stanleus Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Witajcie. Z powodu awarii stacyjki objawiającej się brakiem powrotu klucza po odpaleniu (prawdopodobnie sprężynka pękła), wpadłem na szatański pomysł, aby przerobić odpalanie Megi na przycisk, podobny do tego z Jej córki, czyli Megi II. Czy ktoś próbował takiego sposobu? Ewentualnie ktoś wie co potrzeba, aby to wykonać? Wiem, że mogę kupić nową stacyjkę, ale w sumie podoba mi się pomysł z guzikiem :) PS> szukałem na forum, podobnego nie znalazłem. Edytowane 25 Grudnia 2013 przez stanleus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Ktoś już nad tym kombinował.... http://megane.com.pl/topic/4423-stacyjka-nie-odbija/ Jeśli to ma tylko zastępować ostatnią pozycję stacyjki to kupujesz tylko odpowiedni przycisk i podłączasz do niego 2 przewody, jedn to plus po zapłonie z tej stacyjki którą masz obecnie i drugi przewód który teraz biegnie ze stacyjki do rozrusznika. Po przekręceniu kluczyka na 2 pozycję naciśniesz na przycisk i jak długo będziesz go trzymał tak długo rozrusznik będzie kręcił. Jest też mała niedogodność, że przy pracującym silniku zawsze można przypadkowo ten przycisk wcisnąć i jest problem z bendiksem albo wieńcem zębatym na kole zamachowym. Przy stacyjce jest to blokowane mechanicznie i na pracującym silniku rozrusznika nie włączysz. Jeśli jednak ma być zastosowany tylko przycisk jak w MII i bez stacyjki, to sprawa jest bardziej skomplikowana. Jest potrzebna masa czujników i soft który czuwa nad procedurą zapłonu i rozruchu po wciśnięciu start. Edytowane 25 Grudnia 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Ewentualnie można zrobić zabezpieczenie z przekaźnika aby podczas pracy silnika nie dało się ponownie włączyć rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Ewentualnie można zrobić zabezpieczenie z przekaźnika Tylko znowu pojawi się już znany problem "plusa po rozruchy silnika", a nie tego "po zapłonie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 No nie koniecznie. Można parę patentów zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanleus Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Z tym, że ja myślałem podpiąć się tym guzikiem pod stacyjkę. Czyli przekręcam kluczyk do pozycji zapłon, a guzik włącza na zasadzie przekręcenia kluczyka do pozycji rozruchu. I TERAZ POWSTAJE PYTANIE: czy przez stacyjkę lecą prądy o dużym natężeniu czy nie? Bo od tego zależy, czy będzie potrzebny przekaźnik czy sam guzik z M II wystarczy i po robocie Edytowane 25 Grudnia 2013 przez stanleus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Prąd duży nie idzie, ale przekaźnik ma za zadanie ochronić rozrusznik i wieniec koła zamachowego przez przypadkowym włączeniem rozrusznika podczas pracy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Pytanie tylko po co to wszystko :) koni mu nie przybędzie a ja osoboiście jak widzę takie patenty to mam złe zdanie o stanie technicznym auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Wystarczy taki zastosować przekaźnik i mamy zabezpieczony układ rozruchowy przed przypadkowym załączeniem. Edytowane 25 Grudnia 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Pytanie tylko po co to wszystko :) Zgadzam się, przycisk wg mnie jest niepotrzebny nie mając funkcji HandsFree, sam bym go czasem nawet chciał zamienić na zwykłą stacyjkę i kluczyk(bo kartą nie przekręce :P). Bawienie się w takie przerabianie jak w temacie jest po prostu bez sensu jak dla mnie, a bajer będzie niewygodny i szybko się znudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanleus Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgadzam się, przycisk wg mnie jest niepotrzebny nie mając funkcji HandsFree filozofia podobna- wkładasz i przekręcasz kluczyk (w M II wkładasz kartę) i naciskasz guzik. Mi się podoba odpalanie auta z guzika na przykład. a guzik dam w okolice zapalniczki, czyli podobnie jak w M II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Mi się podoba odpalanie auta z guzika No to trzeba zmienić autko na Megi II i po problemie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanleus Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 dasz mi pieniądze na zmianę auta? Megi kupiłem z własnych oszczędności, a nie zarabiam tysięcy aby co chwilę auto zmieniać. A pozatym zakochałem się w Renatce takiej, jaką mam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponuryzniwiarz Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Masz kolego i nie krzycz na ludzi http://www.ebay.co.uk/itm/12V-Car-Engine-Start-Push-Button-Switch-Ignition-Starter-Kit-Red-LED-Universal-/301027777102?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item4616a75a4e albo niebieski http://www.ebay.co.uk/itm/12V-Car-Engine-Start-Push-Button-Switch-Ignition-Starter-Kit-Blue-LED-Universal-/271331671701?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3f2ca0be95 i jeszcze jeden http://www.ebay.co.uk/itm/Universal-12V-Push-Button-Ignition-Engine-Start-Starter-Switch-Kit-JDM-Red-Led-/271268427047?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3f28dbb527 Edytowane 27 Grudnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 w sceniolu starszym miałem zabudowany taki : http://www.ebay.co.uk/itm/12v-Push-Button-Switch-Momentary-ON-OFF-Car-Ignition-Engine-Start-Horn-25-amp/280859083059?rt=nc&_trksid=p2047675.m1851&_trkparms=aid%3D222002%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%26asc%3D74%26meid%3D3696953669140258739%26pid%3D100005%26prg%3D1048%26rk%3D1%26rkt%3D4%26sd%3D271331671701%26 Służył to sterowania pilotem otwierania bramy, zabudowanym do instalacji auta a kosztował 4 albo 5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi