megusia Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 witam, ehh i znowu mam problem z moja megi... od jakiegos czasu (ok 2 miesiecy) od czasu do czasu (nie wiem od czego to zalezy) przy odpalaniu na zimnym silniku cos sobie piszczy... wczoraj autko stalo ok 6h na dworze (bylo ok -8 stopni) jak wsiadlam i je odpalilam cos mi zapiszczlo... poczekalam az troche silnik sie rozgrzeje i pojechalam... i przy od 2 do 2,5 obrotow cos popiskiwalo... czy to pasek klinowy?? a jesli tak to co tzn czy jest on do wymiany czy jest za slabo naciagniety?? bo to nie zdarza sie za kazdym razie jak auto postoi kilka godzin na mrozie... tylko raz na jakis czas...i mimo tego iz silnik byl juz pozniej rozgrzany zdarzalo sie jej popiszczec wlasnie przy 2 do 2,5 tys obrotow...ale zaznaczam ze nie za kazdym razem... w ogole co ile powinno sie wymieniac takie rzeczy jak pasek rozrzadu klinowy... ?? bo nie mam pojecia a w instrukcji ani ksiazce serwisowej nie moge tego znalezc... z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Generalnie przy odpaleniu zimnego silnika taki pisk może sie zdarzyć i nie należy sie tym panicznie przejmować - duże obciążenie rozruchu powoduje duży opór i pasek może sie przesunąć - nie ma sie czym martwić Co do jego wymiany - to trzeba na niego zwracać uwagę kiedy dolewasz płynu do sprayskiwaczy - spojrzyj na niego, jeżeli jest sparciały i już wyłaża na pierwszej warstwie pękninęcia to pora na zmiane. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megusia Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 dziekuje bardzo za pomoc... i za rade... juz myslalam ze to cos powazniejszego... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jea Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Jeżeli pasek jest dobry a zobaczysz jak pisze Piok, to wypróbowana metoda- kawałek twardego lepiku przyłóż do paska jak silnik będzie pracował tylko ostrożnie z ręcyma 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi