, no ale z tą kartą to taka łatwizna, a ja ciągle go odpalałem Zassij sobie instrukcje do tego auta dowiesz się jeszcze wielu innych ciekawych rzeczy i przeczytaj temat o trikach i sposobach na meganki i sceniole II. Nie wszystko w każdym aucie da się według tych opisów uruchomić, bo to zależne od softu ale właśnie takie rzeczy jak podwójne kliknięcia, czy nawet 5 razy na przycisk start/ stop w czasie jazdy by silnik wyłączyć, to właśnie tam przeczytasz. Tego nawet instrukcja obsługi nie podaje. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaceq Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 A co z przednią szybą ? Jest bardziej "plastikowa" niż w moim poprzednim aucie :/ Nawet mam duże zarysowania od wycieraczek, jakby piach wszedł pod pióro i zrobił robotę :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 wymien na nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaceq Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 A jakaś poolerka ? Są zakłady specjalizujące sie w tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 są, ale różnie w nocy taka szyba po polerce wygląda - jak ma zniekształcać, to lepuej sobie odpuścić polerowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi