grzesik1 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Witam, mam problem ze znikającym olejem silnikowym, wymieniane były już uszczelniacze zaworowe ale problem nie zniknął do końca. Nadal gdy auto postoi kilka dni to po odpaleniu puszcza niebieskiego "bąka", niestety mechanicy którzy opiekują się moim samochodem twierdzą, że na 99% są to zapieczone pierścienie olejowe. Jak zdjęli głowicę do wymiany uszczelniaczy to sprawdzaliśmy gładzie cylindrów- były niemal jak nowe. Robili pomiar ciśnienia i też jest ok. Nie bardzo wiem co o tym myśleć, przebieg samochodu to 155 tyś km, tak jak wspominałem wymieniono już uszczelniacze a olej dalej ubywa (ok 0,8/1000km) Nie ma LPG. Ponieważ jest niewielki wyciek pod miską olejową, jestem gotów zainwestować kolejne pieniądze i zlecić wymianę uszczelki pod miską olejową ale warunkuję to możliwością wyjęcia jednego tłoka na dół. Pytanie do tych którzy rozbierali silnik, czy jest możliwość wyjęcia tłoka w dół bez wyciągania wału korbowego, czy jest tam tak mało miejsca że nie ma szans? Interesują mnie tylko konkretne info, nie domysły. Jutro jadę do warsztatu i będę musiał podjąć jakąś decyzję. Nie uśmiecha mi się drugi raz płacić za zdjęcie głowicy itp. Pyt drugie, czy wyjęcie tłoka wiąże się również z wymianą panewek na nowe, czy mogą być założone stare? Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Nawet gdy by się udało wyjąć w dół - to go już nie włożysz od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Pytanie do tych którzy rozbierali silnik, czy jest możliwość wyjęcia tłoka w dół bez wyciągania wału korbowego, czy jest tam tak mało miejsca że nie ma szans? Raczej nie będzie szansy aby tak wyjąć tłok jak sobie wyobrażasz. Albo wyjecie przez górę po zdjęciu głowicy i miski olejowej albo wymontowanie silnika z auta zdjęcie wału korbowego i dopiero wtedy można myśleć o dalszej rozbiórce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 już mnie dzisiaj uświadomili, nie ma opcji by wyjąć tłok bez zdjęcia głowicy. wycena robocizny z częściami to 1600zł.(wymiana pierścieni) i już chyba nie zdecyduje się na naprawę... za 1600zł oleju nie przejeżdżę przez 5 lat :P a czy znacie jakieś skuteczne środki które pomogą ruszyć zapieczone pierścienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Znajomy miał taki przypadek ale w Espace. Zapieczone pierścienie na jednym z cylindrów po zatankowaniu podobno ON z jakąś ilością wody. Pojechał do ASO i mają jakiś płyn, który po zalaniu do cylindrów rozpuszcza nagar i pierścienie ponownie pracują jak należy. Mówię to co on mi przekazał. Podobno była to jakaś nowatorska próba w ASO Renault, ale mówił, że pomogło. Zapytaj może o to czy nie mają jakiegoś płynu. O ile dobrze pamiętam to robili to w ASO Zamość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi