grzesik1 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, miałem problemy ze spalaniem oleju więc padła decyzja o wymianie pierścieni. Jestem już po remoncie silnika, robiłem to w jednym z bardziej znanych warsztatów w mojej okolicy zajmujących się marką renault. Mam problem z rozliczeniem ponieważ chłopaki zamówili niby pierścienie do mego silnika rozpakowali 2 kpl. i w momencie przymiarki okazało się że nie pasują. wymienili na inne. różnica w wys. zamówili pierścienie 1,5mm 1,5mm 2,5mm u mnie w samochodzie są 1,2mm 1,5mm 2,5mm. Wmawiają mi, że dół silnika jest z megane I bo tylko tam były montowane takie pierścienie, mało tego obciążyli mnie za 2klp. twierdząc że hurtownia nie przyjęła zwrotu otwartych dwóch kpl. Co mogę zrobić, muszę udowodnić że w Megane II były montowane 2 rodz. pierścieni. W intercarsie znalazłem właśnie dwa rodzaje. Potrzebuje potwierdzenia z dok. serwisowej. Gdyby była potrzeba mogę udostępnić VIN Edytowane 29 Stycznia 2014 przez grzesik1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Obawiam się, że nie masz racji. We wszystkich wersjach silnika K4M pierścienie uszczelniające mają po 1,5 mm. Załączam wycinek z serwisówki RENAULT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 A K4m 760 i 761 byly w megane1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Tabela pokazuje, że K4M 760/761 były tylko w megane II, natomiast K4M 700,701,708,709 oraz 712 na gaz płynny były stosowane w megane I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 zakładając że mam silnik K4M 760 mogę mieć pierścienie 1,2mm 1,5mm 2,5mm i będzie on oryginalny czyli Megane II. Jest taka możliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Sprawdzałem w katalogu inter cars i tylko w jednej z wersji silnika 1,6 16v były montowane pierścienie 1,2, 1,5, 2,5 mm. Wersja ta była z meganki I. W megane II w żadnej wersji silnika 1,6 16v nie występują pierścienie o grubości 1,2 mm. Załączam skan z cennika i zaznaczyłam ramką tę wersję dla której znalazłem pierścień o grubości 1,2. Pozostałe powyżej zaznaczonej ramki mają pierścienia 1,5 mm. Jak będę miał czas to jeszcze dokładniej przeglądnę katalog ale raczej nic innego nie znajdę. Masz jakiś nietypowy spód z megi I bo tylko w jednej na siedem wersji są pierścienie ogniowe o grubości 1,2 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi