Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Demontaż spojlera w kombi po interwencji ASO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Bardzo proszę o pomoc. Czy ktoś z Was demontował spojler w swoim kombi po interwencji ASO (akcja przywoławcza)?

<><><><><><><><><><>><><><><>

Zabrałem się dzisiaj za naprawę trzeciego światła stop, odkręciłem wszystkie 6 torxów i po kilkunastu minutach myślenia poddałem się.

Na dole spojlera mam doklejone przez ASO plastikowe elementy kotwiczące element do klapy. Jak zdemontować teraz spojler? Proszę o pomoc.

pozdrawiam

pbet

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76

Edytowane przez aston76

Ja demontowałem.

Doklejone przez ASO plastikowe elementy usunąłem (oderwałem) a później - gdy go przykręcałem - zamiast nich zastosowałem plastikowe opaski zaciskowe, którymi "przwiązałem" spojler do zawiasów klapy (puściłem je przez "otwory", które znajdują się od wewnętrznej strony spojlera, właśnie w okoliach zawiasów). Trzyma niegorzej niż po interwencji ASO (jak coś to mogę podesłać zdjęcie).

Byłem dzisiaj w ASO w Jeleniej Górze. Stwierdzili, że to rozwiązanie (3 doklejone zaczepy) nie powinno uniemożliwiać zdjęcia spoilera i wymiany/naprawy trzeciego stopu. A jednak. Pytanie czy ktoś poradził sobie metodą bezinwazyjną?

P.s. Czy trzecie światło stop jest wyposażeniem obowiązkowym pojazdu? Czy za jego brak można dostać mandat i/lub stracić dowód rejestracyjny?

Czy trzecie światło stop jest wyposażeniem obowiązkowym pojazdu? Czy za jego brak można dostać mandat i/lub stracić dowód rejestracyjny?

Nie jest. Według przepisów samochód powinien mieć od dwóch do czterech świateł STOP. Ale jest jedno "Ale": zamontowane światła na pojeździe (nawet nieobowiązkowe) muszą być sprawne. Tak mi kiedyś powiedział diagnosta kiedy mnie wyrzucił z przeglądu za niedziałające światła przeciwmgielne przednie.

Nie mam pod ręką przepisu na poparcie tych słów.

zamontowane światła na pojeździe (nawet nieobowiązkowe) muszą być sprawne.

.... I zgodne z przepisami w zakresie ich stosowania. W innym przypadku takie nieobowiazkowe powinny być zasłonięte. Dlatego wielokrotnie halogeny dalekosiężne miały w kompletach specjalne plastikowe nakładki, które musiały być na tych lampach pozakładane jak pojazd poruszał się po drogach publicznych....

Witam.

Ja demontowałem spojler po doklejeniu zaczepów w ASO. Owszem było ciężko ale udało mi się go wysunąć nie odrywając tych doklejonych zaczepów.

W dziale download jest mój poradnik dotyczący naprawy trzeciego światła stop.

Powodzenia w naprawie i demontażu.

• +1 1

• 2 miesiące temu...

Serdecznie dziękuję za pomoc. W weekend mam zamiar zrobić drugie podejście. Myślę, że poradnik będzie bardzo przydatny i uda się uniknąć urwania zaczepów.

Dodano: 21 lut 2014 - 20:31

Udało mi się zdemontować spojler nie uszkadzając przy tym doklejonych w ASO elementów. Lekko nie było ale przy delikatnym naginaniu spojlera odskoczyły. Udało się naprawić trzecie światło stopu (co za idiota wymyślił niedemontowalne) - praktycznie nie było blaszek przewodzących (rozpadły się w 3/4). Nie uniknąłem delikatnego połamania lampy przy rozcinaniu ale po sklejeniu świeci już dwa miesiące. Mam nadzieję, że starczy na długo bo drugi raz rozbierał jej nie będę. Temat do zamknięcia - dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!