marcinxc24 Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Witam serdecznie Jestem posiadaczem laguny 2, 2002 kombi 1,8 120 PS Problem jest tego typu, że pojechałem na przegląd wszystko było ok oprócz spalin, za duża emisja. Koleś powiedział że powinno oscylowac około 0.5 a u mnie wyszło 6.20 Powiedział, że katalizator albo sonda lambda jest uszkodzona. Jesli chodzi o katalizator to nie wydaje mi się gdyż auto ma moc, nie dusi się i dobrze przyspiesza, więc pytanie czy sonda lambda może być za to odpowiedzialna? Jeśli tak to może podpowiecie mi gdzie ona się mniej więcej znajduje i czy jest tylko jedna. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 więc pytanie czy sonda lambda może być za to odpowiedzialna? Tak może być odpowiedzialna. Najlepiej podłączyć pod clipa i obejrzeć jak się zachowują sondy. Podejrzewam, że masz 2 przed i za katalizatorem. W twingo z 2001 już miałem 2 sondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 że pojechałem na przegląd wszystko było ok oprócz spalin Chyba żartujesz. W moich rejonach taki zakład już dawno by poszedł z torbami (absolutny brak klientów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinxc24 Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Tak sie składa, że mieszkam w Niemczech i robiłem tzw TUV, ogólne badanie auta plus te badanie spalin. Mógłbym pojechać na komputer sprawdzić co i jak, ale coś takiego kosztuje tyle samo co nowa sonda. Przyglądałem ebay i znalazłem coś jak "Czujnik kontroli instalacji = przed katalizatorem i Diagnostic sensor = Instalacja za katalizatorem, co to [CENZURA] jest? w końcu którą sondę należy wymienić? Dodano: 08 paź 2013 - 20:02 Tak może być odpowiedzialna. Najlepiej podłączyć pod clipa i obejrzeć jak się zachowują sondy. Podejrzewam, że masz 2 przed i za katalizatorem. W twingo z 2001 już miałem 2 sondy. Kolego więc którą należy wymienić? Zaglądałem pod auto i nie widziałem żadnej sondy. Na forum wysławiamy się cenzuralnie :) :) Edytowane 10 Października 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Jeżeli nie podłączysz pod kompa to się nie dowiesz. Ogólnie jak masz za dużo kasy to możesz wymienić 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Skład mieszanki kontroluje sonda przed katalizatorem.Druga sonda za katalizatorem kontroluje katalizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinxc24 Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Czyli jednak mam dwie sondy i ta przed katalizatorem jest do wymiany ? Która jest odpowiedzialna za spaliny ? Edytowane 9 Października 2013 przez marcinxc24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Przed katalizatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 wszystko było ok oprócz spalin, za duża emisja A jak spalanie? W normie? Sonda może być dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinxc24 Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Witam, spalanie było w normie, wg komputera 8 ltr czy 8,5 ltr. Laguna została wczoraj sprzedana, przesiadłem sie na scenica z 2001 roku. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi