cz3ski Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Witam co myślicie o żółtych halogenach? Z tego co się orientuje nie montowano takich w megankach, w 19 były i wiem że pasują, ktoś montował? Mega z żółtymi halogenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megan92 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Ja nie miałem okazji jechać samochodem w czasie mgły z żółtymi halogenami. Ale według mnie nie daje to znacznej różnicy w czasie świecenia. No oczywiście taki żółtawy rozbłysk będzie a parametry widoczności myślę, że takie same. Przed chwilą przeczytałem na forum prawnym, że światła mijania i drogowe są już niedozwolone. http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/336539-zolte-swiatla-mijania-drogowe.html Edytowane 20 Listopada 2013 przez Megan92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 nie dotyczy to przeciwmgielnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin87GD Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Moim skromnym zdaniem ładnie się to komponuje z autem, sam u siebie obkleiłem na żółto, jeżeli mowa o widoczności jeszcze nie miałem okazji ich testować podczas mgły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Moim skromnym zdaniem ładnie się to komponuje z autem :) :) :) :) :) :) :) :) <dobani> To ma pomagać i nie przeszkadzać innym, a nie się komponować, no chyba że auto tylko na prezentacje szykujesz, a nie do poruszania się po drogach. Szczególnie światła zewnętrzne nie są tylko dla właścieciela auta, głównie są widziane przez innych użytkowników drogi i dlatego powinny byc zgodne z przepisami, by nadjeżdżającego autą z choinka nie pomylić. Wszelkie pomysły, samowolki i kaprysy powinny być tępione zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego. Chcesz mieć samoróbę, to miej ale na drodze się nie pokazuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin87GD Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Z tego co mi wiadomo halogeny barwy żółtej są jak najbardziej dopuszczone do ruchu, wiec zadam pytanie za 100pkt o co ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Halogeny możesz mieć nawet różowe (potwierdzone info ze stacji diagnostycznej), sam mam oklejone, widać o wiele lepiej we mgle, co do oślepiania innych, jeżeli używasz ich jak należy (włączasz jak na prawde jest mgła), a nie, żeby poszpanować, to na pewno nikt nie zwróci Ci uwagi, pozdrawiam gojgiena :), który hejutje wszystkie wymysły typu xenon itp. (akurat też tego jestem wielkim przeciwnikiem, jak i ludzi, którzy nie potrafią ustawić świateł we własnym samochodzie), ale akurat do tego nie ma podstaw, żeby się przyczepić. Edytowane 23 Listopada 2013 przez brudijr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Folia naklejana na normalnych przeciwmgielnych jest wystarczającą podstawą, by właściciela odesłać w dalszą drogę taksówką lub busem, a auto z powodu braku dowodu rejestracyjnego lawetą na płatny parking strzeżony. Masz wątpliwości to podpytaj tych co wiedzą, a nie tych którym się wydaje... Tu skrót tego co w przepisach, http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_przeciwmg%C5%82owe o różowych ani pół słowa wiec gratuluję że jeszcze to auto po drogach się porusza. Podaj adres, nie będzie hejtowania ale konkretna ustawka, by Cię wyeliminować z ruchu po drogach publicznych. Edytowane 23 Listopada 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Eliminuj sobie kogo chcesz, ale mnie nie ruszaj, co do halogenów, znam sporo osób, które mają je żółte już długi czas, bez problemu przechodzą przeglądy, dowody mają i jeżdżą bezproblemowo, co do barwy, świecą lepiej niż zwykłe a jeżeli Ci na prawdę przeszkadzają żółte halogeny (których i tak na co dzień się nie używa), to po prostu nie patrz. Pozdrawiam. Ps. jesteś policjantem, że taki zawzięty i wszystko na "nie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Kolego Brudijr, że masz żółte halogeny w megance II to już w tej chwilki auto straciło homologację dopuszczające je do ruchu, bo było homologowane w innej konfiguracji. Światła barwy żółtej były modne w PRL-u. Nawet były wypuszczane przez fabrykę halogeny ze szkłami barwy żółtej i nawet były żarówki R2 40/45W także barwy żółtej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Prawnicy sami się znaleźli... Dajcie już spokój, podoba się to montuj... Ja nie oślepiam, bo zmieniam tylko barwe a nie kąt i rozproszenie światła, więc sobie odpuście, z resztą kto normalny jeździ z halogenami w normalnych warunkach, co do podstaw prawnych, mam już długi czas, przeglądy bez problemu, policja ani razu mi za to nie zatrzymała dowodu (chociaż kontrole były), także odpuście sobie te wywody prawne. Fakt, że jak koleś zamontuje sobie xenony, które dają po oczach aż miło to nie jest zbyt przyjemne, ale jemu fajnie wygląda, za to powinni zatrzymywać dowody i jestem jak najbardziej za, ale nie za oświetlenie, którego używasz 3 razy w roku i dajcie już sobie spokój... Ps. gojgien nie strasz przez internet jakimiś ustawkami, prosze Cie... Edytowane 24 Listopada 2013 przez brudijr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 ale nie za oświetlenie, którego używasz 3 razy w roku i dajcie już sobie spokój... Kolego świtała przeciwmgielne przednie to w listopadzie używałem już ponad 8 razu. Bo w mojej okolicy teraz są takie piękne mgły. Okleiłeś to twoja sprawa. Ale nie zdziw się jak dojdzie kiedyś do kolizji. Ubezpieczyciel na bank się do tego doczepi aby nie wypłacać tobie należnego odszkodowania. PS. Jeżeli oświetlenie jest fabrycznie zrobione to nie ma sprawy i mogą być żółte światła przeciwmgielne. Inaczej to zrobione (czytaj oklejanie folią) dla mnie jest to druciarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Używał ktoś może żarówek Bosma Classic Gold właśnie do halogenów :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin87GD Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Folia naklejana na normalnych przeciwmgielnych jest wystarczającą podstawą, by właściciela odesłać w dalszą drogę taksówką lub busem, a auto z powodu braku dowodu rejestracyjnego lawetą na płatny parking strzeżony. Gratuluję pomysłowości bo jeżeli ci się wydaje, że tak łatwo jest wrzucić w tym wypadku auto na lawetę to brawo. Pomijając fakt, że brak DR nie jest w żadnym wypadku podstawą do tego aby sholeoować samochód, jeżeli mówimy już o zatrzymywaniu DR za pokwitowaniem za owe żółte halogeny. Sholowałbyś na tej podstawie samochód to uwierz mi, że za parking i lawetę byś sam zapłacił. Edytowane 25 Listopada 2013 przez marcin87GD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paawel Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Folia naklejona na reflektory jest podstawą do zatrzymania DR a to czy auto trafi na lawetę czy nie to już zależy od innych okoliczności.Jeśli policjant wystawiłby pokwitowanie za zatrzymany dokument bez określnia terminu wazności czyli auto nie może dalej jechać na własnych kołach a nie ma możliwości zabezpiecznia pojazdu (zaparkowanie go w sposób bezpieczny np:autostrada,miejsce odosobnione-ryzyko kradzieży) to wtedy jest podstawa do holowania auta na koszt właściciela rzecz jasna. Edytowane 26 Listopada 2013 przez Paawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi